galéria megtekintése

Egyszer már elkapták őket, de csak nem bírják trükközés nélkül a Matolcsy-alapítványok

2 komment


Baksa Roland

Szorult helyzetükből próbálnak előremenekülni a Matolcsy György vezette jegybank alapítványai. Hogy sikerül-e olcsón megúszniuk, az szinte csak a Közbeszerzési Döntőbizottságon múlik.

Ismét nagyot húzhatott a hat, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 260 milliárd forinttal kistafírozott alapítvány. Másodszor is saját maguk ellen kértek eljárást a közbeszerzési hatóságnál. Eddig csak az első próbálkozás volt ismert, akkor, május közepén azt kérdezték a döntőbizottságtól, hogy a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak-e. A döntőbizottság szerdán határozott: vonatkozik az alapítványokra a közbeszerzési törvény, eddig viszont nem így bonyolították a beszerzéseiket, ezért büntetést szabott ki rájuk a hatóság. Olcsón megúszták, jogi személyekként 200 ezer forinttal. Az indoklás szerint azért kaptak csak csekély bírságot, mert saját maguk kezdeményezték a hatósági eljárást.

Május vége felé újfent megjátszották az eljárási trükköt, ám már nem általánosságban, voltaképpen jogértelmezést kérve, hanem konkrét szerződéseikre vonatkoztatva – tudta meg a Népszabadság Nagy Gabriellától. A Transparency International közbeszerzési ügyekért felelős szakértőjének információi szerint legalább háromtucatnyi eljárást indíttattak maguk ellen – ráadásul kilencet csak a tegnapi nap folyamán – azok az alapítványok, amelyek egyébként sok milliárd forintot költöttek el közbeszerzés nélkül. A 444.hu becslése szerint akár a 20 milliárd forintot is elérhette a pénzosztás, amellyel szép summákhoz juttatták többek között Matolcsy rokonságát, illetve azok érdekeltségeit is.

A proaktivitásnak a magyarázata pofonegyszerű: így úszhatják meg az alapítványok a legkisebb retorzióval az ügyet. Ha hivatalból, például a közbeszerzési hatóság indítana eljárást az egyes, a közbeszerzést szabálytalanul mellőző szerződések ügyé­ben, akkor öt évig is visszanyúlhatnának, sokkal több szerződést vehetnének górcső alá, ráadásul szabálytalanság esetén akár 15 százalékos bírságot is megállapíthatna a hatóság. A saját maguk ellen indított eljárás esetén azonban csak az elmúlt egy év szerződéseit vizsgálhatja a hatóság, és a büntetés maximuma csak a szerződés értékének 10 százaléka lehet.
Eddig nyeregben érezhették magukat a jegybanki alapítványok, de most két porszem is került a gépezetbe.

 

A Fővárosi Főügyészség hatósági eljárást kezdeményezett a közbeszerzési döntőbizottságnál, mégpedig az egyes szerződésekre vonatkozóan, derül ki az ügyészségi közleményből. (A szocialista Tóth Bertalan bejelentése nyomán lépett az ügyészség.) Ilyenkor az öt év visszamenőleg, 15 százalékos bírság szabály érvényesülne. De folyamatban van az alapítványok kezdeményezésére indult, az egy év, legfeljebb 10 százalékos bírság keretben mozgó eljárás is. A döntőbizottságnál pattog most a labda: melyik eljárást ítéli erősebbnek, melyik élvez előnyt – magyarázta Nagy Gabriella.

A Pallas Athéné-alapítványok egyik épülete
A Pallas Athéné-alapítványok egyik épülete
Szabó Miklós / Népszabadság

A Transparency az alapítványok által létrehozott cégek beszerzéseit is vizsgáltatná a közbeszerzési hatósággal. Mint megtudták a hatóság elnökétől, két cég – az alapítványok mintájára – saját maga ellen kért vizsgálatot, de három nem, ennél a háromnál a hatóság elnöke indított eljárást.

Vérmes remények nem biztos, hogy lehetnek arra, hogy az alapítványokat móresre tanítja a hatóság, legalábbis ezt az üzenetet közvetíti a minapi döntés. Épp a szerdán rájuk kiszabott, egyenként 200 ezer forintos büntetés eltörpül ahhoz képest, hogy mekkora összegben és milyen hosszú időn át mellőzték a közbeszerzést az alapítványok. Ráadásul mivel a közbeszerzést elmulasztó szervezetet bírságolják, nem a megbízást elnyerő vállalkozást, az alapítványok pénze pedig közpénz, így végső soron igazából a magyar állampolgárok, adófizetők állják a cechet. Bár az reménykeltő és üdvözlendő lehet, hogy az ügyészség lépett és eljárást kezdeményezett az alapítványok pénzköltése ügyében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.