galéria megtekintése

Negyedével olcsóbb a fél disznó

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Több nagy áruházlánc is meglátta már az üzleti lehetőséget a félbe vágott sertések értékesítésében, melyek az alacsonyabb áfakulcs miatt sokkal olcsóbbak a tőkehúsnál. Főleg magánszemélyek vásárolnak, a közületek nem élnek a lehetőséggel.

Jól jár, aki nagyban vásárolja a sertéshúst. Miután az Országgyűlés korábban elfogadta, hogy az élő és a félbe vágott vagy hasított sertés után nem 27, csak ötszázalékos áfát kell felszámítani, több nagy áruházlánc is lépett, és kínálatában tavaly megjelent a fél sertés. A kereskedőcégek egy joghézagot használnak ki: a húsforgalom zömét adó darabolt tőkehúsra továbbra is ketyeg a világrekorder 27 százalékos áfa, ám ha a sertést már félbe vágva árusítják, de nem darabolják fel, akkor a kereskedőknek csak az ötszázalékos áfát kell felszámítaniuk, azaz így kapásból 22 százalékkal olcsóbban tudják adni a húst. A fél sertéseket éppen ezért nem lehet úgy megbontatni, felszeleteltetni az áruházi hentessel, mint a tőkehúsokat.

Nemcsak az áfa, a csomagolási és a munkaköltség is alacsonyabb, ha nem bontják tovább
Nemcsak az áfa, a csomagolási és a munkaköltség is alacsonyabb, ha nem bontják tovább
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ennél nagyobb árkülönbözetet is el lehet azonban érni a darabolt húsáruhoz képest: van olyan áruházlánc, amelynél kilónként 600 forint alá tudták nyomni a sertéshús árát. A tálcás termékekkel összehasonlítva a hasított sertés esetében jóval kisebb a csomagolási költség, a fél disznót ugyanis mindössze nejlonfóliával vonják be, hogy a vevő az áruházból ki tudja vinni a súlyos portékát. Emellett a munkaerő költségei is alacsonyabbak, s így összességében a megkérdezett kereskedők 27 százalékra tették a hasított sertés árelőnyét a tőkehússal szemben. Nüansznyi különbségek ugyanakkor így is adódnak, így van olyan áruház, ahol úgy hírlik, hogy bőr nélkül árulják a fél sertést, itt kicsivel magasabb lehet a kilónkénti ár.

 

Az egész és a fél sertés áfájának radikális csökkentésével a kormány a feketekereskedelmet kívánta visszaszorítani – egyébként sikerrel. Az ötszázalékos áfa mellett ugyanis már meglehetősen kicsi az áfacsalásból elérhető haszon, különösen, hogy ehhez a fedőcégek komoly hálózatát is hadrendbe kell állítaniuk a csalóknak. Az Ernst & Young adótanácsadó korábbi számításai szerint tízszázalékos áfaszint alatt már nem igazán éri meg adót csalni.

Úgy tudni, most januárban a Metro, a CBA, az Auchan és egyes hírek szerint a Tesco néhány üzletében is kapható fél disznó – igaz, utóbbi hírt a Tesco nem erősítette meg. Az áruházak közül az Auchannál elmondták, hogy már tavaly is lehetett náluk fél sertést vásárolni. Az idei szezonban januárban kezdték árusítani a terméket, azóta hetente három-négyszáz fogy. A jellemzően félmázsás hasított sertést lehet a raktárkészletből is vásárolni – ha éppen van.

Aki azonban biztosra akar menni, az inkább előzetesen telefonáljon az áruházba,

és úgy tudja megvenni az árut. Az Auchan a terméket bevette a már zajló háztáji sertésprogramjába. Az áruháznak negyven Karcag környéki háztáji tenyésztővel van beszállítói kapcsolata, akitől immáron fél sertést is lehet ilyenformán rendelni.

A kormány a feketekereskedelmet akarta visszaszorítani – egyébként sikerrel
A kormány a feketekereskedelmet akarta visszaszorítani – egyébként sikerrel
Bánhalmi János / Népszabadság

A CBA-nál Fodor Attila kommunikációs vezető elmondása szerint egyelőre pár üzletben lehet vásárolni fél sertést, és általában előre kell megrendelni, igaz, a CBA-nál még nem érzékeltek kiugró keresletet a termék iránt. Az Auchannál és

a CBA-nál is megerősítették, hogy szinte kizárólag magánszemélyek vásárolnak ilyenformán fél sertést, vállalkozások áfás számlára csak ritkán vesznek a hasított áruból.

Házhoz szállítást nem lehet kérni, így a vásárlóknak maguknak kell megbirkózniuk a fél sertéssel. A problémát legfeljebb a plázában lévő üzletek jelenthetik, itt azonban jellemzően az áruház gazda sági kijáratánál vehetik át a fél sertést a vásárlók, így nem kell a bevásárlóközpont folyosóin végigkutyagolni a jókora hússzállítmánnyal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.