galéria megtekintése

Fideszhez közeli cég állhat a Zsolnay ellehetetlenítése mögött

7 komment

NOL
NOL

– Fel vagyunk készülve arra, hogy ilyen viharos körülmények között is működni tudjon a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. – mondta lapunknak Cséplő Petra, a társaság igazgatóságának elnöke. A vállalat szerződéseinek teljesítéséhez szükséges munkaerő megvan – negyvenfős „meghatározó”, szakértői gárdát említett –, annak ellenére, hogy a kisebbségi tulajdonos, a pécsi önkormányzat által gründolt másik cég, a Ledina Kft. – amely a helyhatóság tervei szerint tovább vinné a tevékenységet és a jogokat – elszívja az alkalmazottakat.

A Zsolnay körül kialakult, már-már krimibe illő fordulatok és viták hátterét – persze saját szemüvegen keresztül – kedden Bachar Najari mutatta be sajtótájékoztatóján. A szír származású svájci állampolgár és Cséplő Petra nem is köntörfalazott. Véleménye szerint a társaság körül kialakult zavarkeltés, bizonytalanságteremtés mind arra vezethető vissza, hogy a Zsolnayt ellehetetlenítsék. Ennek oka, jelentette ki határozottan: a cég most jut olyan helyzetbe, hogy egyes érdekcsoportok számára vonzó célponttá váljon. Ez a kör azért kívánja megszerezni a vállalkozást, mert

olyan uniós támogatások érkezhetnek – régi épületek felújítására – Magyarországra, amelyek segítségével a Zsolnay ismét jól menő vállalat lehet.

 

Utóbbiak tudták: most jön el a megfelelő idő, ám az eltelt 3-4 évben – Najari 2013-ban lett többségi tulajdonos – nem akarták a veszteségeket finanszírozni.

Saját bevallása szerint az említett időszakban vagyonából mintegy egymilliárd forintot fordított a Zsolnayra. Hogy mennyire megváltozott a helyzet a porcelángyár körül, arról elmondta, idén két komoly felújítási megrendelésük is van, összesen 500 millió forint értékben. Ha „semmi nem változik”, akkor ezek segítségével 200 millió profitot érhetnek el az év végén, ami szinte példa nélküli a porcelánüzem életében.

Kérdésre, hogy kit takar az említett érdekcsoport, Bachar Najari utalt a sajtóanyagban is ismertetett történetre. Az önkormányzat és az önkormányzati részvények 19 százalékát tulajdonló Pécs Holding Zrt. tavaly októberben egy levélben kereste meg a gyár vezetését, hogy értékesíteni kívánja a részvénycsomagját egy építőipari cégnek, annak ellenére, hogy a svájci többségi tulajdonosnak elővásárlási joga van a csomagra. Ezután az építőipari cég közvetlenül kereste meg Najarit, hogy ha nem járul hozzá a részvényszerzésükhöz, akkor megvásárolja a Zsolnay Magyar Fejlesztési Bankkal szemben fennálló több mint 400 millió forintos hiteltartozást, s így kerülnek kapun belül. A cégvezetők szavaiból kiderült: a szóban forgó vállalat a Várkert bazár felújításában részt vevő West Hungária Bau (WHB) Kft. volt, amely vállalkozást rendszerint erősen a Fideszhez közelállóként emlegetnek.

A cégvezetők kifejtették: számukra egyébként ajánlatot is tettek, ám az nem is volt ajánlatnak nevezhető. Utóbbi arról szólt ugyanis, hogy adják át – ellenszolgáltatás nélkül – a WHB számára a Zsolnay 51 százalékát, ezek után kisebbségi tulajdonosok maradhatnak, és ekkor

„nem csinálnak ki minket”

– hangzott el a sajtótájékoztatón. Ezzel az állítással kapcsolatban telefonon érdeklődtünk a WHB Kft.-nél is. Ott előbb azt a választ kaptuk, hogy keresnek egy illetékest. A várakozás után azt mondták, hogy nincs illetékes. Jeleztük, akkor e-mailen küldenénk kérdéseket, a válasz az volt: ne küldjünk! Ha nincs konkrét név, akkor eljuttatnánk a központi címre a felvetéseinket a válaszok érdekében – próbálkoztunk –, ám jelezték: oda se küldjünk levelet! Talán jövő héten – fejezték be.

Korábban Najari ügyvédjének állításaira alapozva beszámoltunk róla, hogy a Zsolnay mintegy 400 milliós MFB hitelét végül az WHB szerezte meg 130 millió forintért, majd az állami bank felmondta a hitelszerződést a porcelángyárral. Ezzel kapcsolatban Cséplő Petra kifejtette: erről mostanáig hivatalos értesítést nem is kaptak. Ami megérkezett hozzájuk, az nem fedi a szerződésüket, ugyanis azon a dokumentumon a hitelösszeg és a szerződésszám sem megfelelő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.