galéria megtekintése

Nem elég, hogy nem isszuk, még olcsó is a tej

Demonstráltak és tárgyaltak is a tejesek, hogy megálljt parancsoljanak a dömpingáru, a gyanú szerint áfacsalt tej beáramlásának, s alacsonyabb áfakulcsot alkudjanak ki a termékre. A kormány annyit állított biztosan, nem akar újabb dinnyekartellt.

A tejtermelők egy csoportja a Dunántúlon és az Alföldön demonstrált tegnap, míg az érdekvédelmi szervezetek képviselői a Miniszterelnökségen egyeztettek a szektort érintő és megsegítő lépésekről. A megmozdulásokat két nagykereskedő, a Sajtkalmár Kft. nádudvari, valamint a Food & Drinks Hungary Kft. balatonfüredi részlegéhez hívták össze a gazdák. Előbbi az ország egyik legnagyobb sajt-, míg utóbbi UHT-tej-importőre.

Még steak is lehet belőle, ha nem kell a teje
Még steak is lehet belőle, ha nem kell a teje
Népszabadság/archív

A demonstrációval ­arra kívánják a figyelmet felhívni – fogalmaztak lapunknak gazdák –, hogy a kereskedelmi cégek és az importőrök jelenlegi piaci magatartása rombolja a magyar ágazatot. A megmozdulások egyik ­szervezője, Szinyákovics Pál lapunknak kifakadt: dömpingáron érkeznek a feldolgozott termékek az országba, amelyekkel képtelenség versenyezni. Sok esetben annyira olcsón kerülnek a boltokba az UHT-tejek vagy a félkemény sajtok, amennyiből a felhasznált tej árát sem lehet fedezi.

 

Egy neve mellőzését kérő ter­melő szerint

ezek egyértelműen áfacsalt termékek.

Ma már literenként jellemzően csupán 70-75 forintot kapnak a gazdák a tejért, míg az önköltség 100 forint körül húzódik. Szinyákovics Pál jelezte, hogy a jövő héten az összes nagy hazai kereskedelmi láncnak petíciót juttatnak el: tartózkodjanak ezen termékek forgalmazásától. Ha nem tartanak önmérsékletet, újabb demonstrációk lesznek, immár ellenük is.

Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke előzőleg lapunknak elmondta: évente körülbelül 1,9 milliárd liter tejet állít elő a szektor, amiből 300 milliót exportálnak, a többi hazai feldolgozásra megy. A baj az, hogy jellemzően dömpingáron évente körülbelül 800 millió liternek megfelelő termék érkezik még az országba. Így hatalmas fölösleg feszíti a honi piacot, hiszen a hazai egy főre jutó fogyasztásból kalkulálva a belföldi igények alig 1,6 milliárd literre tehetők.

A belföldi fogyasztás ráadásul csökken. Évente fejenként 156 liter fogy, míg a nyolcvanas években 200 liter fogyott.

Az uniós átlag mintegy 250 ­liter. Ezt a tendenciát kell megállítani – vélekedett Mélykúti Tibor. Amennyiben ez nem történik meg, akkor tejtermelő gazdaságok sora zárhat be, levágják a teheneket, s mindez visszafordíthatatlan károkat okozhat Magyarországon.

Éppen ezért indítanak a hetekben fogyasztásnövelő kampányt annak érdekében, hogy a vásárlók a magyar termékeket emeljék le a polcról. Erre egy 420 milliós forrást kaptak az agrártárcától – amelyről már tavaly áprilisban beszéltek –, ezt saját befizetésekből kiegészítik, így körülbelül egy 500 millió forint áll rendelkezésükre – fogalmazott.

A demonstráció alatt a stabilizálásról szóló akcióterv kialakításáról tanácskoztak a Miniszterelnökségen a területen érdekelt termelők, feldolgozók, illetve kereskedőcégek. A megbeszélést a kereskedelmi miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf vezette. A résztvevőktől úgy tudjuk,

nem hangzott el konkrét kormányzati javaslat a tejpiaci helyzet kezelésére,

a tárca képviselői egyelőre meghallgatták a piaci szereplők felvetéseit. „Nem akarunk dinnyekartellt" – mondta az egyik részt vevő állami szereplő, érzékeltetve, hogy nem szándékuk versenypiaci aggályokat okozó egyoldalú döntések bevezetése.

Kereskedői és termelői ­oldalról leggyakrabban egyaránt a tej és a tejtermékek áfájának öt százalékra csökkentése merült fel javaslatként. A másik érintett probléma a dömpingáras külföldi termékek kérdése volt. A tanácskozás befejeztével egyelőre nem tudni, hogy a felek tervezik-e és mikor a megbeszélések folytatását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.