galéria megtekintése

Nagyon mellélőtt Kósa Lajos

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A devizahitelesek döntő többségének nem lesz választási lehetősége, a kölcsönét jövőre mindenképp forintra váltják. Maradni valószínűleg amúgy sem lenne értelme, mert a kormány és a jegybank eddigi politikája alapján a forint további gyengülésére lehet számítani.

A devizahitelesek szabadon dönthetnek arról, hogy megtartják a kölcsönüket, vagy részt vesznek a forintosításban – mondta még vasárnap az MTI-nek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hétfőre kiderült: az adósok pont annyira dönthetnek majd szabadon, mint négy évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztárak tagjai. A kormány akkor az állami nyugdíjjogosultság megvonásával fenyegette a maradásban gondolkodókat (ebből később visszakozott). Akik ennek ellenére kitartottak a kasszájuk mellett, öt hetet kaptak arra, hogy szándékukat írásban jelezzék. A kabinet elérte célját: a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból 2010. december 22. és 2011. január 31. között alig százezren nyilatkoztak a maradásról.

Váltás. Kacsából valóság lett a piaci árfolyam
Váltás. Kacsából valóság lett a piaci árfolyam
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kormány a mintegy 460 ezer potenciálisan érintett devizahitelesnek (egyelőre nem tudni, mi lesz a hitelét 90 napja nem törlesztő mintegy százezer adóssal és azzal a 185 ezer devizahitelessel, aki belépett az árfolyamgátba) most még ennyi időt sem ad: a bankokkal kötött megállapodás értelmében az adósoknak a forintosításról szóló – a tervek szerint pénteken a parlament elé kerülő – törvény hatálybalépésétől számítva 30 napjuk lesz arra, hogy írásban nyilatkozzanak a bankjuknál, ha nem kérnek a forintosításból, és továbbra is devizahitelként akarják törleszteni az adósságukat. Azok hitelét, akik nem nyilatkoznak, a bankok automatikusan forinthitellé alakítják át.

 

A rövidre szabott határidő és az ügyfelektől elvárt aktivitás mellett a kormány korlátokkal és szankciókkal is igyekszik elvenni az adósok kedvét a devizahiteltől. Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnapi tájékoztatóján arról beszélt, hogy a hitelfelvevő csak akkor maradhat devizakölcsönben, ha megfelel a hatályos törvényi előírásoknak. Márpedig 2011 óta csak az vehet fel devizahitelt, aki a minimálbér tizenötszörösére rúgó devizajövedelemmel rendelkezik.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a fair bankrendszernek nevezett, a kamatok és egyéb költségek egyoldalú emelését szabályozó, várhatón kedden a parlament elé kerülő törvénytervezet biztosította védelem majd csak azokra vonatkozik, akik a forintosítást választják. Ugyanakkor az nem világos, hogy a törvényalkotó mi alapján kérhet számon egy az új devizahitelek felvételét korlátozó előírást a már meglévő kölcsönök esetében, miközben a szerződések egyoldalú módosításának tervezett új szabályozását nem terjesztené ki ezekre a kölcsönökre.

Pedig a devizahiteleseknek lenne mit végiggondolniuk, ha valóban szabadon dönthetnének. Ahogy arról beszámoltunk, a kölcsönöket piaci árfolyamon váltják forintra: vagy a Magyar Nemzeti Bank november 7-i hivatalos árfolyamán, vagy a Kúria június 16-án meghozott jogegységi döntésétől az említett időpontig eltelt időszak átlagárfolyamát alkalmazva – attól függően, melyik a kedvezőbb az ügyfélnek (euróhiteleknél az előbbi, frankkölcsönöknél az utóbbi).

Ez azt jelenti, hogy az adósok forintosítás esetén realizálják azt az árfolyamveszteséget, amelyet a hitel felvétele óta gyengülő forinton elszenvedtek, vagyis később már hiába erősödik a magyar fizetőeszköz, tartozásuk ettől már nem csökken. Egy átlagos frankhiteles például emiatt 60 százalékkal fizet vissza többet annál, mint amennyivel eredetileg kalkulált. Érdekes, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Hír TV-ben október 24-én még kacsának minősítette, hogy piaci árfolyamon váltják forintra a devizahiteleket. „Ez a devizahiteleseket olyan mértékben hozná lehetetlen helyzetbe – mondta akkor –, hogy amit eddig adtunk segítséget, annak semmi értelme nem lenne.”

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az adósoknak valószínűleg akkor sem érné meg ragaszkodni a devizahitelükhöz, ha az tényleg rajtuk múlna. Az utóbbi évek tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy sem az Orbán-kormány, sem a Matolcsy György vezette jegybank nem érdekelt az erős forintban, nem tesz semmit az árfolyam védelméért, a magyar fizetőeszköz évről évre veszít értékéből. Az euróárfolyam például az idén jellemzően 310 forint körül mozog, szemben a tavalyi 300 vagy a 2012-es 290 forintos átlaggal.

A későbbiekre ebből a szempontból nem sok jót ígér a jegybank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatójának tegnapi nyilatkozata sem. Palotai Dániel egy hétfői háttér-tájékoztatón arról beszélt, hogy a forintosítással a jövőben erősödik a monetáris politika szerepe, az MNB jobban tud majd hatni a reálgazdasági és monetáris folyamatokra. S mivel a kabinet láthatóan továbbra is bízik a gyenge forint export- és ezáltal gazdaságélénkítő erejében, a hazai fizetőeszköz erősödésére bazírozó devizahitelesek szinte biztosan csalódnának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.