galéria megtekintése

„Mindenki fél Kaposváron, hogy betegségeket okoz az üzem”

9 komment


Ungár Tamás

Népszavazás dönthet a Kaposvárra tervezett gumifeldolgozó üzemről. A polgármester támogatta a tervet – a helyiek többsége tart tőle.

– Elmegyek szavazni. Apu mondta, hogy ő is elmegy. Sokan elmennek, mert félnek. Én is.

A 26 esztendős Szabina Kaposváron, az egyik belvárosi cukrászda utcai pultjánál méri a fagyit. Arra felelt így, hogy megkérdeztem őt, miképp vélekednek a helyiek a városba tervezett gumihulladék-feldolgozó ügyé­ben tervezett népszavazásról.

– Hetek óta ez a fő beszédtéma – erősíti meg a padon gitározó Sánta Tamás. A 49 éves utcazenész is aláírta a népszavazási kezdeményezést. Azt mondja, mindenki fél, hogy betegségeket okoz az üzem. Különösen a gyermekes szülők. Az egyik gyorsétteremben dolgozó Kurucz Erik és felesége, Kitti egy hároméves kicsit nevel. A fiatal pár azt ismételgeti:

 

– Nem kell ide az üzem! Mi biztos, hogy ellene szavazunk!

Április 1-jén jelentette be Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, hogy a Csányi Sándor tulajdonában lévő Homatech Zrt. gumihulladék-feldolgozót tervez a város határában. Évi 30 ezer tonna gumit hőbontásos módszerrel dolgoznának fel. Szita örömmel konstatálta, hogy a 17 milliárd forintos beruházás révén ötven ember munkához jut, s az önkormányzat évi százmillió forint adót kasszíroz. A közgyűlési többség egy héttel később megszavazta, hogy az önkormányzat telket ad el a beruházónak. Az öt ellenzéki képviselő igyekezett meggyőzni a városirányítókat, hogy ne tegyék, mert a feldolgozóról alig lehet tudni valamit, s szakemberek szerint az üzemből veszélyes gázok szökhetnek meg. A polgármester azzal érvelt, hogy leállíthatják az üzemet, ha a kibocsátott anyagok veszélyeztetik az itt élőket.
A közgyűlés napján kétszázötvenen tüntettek a városháza előtt, a demonstrálók az ülésterembe bejutva be-beszóltak a polgármesternek.

A tiltakozók egyike a kaposvári városházán. Erődemonstráció
A tiltakozók egyike a kaposvári városházán. Erődemonstráció
Lang Róbert

Több, az üzemet elvető Facebook-csoport alakult, ezek több ezer embert képesek mozgósítani. Az elmúlt hetekben tüntettek a beruházás ellen kismamák, biciklisták, s volt ­autós forgalomlassító demonstráció.

Pintér Attila, az MSZP városi elnöke helyi népszavazást kezdeményezett a gumifeldolgozó befogadásáról. A 67 ezres város szavazópolgárainak negyedétől, több mint 13 ezer kaposváritól kell szignót szereznie a kiíráshoz. Félidőben nagyjából tízezer támogatója volt a referendumnak. Köztük Szita Károly. A polgármester így akarta kifejezni, hogy a szavazókra bízza a döntést.

Kaposvár utcáin több tucat helybélit kérdeztünk az üzemről. Arra jutottunk, hogy szinte biztosan összejön a referendum kiírásához elegendő aláírás, s elképzelhető, hogy a népszavazás érvényes lesz. De az szinte biztos, hogy a választók 35-40 százaléka elmegy, s túlnyomó többségük nem akarja az üzemet. Bár ez még kevés a népszavazás érvényességéhez, a városvezetés mégis kénytelen lenne újragondolni a feldolgozóval kötött megállapodást.

A gumifeldolgozó körüli vita kikezdte az 1994 óta hivatalban lévő polgármester kedveltségét, s ezt Szita – mint az városházi körökből kiszivárgott – nehezen éli meg. Talán ezzel magyarázható, hogy megkeresésünkre a máskor szívesen nyilatkozó polgármester ezúttal nem reagált.

A tiltakozók egyike a kaposvári városházán. Erődemonstráció Fotó: lang róbert

Százhalombattáról már elüldözték a gumihulladék-feldolgozót

Százhalombattán január elején tömegtüntetésen utasították el a gumifeldolgozó üzem létesítését, ami után az önkormányzat is leszavazta az addigra már kiemelt beruházássá minősített projektet. A pirolizáló ezután költözött a tervekben Kaposvárra, ahol szintén azonnal meglett a gyorsított engedélyezést jelentő és a civil kontrollt kizáró kiemelt beruházási státus. A pirolízis vitatott technológia: egyértelmű környezeti előnyei nincsenek, viszont ebben is képződnek rákkeltő, genetikai károsodást okozó maradékanyagok, ugyanúgy, mint a többi eljárásban. Fontos ellenérv, hogy idehaza újabb gumifeldolgozóra nincs szükség: az évente keletkező gumihulladék mennyisége legfeljebb 45 ezer tonna, miközben 60-70 ezer tonnányi feldolgozókapacitás van az ország területén. Vagyis aki új feldolgozóüzemet akar építeni, annak nem a hulladékprobléma megoldása a célja, hanem a termékdíjmilliárdok megszerzése (a gumi termékdíjas hulladék, a feldolgozásához támogatás igényelhető a befizetett zöldadóból), és/vagy az importból származó hulladék feldolgozása. Egyik sem tűnik olyan nemzetgazdasági érdeknek, ami a kormányzati figyelmet indokolná. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.