galéria megtekintése

Orbán veje hatalmasat kaszált

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.

Ábrahám Ambrus – Batka Zoltán
Népszabadság

Tiborcz István nagyot kaszált, mielőtt kiszállt a cégeiből. Lapunk a cégbíróságra leadott dokumentumokból megtudta: a közbeszerzéseket sorra nyerő társaság a 2014-es teljesítménye után 470 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak. Méghozzá teljesen legálisan.

Eladja minden jelenlegi és jövőbeli közbeszerzésben érintett cégét Tiborcz István, Orbán Viktor lányának, Orbán Ráhelnek a férje – erről szóltak néhány napja a hírek. A miniszterelnöki vő e döntését a „családját érő támadásokkal” indokolta,

vélhetőleg arra utalva, hogy a sajtót és az ellenzéket is hónapok óta foglalkoztatja a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. páratlan sikerszériája az uniós finanszírozású közvilágítási tendereken.

Tiborcz István arról azonban nem tájékoztatta a közvéleményt, hogy az Elios közgyűlése a közelmúltban arról döntött: a csak tavaly összességében 2,9 milliárd forint közbeszerzést elnyert társaság csaknem a teljes 2014. évi, adózás előtti eredményét kifizeti osztalékként a tulajdonosoknak, a Green Investmentsnek és a Green Universe-nek. Az előbbi cég Tiborcz-érdekeltségként ismert, székhelye a család csabdi lovastanyája. Utóbbi vállalkozás a korábbi MKB-vezér, Erdei Tamás fiának, Erdei Bálintnak az érdekeltsége.

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elektronikus rendszerében tegnap közzétett tavalyi Elios-mérlegbeszámoló szerint a valamivel több mint 490 millió forintos profitból 470 millió forintot osztalékfizetésre fordítottak. Így a mérleg szerinti eredmény végül mindössze 6,29 millió forint lett. A számok arról is „beszélnek”, hogy

a cég teljesítményének irigylésre méltó javulásában nagy szerepük volt a közbeszerzéseknek.

A tavalyi mérlegben azt ismertették, hogy valamivel több, mint 3,5 milliárd forint forgalmat hozott össze a társaság, amiből – mint írtuk – 2,9 milliárdot hoztak az állami, önkormányzati megrendelések. (Az Elios forgalma 2013-ban még „csupán” 1,29 milliárd forint volt. Ezt a növekedést alighanem bármelyik hazai cég megirigyelné a honi viszonyok között.)

A dokumentumok szerint egyébként komolyan megugrottak az Elios kötelezettségei, 669,6 millió forintról 1,17 milliárdra. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, arról a kiegészítő mellékletek nem szólnak. Ám az már látható, hogy a látványsportágak támogatására fordított pénzek miatt 30 millió forintos társaságiadó-kedvezményt vehetett igénybe a vállalkozás. Arra már nem akadtunk rá, hogy az Elios pénze melyik szövetséghez, illetve melyik csapathoz érkezett meg.

A kiszállást hivatalosan a családot érő támadásokkal indokolta
A kiszállást hivatalosan a családot érő támadásokkal indokolta
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A cégértékesítésekkel kapcsolatban egyébként a VS.hu úgy tudja, hogy Tiborcz április 28-án adta el a Green Investmentset – azt a vállalkozást, amely 50 százalékban volt tulajdonos az Eliosban – a Várkert Bazár felújítását végző West Hungária Bau egyik érdekeltségének. A hírportál szerint a West Hungária Bau még az Eliosnál is komolyabb szereplője volt a közbeszerzési piacnak: csak tavaly húsz közbeszerzést nyert el 21 milliárd forint értékben. Kérdéses, hogy az ügylettel Tiborcz István egyéb érdekeltségei, a PBE Építő Kft. és a pálinkafőzéssel foglalkozó G2G is átkerült-e a West Hungária Bauhoz. Ezzel ugyanis alaposan csökkennének a fiatal üzletember vállalkozásai. De azért nem kell félteni.

Ami biztos: tavasszal is sokat dolgozott a miniszterelnök veje, vélhetően ennek köszönhető, hogy

idén is jócskán szállingóztak százmilliós közvilágítási közmegrendelések az Elioshoz.

Igaz, közben szaporodtak a zavaró tényezők is. Márciusban derült ki, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást indított az Elios Innovatív által elnyert négy, összesen 1,2 milliárd forint értékű közvilágítási munka ügyében „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” elkövetett bűncselekmény gyanújával.

Kiderült ugyanis, hogy több közbeszerzésnél a Tiborcz üzlettársaként számon tartott, Hamar Endre érdekeltségébe tartozó Sistrade Kft. írta ki a pályázatot. Emiatt az LMP feljelentést tett. Hasonló indokokkal április végén a Lázár János vezette Miniszterelnökség dobta vissza a Jászberény közvilágításának modernizálására kiírt, 310 millió forintosra becsült értékű pályázatot. A nyertes itt is az Elios lett volna, ám Lázárék úgy látták, hogy a kiírás versenykorlátozó. Az ügyet megszellőztető Direkt36 szerint ez esetben is a Sistrade kft. volt a közreműködő.

Ez idő tájt Tiborcz sorban szállt ki több, korábban a sajtóban már szóba hozott érdekeltségéből. Így a Green Investments március végén vonult ki a keszthelyi vitorláskikötőt megszerző Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ből, majd gyakorlatilag ezzel egy időben hagyta el informatikai érdekeltségét, a TSDM Holdingot, amelynek révén résztulajdonosa volt a varsói tőzsdén jegyzett Asseco magyar leánycégének. A TSDM-ben egyébként Martonyi János volt külügyminiszter fiával, illetve a hazai IT-szakma egyik bennfentesének számító Dubi Zoltánnal közösen üzletelt. Utóbbiak benne maradtak a cégben, csak Tiborcz távozott.

A 29 évesen a hazai üzleti élet üstökösének számító Tiborcz

nem fordít hátat a cégvilágnak: szintén márciusi fejlemény, hogy kivásárolta a 2011-ben alapított, eddig távközlési tanácsadással foglalkozó HCS Experts Kft. addigi tulajdonosait.

Tiborcz eddigi befektetéseihez hasonlóan a HCS Experts is sikertörténetnek tűnik: a 2013-ban még csak 40 milliós forgalmat lebonyolító cég bevételei 2014-re több mint a tízszeresükre, 553 millió forintra nőttek, amiből 50 millió forint adózás utáni nyereség származott. A cégben az ügyvezető igazgató a testvére, Tiborcz Péter, aki korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai főosztályvezetője volt, ám ismeretlen okok miatt távozott a posztjáról – egyébként szintén idén márciusban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.