galéria megtekintése

Nem tette tönkre a Forma-1-et a foci Eb

Kevesebb mint két hét van hátra a 31. Magyar Nagydíjig, és egyelőre úgy tűnik, sikerül hozni a tavalyi eredményeket, ami a nézőszámot illeti.

Ahhoz képest, hogy ­labdarúgó Európa-bajnokságot és olim­piát is rendeznek az idén, és mindkettő erősen érinti a Forma–1-es futam célközönségét, hiszen az embereknek általában nincs pénzük kilátogatni mindkét vagy -három nagy eseményre, a jegyek értékesítése időarányosan jól halad – közölte a Népszabadsággal a nagydíjat 1994 óta szervező és az értékesítésért is felelős Ostermann Forma–1 Kft.

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

Tavaly összesen 186 ezer néző kísérte figyelemmel az eseményeket a verseny három napján és a csütörtöki autogramosztáson, ebből 73 ezren vasárnap látogattak ki a mogyoródi pályára. Az Ostermann-nál idén is erre – plusz-mínusz tíz százalék – számítanak. Ahogy az elmúlt években, idén is túlnyomórészt német, finn, lengyel, olasz és osztrák szurkolókat várnak a Hungaroringre. A helyszínen általában a jegyek húsz százalékát értékesítik, várhatóan ebben sem lesz lényeges változás.

 

A világbajnokság két éllovasa, a Mercedesnél versenyző német Nico Rosberg és a címvédő brit Lewis Hamilton fölényét semmi nem veszélyezteti ugyan (4 pont van kettejük között, a harmadik helyezettel szemben bő 60 pont az előnyük, úgy, hogy egy győzelemért 25 pont jár), de a követő boly – a Ferrari és a Red Bull – pilótáit legfeljebb néhány pont választja el egymástól. (Beszámolónkat a hétvégi Brit Nagydíjról a 15. oldalon olvashatják.)

Izgalmakat ígér az április közepére elkészült új aszfaltcsík is, amely minden bizonnyal jelentősen megváltoztatja a pálya sajátosságait. A felújítás során 57 ezer négyzetméteren újult meg a burkolat, kicseréltek 7500 darab vízelvezető szegélyt, 2500 rázókődarabot, a szegélyköveket pedig 4000 méteren. Ehhez több mint 500 millió forint saját forrást használt fel a Hungaroring Sport Zrt. A további fejlesztésekre egyébként jelentős forrást különítettek el a 2017-es költségvetésben is.

Magyarországnak 2026-ig van érvényes szerződése a Forma–1-es futam megrendezésére, a korábbiak­nál (az évente fizetendő jogdíjról lásd táblázatunkat) kedvezőbb feltételekkel.

A rendezői jogdíj összege
 ÉvMillió USD

 Milliárd HUF
(285 Ft/USD árfolyammal számolva )

 2012 26,677,6
2013
 28,67 8,1
 201430,82
 8,7
2015

 33,13

9,4
 201635,31
10,1

Forrás: NSZ / Magyar Közlöny

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.