galéria megtekintése

Nincs gáz, de nem gáz

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 08. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Csak a tavaly márciusihoz hasonló nagy hideg okozhat gondot a magyarországi gázellátásban.

Megfenyegette Ukrajnát a Gazprom: ha az ország tegnapi hatállyal nem téríti meg közel kétmilliárd dolláros gáztartozásait, leállítja a fűtőanyag beszállítását. Ukrajna nem fizette ki 440 millió dolláros februári számláját sem.

Kedden megvonták azt az egyharmadnyi árkedvezményt, amelyet tavaly év vége óta biztosítanak Ukrajna számára, az azóta megbuktatott Viktor Janukovics elnökkel folytatott tárgyalások nyomán. Egyelőre nincs jele, hogy az oroszokkal immár katonai konfliktusban álló Ukrajna hajlana a Gazprom követeléseinek teljesítésére. Ukrajna visszatérő fizetési bizonytalanságai nyomán az orosz fenyegetés majd egy évtizede minden télen elhangzik.

De ezt 2006-ban és 2009-ben tettek is követtek. Noha a szópárbajba az orosz gázhoz Ukrajnán keresztül jutó államok – így Magyarország – sosem szólnak bele, eddig mi húztuk a rövidebbet. Az orosz fogadkozások, illetve az Ukrajnának adott ultimátumok ellenére ugyanis, amint az ukrán–orosz határon lecsökkent a nyomás, rövid idő elmúltával a nyugati – így a magyar – határon is ugyanaz történt.

 

Vagyis az orosz intézkedések után Ukrajnában eltűnt a Nyugat-Európába szánt orosz gáz. 2006 első napjaiban jelentősen csökkent a magyar határon mért gáznyomás, az erre felkészült erőművek át is álltak olajra. A krízis néhány napon belül elült, ám Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő azonnal gáztároló-fejlesztést jelentett be. Ennek nyomán a Mol egy kétmilliárd köbméteres gáztároló kiépítésébe kezdett Algyőn. Eközben, 2009 elején Oroszország és a narancsos forradalomban tőle elforduló Ukrajna ismét összecsattant. Így két hétig egyáltalán nem érkezett hozzánk keletről gáz. Az akkor még az E.ON tulajdonában lévő, szinte teljesen feltöltött gáztárolókat a csúcson felül járatták, ám az erőműveken túl már a legnagyobb ipari üzemeknek is le kellett állniuk.

Gáztároló Zsanánál
Gáztároló Zsanánál
Reviczky Zsolt

Azóta pontosították a „kivételezett” nagyfogyasztók ilyen esetekre készült listáját. Az algyői stratégiai gáztároló 2010-es átadása óta nem alakult ki hasonló helyzet. Azóta az Orbán-kormány megfelezte a stratégiai gáztartalékok elvi és gyakorlati minimumszintjét – a többi ködös üzletelésekben elkelt –, az egység pedig mára az állami MFB-hez került.

Az E.ON 4,25 milliárd köbméteres rendszerét tavaly az állami MVM vásárolta meg. A mostani viták nyomán annyiban kedvezőbb a helyzetünk, hogy a Gazprom most már Ukrajna nyugati felén garantálja a megrendelt gáz átadását. A szavak szintjén felkészültünk a gázkrízisre. Az ügyben többször megszólaló Martonyi János külügyminiszter tegnap más irányú európai fűtőanyag-beszerzéseket szorgalmazott. Szerdán úgy fogalmazott, megtettek minden szükséges intézkedést a gáztárolók feltöltésére.

Ennek eddig semmi konkrét jele. Az MVM-tulajdonú Magyar Földgáztároló adatai szerint töltöttségük a múlt heti 11 százalékról 9 százalékra esett. Az algyői kereskedelmi készletekből is fogyott: a kétmillió köbméternyi üregben 651 millió köbméter stratégiai és mintegy 221 millió köbméter kereskedelmi gázkészlet áll. Számításunk szerint az ország összesen 6,25 milliárd köbméternyi méretű gáztároló rendszerében jelenleg 1280 millió köbméter gáz van. A szakértők nyugodtak.

A gázegyensúlyért felelős, Mol-tulajdonú FGSZ korábbi tájékoztatása szerint a tavaszi hónapok átlagos napi fogyasztása 24 millió köbméter. Ezt a tárolók, a nyugati behozatal és a hazai kitermelés bőven fedezi. Holoda Attila bányászati szakember, az Orbán-kormány korábbi energetikai helyettes államtitkára viszont úgy véli: ilyen alacsony töltöttségnél a tárolók napi kitárolási sebessége sokkal alacsonyabb. Így ha ismét, több napon át beütne a tavaly március 15-i fagy, az igények hirtelen akár 50 millió köbméterre is felszökhetnek, amikor már a stratégiai tároló is kevés lenne. Ekkor újból ismét szükségessé válhat a nagyfogyasztók leállása.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnál tegnap este azt közölték lapunkkal: jelenleg nincs szükség vészhelyzeti jellegű intézkedésekre. Ausztria felől jelentős mennyiségű gáz érkezik hazánkba, ami a mostani, mérsékelt időjárást figyelembe véve a kereskedelmi tárolókban lévő mennyiséggel együtt, a stratégiai tároló igénybevétele nélkül képes kielégíteni az országos igényeket. A már a gázbehozatalért is felelős MVM-nél mindehhez hozzátették: az orosz és az ukrán felek megerősítették a szerződés szerinti szállításokat. Korábban a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség megerősítette: a törvényben előírt mennyiségű stratégiai gáz- és olajkészletek rendelkezésre állnak. A Molnál korábbi megkeresésünkre rögzítették: az orosz olaj is rendesen érkezik, de szükség esetén az Adria vezeték is rendelkezésükre áll.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.