galéria megtekintése

MNB: Ketten már megelégelték a kamatcsökkentést

0 komment


K. B.
NOL

A két héttel ezelőtti kamatdöntő ülésen 7-2 arányban ment át az irányadó ráta 10 bázispontos csökkentésére vonatkozó javaslat, ezúttal is Pleschinger Gyula és Cinkotai János alkotta a belső ellenzéket, ők a kamattartásra szavaztak.

Az ülés idejére már lecsendesült a Krím-félsziget orosz annektálása miatt keltett nemzetközi feszültség első hulláma, és már az is érezhető volt, hogy húsbavágó szankciókkal nem készül a Nyugat Vlagyimír Putyin rendszere ellen. Ennek megfelelően a Matolcsy György jegybankelnök vezette testület számára nem volt kérdés, hogy a folytatja a kamatcsökkentést, ezúttal annak mértéke is megegyezett az elemzők által korábban várttal.

Szabó Barnabás / Népszabadság

Az ülés után kiadott rövid közleményből az derült ki, hogy a tanács nyitva hagyta a további kamatcsökkentés lehetőségét, ahhoz, hogy ez elmaradjon, a nemzetközi pénzpiaci környezet jelentős romlása szükséges. A tagok értékítélete szerint az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság – értsd: beruházások - ennek megfelelő mértékű ösztönzését egyaránt biztosítja.

 

Az idei inflációnak az MNB elemzői gárdája által 0,7 százalékosra becsült értéke, a 2,1 százalékos GDP-növekedés és a többi makromutató – ipari termelés, exportnövekedés, bővülő kiskereskedelmi forgalom - egyre kedvezőbb megítélése és a választás eredményével konzervált politikai stabilitás megkönnyíti a kormány és a vele szorosan együttműködő Magyar Nemzeti Bank helyzetét, gyakorlatilag nincs más dolguk, mint a gazdasági növekedés fenntarthatóságát biztosító lépésekkel erősítsék a magyar vállalatok versenyképességét, az ország felzárkózását.

Az egyik tag szerint a túlzottan alacsony alapkamat a forinteszközök alacsony hozama miatt akár erőteljes tőkekivonást is kiválthat.

A kamatpolitikába még egy áprilisi újabb tíz bázispontos csökkentés belefér, utána viszont nincs elemző, aki azt mondaná, hogy innen még lejjebb is vezet az út.

A múltkori ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyv szerint Pleschinger Gyula és Cinkotai János ezúttal sem támogatta a Matolcsy-féle vonalat, ők nem változtattak volna a kamaton.

A jegyzőkönyv megfogalmazása szerint „A Tanács egyik tagja hangsúlyozta, hogy a forinteszközök reálkamat-különbözete csökkent, amely pénzpiaci kockázatokat rejthet magában, mert a magas magyar államadósság miatt továbbra is számottevő az elvárt kamatprémium.

Több döntéshozó is kiemelte, hogy a 10 bázispontos csökkentésnek jó üzenete lehet, mert illeszkedik a korábbi kommunikációba és erősítheti az intézményi hitelességet, hogy a korábban jelzett óvatos lépésekben közelítik meg a kamatciklus végét.

Az óvatoskodás és az ellenérvek kevésnek bizonyultak, a tanács 2,60 százalékra vágta az alapkamatot.

A Tanács tagjainak többsége egyetértett abban, hogy egyértelmű üzenetet kell megfogalmazni a közleményben a kamatciklus közeli lezárásával. Egy döntéshozó kifejtette, hogy az inflációs jelentés előrejelzéséhez kötve, a 10 bázispontos csökkentéssel együtt, lezáró üzenetet javasolna.

A Tanács két tagjának véleménye szerint már elérték a kamatcsökkentési ciklus alját, az alapkamat jelenlegi szintje biztosíthatja az inflációs cél elérését és az ahhoz szükséges reálgazdasági élénkítést. Megítélésük szerint az irányadó kamatláb további mérséklése kockázatot hordoz magában, míg annak kedvező hatásai korlátozottan érvényesülhetnek.

Mindent egybevetve tehát óvatoskodás és az ellenérvek kevésnek bizonyultak, a tanács 2,60 százalékra vágta az alapkamatot.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.