galéria megtekintése

Nagyon várta a felminősítést az Orbán-kormány, de nagyon arcra esett

27 komment

Munkatársunktól

Nagyon várta az Orbán-kormány, hogy a pár évvel ezelőtt még sokat szidott nagy hitelminősítők közül az egyik, a Moody’s megdicséri a gazdaságpolitikáját, ez azonban elmaradt.

A kabinet azt remélte, hogy a Moody’s felminősíti az ország adósságának besorolását, ezzel pedig bóvli kategóriából befektetésre ajánlottba kerültek volna a magyar állampapírok, pénteken azonban csalódást okozott a hitelminősítő intézet.

A Moody’s legközelebb november 4-én dönt rólunk
A Moody’s legközelebb november 4-én dönt rólunk
Brendan McDermid / Reuters

A Moody’s nem indokolta semmivel, miért nem lépett. Erre nem kötelezte semmi, csak lehetősége lett volna: az éves felülvizsgálati naptára szerint július 8-án változtathatott volna az adósság besorolásán.

 

Nem csak politikai hozadéka lett volna annak, hogy a bóvli osztályból feljebb kerültünk volna. A világon számos olyan nagy befektetési ház működik, amely belső szabályzata csak akkor engedélyezi adott ország értékpapírjainak a vásárlását, ha a három nagy, mérvadó hitelminősítőből legalább kettőnél a befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkezik a „célpont” ország. A Fitch Ratings szűk két hónapja már feltett minket erre a felsőbb polcra, de a harmadik hitelminősítő, a Standard & Poor’s kivár – és a Moody’shoz hasonlóan még mindig bóvliban tartja a magyar adósság besorolását. Ha megtörtént volna a felminősítés pénteken, akkor szinte automatikusan kezdtek volna vásárolni bizonyos befektetési házak, olcsóbbá téve az állam számára a kölcsön felvételét.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta, bár csalódást keltett a felminősítés elmaradása, van esély arra, hogy a Moody’s legközelebbi, november eleji felülvizsgálatán felminősítse a magyar besorolást. (Ezzel szemben az S&P várhatóan befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyja idén Magyarországot.) A várható hitelminősítői döntés szempontjából fontosnak nevezte a gazdaság növekedési ütemének alakulását. Ha tartóssá válik az első negyedévben tapasztalt lefulladás – amit a Brexit, Nagy-Britannia EU-ból való kilépését elrendelő népszavazás akár erősíthet is –, akkor Magyarországnak valószínűleg hosszabb időre le kell mondania a felminősítésről – jelezte. Az elemző azonban azzal az alapforgatókönyvvel számol, hogy a GDP növekedése stabilizálódni fog a következő negyedévekben, idén átlagosan eléri a 2 százalékot, a költségvetési deficit pedig alacsony marad.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt hangsúlyozta, hogy a Moody’s a felminősítés irányába mutató tényadatok ellenére – a jelentős folyó fizetésimérleg-többlet, a csökkenő adósságállomány, a feszes költségvetés – halasztotta el a döntést, ez azonban nem feltétlenül meglepetés, hiszen számos olyan kockázati tényező övezi nemcsak a hazai, hanem az európai gazdaságot, amely inkább kivárásra ösztönözte a hitelminősítőt. Ezek között az első a bizonytalan környezetet eredményező Brexit. Ha a helyzet megnyugtatóan rendeződik és a magyar gazdaságot sem érik negatív sokkok, akkor Virovácz is arra számít, novemberben gyakorlatilag pezsgőt bonthat a kormány, a második hitelminősítő is kiveszi az országot a bóvliból. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.