galéria megtekintése

Osztalékeső hullott a „kegyvesztett” Simicskára

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Bőven van miből háborúznia a miniszterelnökkel Simicska Lajosnak. Az üzletemberhez köthető cégbirodalom tavalyi nyeresége után összesen közel 38 milliárd forint osztalékot fizetett ki Simicskának és tulajdonostársainak.

Soha nem látott jó évet zárt tavaly az Orbán Viktor miniszterelnök mára kegyvesztetté vált bizalmasához, Simicska Lajoshoz köthető vállalatbirodalom. Az igazságügyi tárca elektronikus cégnyilvántartási rendszerében fellelhető információk szerint a nagyvállalkozó közvetlen, illetőleg résztulajdonában lévő társaságok 2014-ben közel 60 százalékkal növelték árbevételüket, míg nyereségük több mint 80 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A zászlóshajó Közgép a bevételét megduplázta, eredményét megháromszorozta tavaly
A zászlóshajó Közgép a bevételét megduplázta, eredményét megháromszorozta tavaly
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A tulajdonosok nem is voltak szűkmarkúak magukkal: a társaságok összesen 37,7 milliárd forintot fizettek ki idén osztalékban tavalyi évük után, amely csaknem 70 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Ez bőven elegendő muníciót szolgáltat az Orbán–Simicska-háborúhoz a következő évekre. A cégbirodalom zászlóshajója, a Közgép Zrt. parádés évet tudhat maga mögött. Árbevétele a 2013-as 60 milliárdról 113milliárd forintra, adózás előtti eredménye pedig 4,5 milliárdról 14 milliárdra ugrott. Az összesen kifizetett osztalék csaknem harmadát, 11 milliárd forintot az építőipari vállalat adta.

 

Az általunk vizsgált több mint egy tucat cégből mindössze öt vállalkozás árbevétele csökkent tavaly: Heti Válasz Kft., Hung-Ister Zrt., Mahir Zrt., Pro A Kft., Pro B Kft. A visszaesés egyik esetben sem drámai, a legnagyobb lemorzsolódást a Hung-Ister szenvedte el, bevétele félmilliárddal négymilliárd forintra csökkent. Az elért nyereség tekintetében még jobb a helyzet, mindössze két cégnél számoltak be mérséklődésről. A Mahir profitja kétszázmillióról feleződött, míg a Puplimont Kft.-é 3,4-ről 3,2milliárdra csökkent.

A kifizetett osztalék ugyan négy társaságnál lett kisebb, mint egy évvel korábban, ám a 15 cég összességében így is jóval nagyobb összeggel gyarapította tulajdonosait, így Simicskát, mint tavaly, amikor is 22,5 milliárd forintot vehettek ki. Simicska agrárérdekeltsége, a Hárskúti Mezőgazdaság Zrt. pedig továbbra is csak viszi a pénzt. Veszteséges volt tavaly is, miként a Mezort Zrt. is. A céghálózatban kevés társaság köthető közvetlenül Simicskához, aki jellemzően több tulajdonostárssal osztozik. A kivétel az EuroPublicity Kft., amelynek jelenleg az adóhivatal egykori elnöke az egyetlen tulajdonosa.

A saját reklámfelületek értékesítéséből és reklámügynöki tevékenységből működő társaság a többiekéhez képest szerény, 558 millió forint árbevételt ért el tavaly. A vállalkozás 28 százalékkal bővülő nyeresége után most valamivel kevesebb, 138 millió forint osztalékot fizetett ki Simicskának. A Közgép után a legnagyobb osztalékkifizető a több más cégben tulajdonosként megjelenő Neo-Met Kft., amelyből összesen nyolcmilliárd forintot vehettek ki a tulajdonosok. A társaság a hirdetésipari fővállalkozás, a Publimont, valamint a több médiacégben közvetett tulajdonosként megjelenő Pro A Kft. és Pro B Kft. birtokosa.

Ez a cég, amelyen keresztül Simicska érdekelt a médiavállalkozásokban – ám magának a vállalatnak nincs értékesítésből származó árbevétele. Az Orbán–Simicska-háború a cégbirodalom idei teljesítményén már biztosan nyomot hagy. A Közgép most már csak elvétve nyer állami megbízást, az M4-es autópálya építését pedig fel is függesztette a kormány. A médiavállalkozásoknál is érzik a szélirány változását, amely nem is csak az állami hirdetések elmaradásában jelentkezik. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség legfrissebb adatai szerint az első negyedévben napi átlagban 33 129 példányt értékesítettek a Magyar Nemzetből, vagyis negyedév alatt hat százalékkal esett a példányszám, míg éves összevetésben 12 százalékkal. A Nielsen mérése szerint esett a Hír TV nézettsége is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.