galéria megtekintése

Piszkos pénz van a zsebünkben

9 komment


Ábrahám Ambrus

A jegybank adatai szerint óriási mértéket ölt a készpénzhasználat. A növekedés főként a tranzakciós illetéknek és a korrupció emelkedésének köszönhető. A készpénzforgalom drága, átláthatatlan, és inkább visszaszorítandó lenne.

A forgalomban lévő készpénz mennyisége az utóbbi időben szédítő tempóban növekszik: 2015 decemberében 4356,9 milliárd forintot ért el, ami roppant komoly, több mint 15 százalékos gyarapodás az egy évvel korábbi 3784,7 milliárdhoz képest.
Korábban ennél nagyobb mértékű fejlődést csak két alkalommal lehetett látni, 2013-ban és 2014-ben. Vagyis a forgalomban lévő készpénz mennyisége 2013-tól kezdett el rendkívül látványos mértékben növekedni. Ez az időszak éppen a tranzakciós adó és a havi szinten 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel bevezetésével esik egy időbe. Az utóbbi három évben a bővülés csaknem elérte a 60 százalékot, míg 2009–2012-ben alig haladta meg a 20 százalékot.

Hasitasi nem kér kódot, de sokkal drágább
Hasitasi nem kér kódot, de sokkal drágább
Lang Róbert

Az MNB lapunkkal közölte: a forgalomban lévő készpénzállomány növekedésében számos tényező szerepet játszhatott. Az infláció mérséklődése, majd alacsony szintje érdemben csökkentette a készpénztartás költségét. A tartósan mérsékelt hozamkörnyezet alacsony szinten tartotta a banki betétek kamatait is, vagyis nem érte meg különösebben betétben fialtatni a pénzt. Továbbá az elmúlt években számottevő dinamikát mutató lakossági fogyasztás és kiskereskedelmi forgalom is a készpénzállomány növekedéséhez járulhatott hozzá.

 

Ezekre a pontokra neve mellőzését kérő banki és pénzügyi kutatói forrásunk is rámutatott, szerinte ilyen kamatszint mellett nem nagyon éri meg bankba tenni a tőkét, s lekötni azt. A hirtelen jött fejlődésben – bár a kereskedelem bővülésének lehet ilyen hatása – sokkal nagyobb szerepe van a kormányzati lépéseknek, azaz a már említett tranzakciós illetéknek és az ingyenes készpénzfelvételnek. Sokkal inkább itt kell keresni az elmúlt három év közel 60 százalékos növekedésének magyarázatát.

A baj az, hogy ez a fejlődés egyáltalán nem egészséges, jóval nagyobb az ütem, mint ami a gazdaság növekedéséből és az infláció mértékéből adódóan szükséges lenne. Az online pénztárgépek bekötésével és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésével a statisztikák szerint fehéredett a gazdaság. Ám mégis aggodalomra okot adó az MNB adatsora.

Ilyen drasztikusan emelkedő készpénzforgalom ugyanis azokra a gazdaságokra jellemző, ahol az átláthatóság csökken, a feketegazdaság aránya és a korrupció pedig egyre nagyobb méretet ölt.

Ezt erősíti meg Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója: a növekedés mértéke önmagában arra utalhat, hogy nő a feketegazdaság és a korrupció aránya.

A készpénz tartása és használata mindemellett roppant drága mulatság. A bankókat, érméket le kell gyártani, de ezek kezelése és szállítása sem olcsó, arról nem is beszélve, hogy az áramoltatás is jelentős tétel a készpénz-helyettesítő fizetési lehetőségek kiadásához képest. Bármit is gondol a kártyatokot hasitasira cserélő fogyasztó, ennek költségeit minden egyes alkalommal megfizeti. Ennek mértéke éves szinten több százmilliárd forint is lehet. Már csak ezért is preferálják a magas pénzügyi kultúrájú államokban a kártyás fizetéseket, azonfelül, hogy a tranzakció nyomon követhető.

Kalkulációnk szerint – a kormány által remélt éves növekedési ütemmel a KSH első háromnegyed évére közölt adatokból kiindulva – a forgalomban lévő havi készpénz mennyisége tavaly decemberben a tavalyi éves GDP több mint 13 százalékát teszi ki, az észak-európai országokban akad olyan állam, ahol ez a szint a 2,5 százalékot sem éri el.

Menne kápé nélkül is

Magyarországon is lehetne úgy élni, hogy egyáltalán nem tartunk magunknál forintot. A bankkártyák száma viszonylag magas szinten, 9,2–9,5 millió között ingadozik 2010 óta – bár 2012 decembere óta szinte folyamatos csökkenést mutat az adatsor. Ám a kis összegű vásárlásokat segítő paypass plasztikok elterjedtsége itthon az egyik legmagasabb a világon. Eszerint a technológia aligha áll a kártyás fizetések nagyobb arányú elterjedésének útjába, az elmúlt év harmadik negyed-évében már közel 100 ezer POS-terminál működött az országban. Persze ez még bőven fejleszthető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.