galéria megtekintése

Hatalmas büntetéssel cáfolhatják Matolcsy Györgyöt

8 komment

Munkatársunktól

A jelek szerint mégsem annyira csak „blöff, blöff, blöff" és politikai támadás az, ami ellenzéki oldalról a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) éri az alapítványai miatt. Mint emlékezetes, Matolcsy György, a jegybank első embere reagált így még május közepén a Parlamentben az arra vonatkozó kérdésre, hogy miért kapnak rokonok támogatást a jegybanki alapítványoktól. Most úgy tűnik, a szervezetek távolról sem ússzák meg olcsón azt, hogy a közbeszerzési szabályok áthágásával költötték a közpénzt – írta az Index kedden –, sőt, méretes bírságokat kaphatnak a nyakukba.

Matolcsy György képtelen kikerülni a fókuszból
Matolcsy György képtelen kikerülni a fókuszból
pageobudapest.hu

Pedig sokáig nem így tűnt, hiszen – mint korábban beszámoltunk róla –, a Pallas Athéné Alapítványok csaknem egy hónapja a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak, és azt kérték, hogy a szervezet vizsgálja felül eddigi beszerzési gyakorlatukat. S bár a lépés első pillantásra az önmegtartóztatás fontosságának felismeréséről szólt, Nagy Gabriella, a Transparency International (TI) közbeszerzési ügyekért felelős szakértője korábban lapunknak rámutatott: ha egy ilyen vizsgálat saját kérésre indul, akkor a vonatkozó törvényi előírások szerint az érintett szervezet szerződéseit csak egy évre visszamenőleg vizsgálják.

 

Amennyiben viszont ezt a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezi, a korábbi öt év kontraktusait tekintik át. A múlt héten úgy tűnt, az alapítványok megússzák a szabályok áthágását egyenként 200 ezer forintos bírsággal. S ez is csak annak az adminisztratív mulasztásnak szólt, hogy a közpénzt költő szervezetek nem jelentkeztek be a hatóság közbeszerzési listájára, holott ezt meg kellett volna tenniük. A büntetés java azonban csak most jöhet, mert az alapítványok úgy költöttek milliárdokat, hogy egyetlen esetben sem írtak ki közbeszerzést – írta az Index. Az ügyészség hétfőig 63 kontraktus esetében kezdeményezett jogorvoslatot. A büntetés mértéke pedig e szerződések összegének akár 15 százalékát is elérheti, azaz sok tíz-, sőt, százmilliós tétel is lehet. Akár az eredeti állapot visszaállítására is kötelezhetik az alapítványokat.

Az első bírságokat egyébként már ki is rótták: a Matolcsy György vezette legnagyobb alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae ­(PADA) például 30 milliós büntetést kapott, amiért a Mészáros Lőrinc érdekköréhez sorolt Magyar Építőt közbeszerzés nélkül bízta meg egy közel milliárdos kivitelezési munkával.

Az sem vet jó fényt az alapítványokra, hogy miközben a jegybank rendre hangsúlyozza, a szervezetek gyarapítják vagyonukat, a ­Világgazdaság tegnapi száma rámutatott: bár 268 milliárd forintra hízott az az összeg, amely fölött rendelkeznek, ez alig egy százalékkal több annál a tételnél, amelyet eredetileg az MNB-től kaptak. Vagyis létrehozásuk óta az alapítványok egyszázalékos hozamot sem értek el.

Hetvenmillió plusz a Borókai-cégnek

Június végén megemelték annak a keretszerződésnek az összegét, amely a Magyar Nemzeti Bank és Borókai Flóra, a korábbi kormányszóvivő Borókai Gábor lányának cége, az Akció BTL Kft. között jött létre – derül ki az uniós közbeszerzési hirdetményeket közlő ted.europa.eu dokumentumaiból. Az eredeti kontraktust a jegybank két éve rendezvény- és konferenciaszervezésre, valamint kapcsolódó szolgáltatásokra írta alá áfa nélkül 200 millió forint keretösszeggel. A módosításra kiírt újabb pályázat magyarázatából kiderül, hogy ehhez idén egyszer már hozzányúltak, s megemelték azt 219,5 millió forintra. A Nemzetközi Biztosítási Felügyelő-hatóságok Szövetségének (IAIS) idei budapesti konferenciájának megrendezése azonban a korábban meghatározottnál nagyobb költséggel járt, mert az eredetileg négynaposra – az MNB-n kívüli napon 100 fősre tervezett létszámú – esemény végül ötnapos lett, mindvégig külső helyszínen, és az utolsó két napon 300 résztvevővel. Ezért volt szükség a keretösszeg 50 millió forintos emelésére – olvasható a kiegészítő információk között. Azaz a felek közötti szerződés immár nettó 269,5 millió forintról szól. (Á. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.