galéria megtekintése

Ezzel is számolnia kell annak, aki csokot akar

Jelzáloggal, elidegenítési, terhelési tilalommal és a 30 ezer forintban maximalizált igénylési díjon felül például ellenőrző helyszíni szemlék költségével is számolnia kell a csokért folyamodó pároknak. A vásárlók a használtakról szinte kizárólag az új lakások piacára terelhetik át a forgalmat.

Az egyik ingatlanhálózatnál már javában oktatják a munkatársakat és a franchise-partnereket a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos tudnivalókra, és a kedvezményes hitel felvételéhez szükséges ügyintézés mikéntjére. Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László az M1 csatornán hétfő reggel egyenesen azt mondta: minden adott egy lakásépítési boomhoz, a piac teljesen átrendeződhet a használtak felől az új lakások irányába. Egyelőre sokan hiába keresik az új építésű ingatlanokat – azok hiányoznak a piacról.

Nem véletlen, hogy a bankokon és a beruházókon kívül a közvetítők is teljes harckészültségben várják az érdeklődők rohamát – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, 2011-es népszámlálásának adatai szerint akkor csaknem 390 ezer olyan kétgyermekes család volt, ahol a szülők házasságban éltek. Tíz éven belül három gyermeket – és az e mellé járó 10+10 millió forintot – azonban nem csak ők vállalhatják be a december végén meghirdetett lakástámogatási program feltételei szerint.

Végigböngésztük két bank csok- és hiteltájékoztatóját, ezekből a többi között kiderül: vásárlás esetén a csok az adásvételi szerződés megkötése után 120 napig igényelhető. Építéskor a használatbavételi engedély kiadása vagy az azt tudomásul vevő nyilatkozat kiadása után, bővítéskor pedig már a munkálatok megkezdése előtt. A gyermekvállalásra előírt határidő egy gyermek esetén négy év, kettő esetén nyolc, három esetén pedig tíz év, ami örökbefogadással további két évvel meghosszabbodhat.

 
A lakásépítési boom sok projektet feltámaszthat, életre hívhat
A lakásépítési boom sok projektet feltámaszthat, életre hívhat
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

A csok-kérelem költsége ugyan a jogszabályban maximalizált 30 ezer forint, de ezenkívül egyszeri folyósítási és rendszeresen felmerülő költségekkel – például új lakás építése vagy -bővítés esetén a készültségi fokokat ellenőrző helyszíni szemlék díjával – is kalkulálni kell. Az ingatlan tulajdoni lapjára a Magyar Államra szóló és banki jelzálogjog, elidegenítési, terhelési tilalom is felkerül, és

vissza kell fizetni a csokot, ha nem sikerül tartani a szerződésben lefektetett építési, bővítési határidőket.

A vételár legfeljebb 10 százaléka lehet készpénz, és a szerződésbe bekerül az is, hogy ha az igénylő nem kapja meg a csokot, saját erőből kell kifizetnie az eladónak a szükséges összeget. Az igénylőnek legalább 50 százalékos tulajdonrészt kell szereznie, de a pár mindkét tagjának tulajdoni hányaddal kell ­rendelkeznie, rajtuk kívül pedig csak az eltartott gyermek szerezhet tulajdonjogot a kiszemelt lakásban, házban.

Ami a csokos ingatlanokat illeti, azok értékesítése nem lesz bonyolultabb, mint korábban bármilyen szocpolos lakásé. – Tíz éven belüli eladás esetén továbbra is két lehetőség áll fenn: a csok teljes összegét vissza kell fizetni az államnak, vagy az eladó átviszi a csokot az új ingatlanra – mondta lapunknak Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója. Az ingatlanközvetítő szerint a következő időszakban főként azok jelennek meg a lakásvásárlók között, akik csok nélkül nem vettek volna új vagy másik ingatlant. A telefonáló érdeklődők száma január első napjaiban 15 százalékkal nőtt. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.