galéria megtekintése

A túlterhelt bíró elhúzná a Quaestor-pert

8 komment


Fekete Gy. Attila

Egy túlterhelt bíróra szignálták a Quaestor-ügyet, akinek a vádirat benyújtása óta nemigen lehetett ideje elolvasni azt, mivel egy 36 vádlottas bonyolult ügyet tárgyalt szinte folyamatosan. A fővárosi főügyész erre hétfőn újságírók előtt hivatkozva sejteni engedte, hogy a bíróság esetleg időhúzásra játszik: azért szólította fel hiánypótlásra a vádhatóságot, hogy legalább fél évvel elhalassza az első tárgyalás időpontját, és így felkészülhessen a bíró a tárgyalásra.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke tavaly nyáron a Biszku-ügy kapcsán kíméletlen harcot hirdetett az ügyhalogatás ellen. Az ügyészség már rég vívja ezt a harcot, ezért a nyomozás lezárása után legkésőbb 90 nappal minden ügyben vádat emelünk! – reagált Ibolya Tibor fővárosi főügyész hétfőn a Buda-Cash-ügy vádemeléséről tartott sajtótájékoztatója előtt a Fővárosi Törvényszék hétvégi közleményére.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szombaton a bíróság közleményben tudatta, hogy „hiánypótlásra” szorul a vád a Quaestor-ügyben. Az előző nap megtartott tárgyalás-előkészítő ülésen a bíró azt állapította meg, hogy a vádirat hiányosan „tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak. A vádirat hiányosságainak pótlására a törvényszék 60 napos határidőt határozott meg. A bíróság a tárgyalást kitűzni, a bizonyítási eljárást megkezdeni és annak menetét meghatározni a vádirat hiányosságainak pótlását követően tudja.”

 

A Fővárosi Főügyészség még a hétvégén visszautasította a bíróság állítását. Szerintük az ott leírtakkal szemben az előkészítő ülés során a bíróság azt kérte számon az ügyészségtől, hogy a vádiratban azt nem jelölte meg, hogy az összes – hatmillió darabot meghaladó fájl – elektronikus bizonyíték esetén az adatok pontosan mely tény bizonyítására szolgálnak. Erre azonban törvényesen 2014. január elsejét követően nem is kerülhetett volna sor.

Hétfőn a főügyészség sajtótájékoztatóján Ibolya Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a törvény változása óta a Fővárosi Törvényszékre minden vádiratot az új szabályoknak megfelelően nyújtottak be, és

ez volt az első eset, amikor a bíróság kifogással élt.

Ibolya elmondta, a Quaestor-ügy tárgyalására kijelölt bíró a vádirat február 5-i benyújtása óta folyamatosan tárgyalt egy igen bonyolult, 36 vádlottas ügyet, amelyben közvetlenül a tárgyalást előkészítő ülés előtt született ítélet, amelyet az következő hetekben még írásba kell foglalnia.

Ibolya kétségeinek adott hangot, hogy a bírónak volt ideje elolvasni a Quaestor-ügy 1500 oldalas vádiratát,

nem beszélve a 130 ezer oldalas nyomozati anyagról. Nyilván nem – tette hozzá –, hiszen szerinte az ügyésztől olyan információkat is kérdezett, amelyek a vádirat elején részletesen kifejtve megtalálhatók.

A főügyész sejteni engedte, hogy a törvényszék eljáró bírája azért ragaszkodna ahhoz, hogy a régi szabályok szerint terjesszék elő az vádiratot, mert

a nyári ítélkezési szünetet is figyelembe véve szeptemberig bőven lenne ideje a vádirat áttanulmányozására. Azaz legalább fél évvel később kezdődne így a per.

Ibolya furcsállotta a bíróság egy korábbi nyilatkozatát is, miszerint „olyan nagy horderejű ügyről van szó, hogy csak a vádirat ismertetése eltart majd egy hétig”. A főügyész úgy számol, három óra is elegendő lesz a vád ismertetéséhez. Nem kell, ezért nem is fogják felolvasni a vádiratot, csupán ismertetik, valamivel részletesebben és jobban a szakmai kérdésekre fókuszálva, mint ahogyan a vádemelésről tartott sajtótájékoztatón az újságírók előtt még megtették – tette hozzá.

A törvényszék szóvivője szerint a bíróság meghozta a döntését, amit hamarosan írásban is megkap a főügyészség. További „provokatív kérdéseinket” a szóvivő meg sem hallgatta. Azt mondta: írjuk le, és majd ha megismerték a főügyészség nyilatkozatát, válaszolnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.