galéria megtekintése

Rejtélyes szájzár terjed az ingatlanszakmában

Bár erre elvileg mától lehetőség van, piaci körképünk szerint nem várható nagy tolongás a Magyar Nemzeti Banknál (MNB), ahol a jogszabály szerint immár engedélyt kérhetnek azok a vállalatok, amelyek nemzeti otthonteremtési közösséget (nok) szerveznének. A piac által befutónak gondolt cég a rendelet megjelenésére vár.

Mától kérelmezhetik az engedélyt azok a vállalkozások, melyek nemzeti otthonteremtési közösséget szerveznének. Az engedély megszerzése és az első ilyen szervezése között egyébként legalább 30 napnak kell eltelnie.

Korábban az MSZP arra hívta fel a figyelmet: csupán a Carion Zrt. és a szintén Nyéki Zoltán vállalkozó nevéhez köthető Poligrupo Hungária Zrt. felel meg a szervezőkkel szemben támasztott jogszabályi feltételeknek. S hiába módosították az eredetileg Rogán Antal által benyújtott jogszabályt 17 ponton is annak nyomán, hogy Áder János megfontolásra visszaküldte azt, később a Népszabadságnak több ingatlanpiaci szereplő képviselője is azt mondta, ők ugyanerre jutottak. Illetve arra, hogy e két cégnek behozhatatlan versenyelőnye lesz. A Carion Zrt.-nél kérdéseinkre azt válaszolták, hogy egyelőre a végrehajtási rendeletet várják. A cégcsoport csak ennek megjelenése után dönti el, hogy megkéri-e a szükséges engedélyeket.

Közben több közvetítő és fejlesztő vállalatnál is azt közölték lapunkkal, hogy a nokkal kapcsolatban sem most, sem a jövőben nem kívánnak nyilatkozni. A Duna House nem tervez ilyen közösségeket szervezni. A többi között a Corvin sétányt fejlesztő Cordiánál is ezt a választ kaptuk, mondván, akár a klasszikus finanszírozókkal, akár az új szemléle­tűekkel szívesen működnek együtt. Minden olyan kormányzati kezdeményezést, ami erősíti az újlakás-pia­cot, örömmel fogadnak, várha­tóan a nok is ilyen lesz. – Ingatlanfejlesztőként nem gondoljuk, hogy be kellene lépnünk a finanszírozási közösség szervezői közé, mi a jelentősen megnövekedett piaci kereslet kiszolgálására koncentrálunk – ­írták.

 
A részletek még nem kimunkáltak
Mediaworks - archív

A Magyar Ingatlanszövetségnél egyelőre nem tudnak olyan cégről, amely megfelelne a feltételeknek, és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségénél (ÉVOSZ) is érdeklődve figyelik, vajon hány cég összesen hány nok szervezésébe vág bele.

– A kivitelezők számára minden kezdeményezés fontos, amely segíti az építőipar fellendülését. Magyarországon a nok modellje még ismeretlen, ezért alapvetően bizalmatlanságot kelt. Ezen változtathat, ha az állam pénzbeli ösztönzőkkel is támogatja a leendő lakástulajdonosokat – mondta a Népszabadságnak Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Szerinte jelentős szakmai marketingre lesz szükség ahhoz, hogy a nok ne csupán marginális kezdeményezés maradjon. A kivitelezők a jelenlegi feltételek mellett biztosítva látják a nokok működőképességét és átláthatóságát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.