galéria megtekintése

„Mise után meccsre mennék!”

8 komment


Fekete Gy. Attila

A kötelező vasárnapi zárva tartást kimondó törvény visszavonását követő első vasárnapon közel száz kereskedelmi dolgozó és szimpatizánsaik tüntettek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Szabad vasárnapot és jobb anyagi megbecsülést követeltek. „Kevés időt töltünk a családunkkal”, „Nyugati munka, keleti bérekért”, „Mise után meccsre mennék!” – hirdették a transzparensek.

A szónokok többsége elismerte, az egy éve bevezetett vasárnapi zárva tartás megosztotta a szakmát. Sokan elvesztették állásukat, még többen kényszerültek új, olykor kedvezőtlenebb munkarendbe dolgozni. De összességében örültek, hogy végre a hét utolsó napját a családjukkal tölthetik. Aztán most egyik napról a másikra megint felforgatta életüket a kormány és a parlament.

Az egyik szónok, Újlaki Gábor két kisfiával lépett a mikrofon elé. Belátható időn belül nem lesz közös vasárnapja a családjának. A felesége is kereskedelmi alkalmazott, neki a tüntetés ideje alatt is dolgoznia kellett. Ezentúl pedig majd felváltva vasárnapoznak, hogy mindig legyen valaki otthon a gyerekekkel.

A kereskedelmi dolgozók leginkább azért háborodtak fel, hogy a kormányfő két hete pénteken még a szakszervezetekkel való egyeztetésről beszélt, hétfőn pedig – anélkül, hogy az érdekvédőkkel tárgyaltak volna – már be is jelentették a döntést: megszűnik a kötelező vasárnapi zárva tartás. „Nem vagyunk a játékszereik” – skandálták az egybegyűltek, és figyelmeztették a szószegő politikusokat: emlékeznek az ígéreteikre és a tetteikre, akkor is, amikor majd „be kell húzni azt a bizonyos ikszet”. Százezren vagyunk, plusz a családtagok – tették hozzá.

 
Megint felforgatta az életüket a kormány
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Olykor nehezen volt követhető, mit is akarnak a kereskedők, hiszen a szónokok egyszerre követelték a vasárnapi zárva tartást és a százszázalékos vasárnapi pótlék bevezetését. Hiányolták a társadalmi szolidaritást, majd felvetették, hogy „legyenek nyitva a hétvégén a kormányhivatalok, hátha toleránsabb lesz a nép, ha a maga bőrén tapasztalja, milyen az, ha nincs egy szabad hétvégéje sem az embernek”.

A demonstráció végén felolvasott petíciójukban felszólították a kormányt: kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel, adjon százszázalékos vasárnapi pótlékot. Követelték azt is, hogy a pihenőnapok közül legalább kettő a jövőben vasárnapra essen.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Varga Mihály tárcavezetőnek címzett petícióját a miniszter helyett a sajtófőnöke vette át. Ezt a szakszervezeti vezetők úgy kommentálták: „Varga Mihály megszavazta a törvényt, hogy nekünk vasárnap is kötelező legyen dolgozni, de Varga Mihály bezzeg nem akar vasárnap dolgozni!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.