galéria megtekintése

Rámozdultak a pápai húsgyárra

1 komment


Baksa Roland

Hamarosan újra pályára állhat az eddig kacifántos utat befutó pápai húsüzem. A tavaly év vége óta felszámolás alatt álló cégcsoportra tegnap délig lehetett ajánlatot beadni, és legalább egy komoly érdeklődő feltűnt.

Igaz, egy új kiírás is megjelent, akár részenként is értékesítenék az üzem vagyonát. Az első, még március végén lezárult árverés eredménytelen volt, mert a stratégiai­lag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolójaként a pápai cégcsoport vagyonelemeit dobra verő Nemzeti ­Reorganizációs Nonprofit Kft. akkor 4,5 milliárd forintra taksálta mindezek értékét, de azonban csupán 110 millió forintos ajánlat érkezett. Ezért újra meghirdették az egyebek mellett húsüzemet, sertéstelepet, állatállományt is magában foglaló portfóliót, de már csak 3,6 milliárdos irányáron. Egyben lehetett pályázni a három cég maradékára.

Nem csak a tőkehúst, a vagyont is darabolják
Nem csak a tőkehúst, a vagyont is darabolják
Nagy Lajos / MTI

Mint a felszámoló cég elárulta a Népszabadság érdeklődésére, most két pályázó is volt, a magasabb ajánlat 1,134 milliárd forintról szól. A pályázók kilétét és a másik árat nem mondta el a felszámoló, akinek tíz napon belül kell eredményt hirdetnie. (Az irányár felét sem elérő ajánlat nem jelenti annak érvénytelenségét, a hitelezők nem kötöttek ki ilyen alsó limitet.)

 

A húsüzem és a hozzá tartozó ingatlanok, az állatállomány és jogok jó üzletet jelentenek. Iparági forrásunk csak a meglevő sertésállomány értékét 600 millióra becsülte.

Mindenesetre az elmúlt hetekben a szektorban egy másik, elképzelhető, hogy a pápai szállal is összefüggésbe hozható fejlemény történt. Az Orbán Viktor jó barátjaként számon tartott Mészáros Lőrinc egyik cége eladta a cégbirodalom húsüzemét, a Bakony Hús Kft.-t egy az ágazatban újnak számító, alapvetően közétkeztetésben érdekelt vállalkozásnak, a Benoit & Augusten Kft.-nek.

Régóta tartja magát az a szóbeszéd, hogy a kormányfő megkérte Mészárost, vegye gondjaiba a pápai húsüzemet, a felcsúti polgármestert pedig egy-két hónapja látták a húsgyár területén. Ha ebből az következik, hogy Mészáros beszáll a pápai egységbe, voltaképpen egy kisebb húsüzemet cserélne egy nagyobbra.

A felszámoló felkészült arra is, ha mégsem lesz most nyertes. Pár napja jelent meg a Cégközlönyben az újabb pályázati felhívás, azzal a nagy különbséggel, hogy immár darabokban is lehet pályázni a cégcsoport vagyonára – így az igazán értékes részeket ki is lehet mazsolázni. Ráadásul az így, darabonként dobra vert vagyon irányára összesen 2,55 milliárd forint – vagyis bő egymilliárddal olcsóbb, mint a tegnap lezárult pályázaton. Ha azonban most valamelyik pályázót kihozzák győztesnek, a részenkénti felhívás okafogyottá válik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.