galéria megtekintése

Menekülési útvonalakat keres a Spar

Már a vasárnapi boltbezárás bevezetését követő időszakra készülnek a nagy áruházláncok. A Spar a benzinkutakon kialakítandó üzletekből hozna be némi pluszforgalmat, ezzel lépéskényszerbe hozva a többi vállalatot.

Száz boltnál nagyobb hálózatot építhet ki a Spar az OMV benzinkutakon – értesültünk piaci forrásokból. A töltőállomásokat – franchise rendszerben – üzemeltető vállalkozásokkal már meg is kezdték a tárgyalásokat. A tavalyi év végétől több OMV kúton is nyílt már Spar üzlet, s úgy tudni, jócskán beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a benzinkutakon található üzletekben szép kereslet mutatkozik a napi fogyasztási cikkek iránt. A kedvező fogadtatás nyomán úgy hírlik, tavasztól jelentősen kibővítik a hálózatot, bár azt egyelőre nem tudni, hogy az összes, 170 magyarországi OMV kúton lesz majd Spar üzlet.

A tervek szerint az OMV jelentősen bővíti az eddigi árukínálatot
A tervek szerint az OMV jelentősen bővíti az eddigi árukínálatot
Veres Viktor / Népszabadság

Az áruházlánc tervezett bővülése egybeesik a kormányoldal vasárnapi boltbezárásról szőtt elképzeléseivel, ám a Spar lapunknak küldött válasza szerint nem az emiatt várható forgalomkiesést próbálják meg a kutakról behozni. Egyebekben az áruházláncnál csak annyit közöltek, hogy jelenleg öt boltot üzemeltetnek töltőállomáson és jelenleg is tárgyalnak az OMV és a Spar közötti együttműködés folytatásáról.

Lapunknak több OMV benzinkutat üzemeltető vállalkozó azt mondta, a tervek szerint jelentősen bővítik eddigi árukínálatukat. Van olyan elképzelés is, hogy a Spar kisebb sütőkemencéket helyez el a töltőállomásokhoz tartozó boltokban, s így friss pékárut is tudnak majd árulni. Ezen kívül jelentősen bővítik a tejtermékek, felvágottak és alapvető higiéniai termékek kínálatát. Fontos különbség lesz továbbá az átlagos shopokhoz képest, hogy az áruk ellenértékét a Spar árfekvéséhez igazítják.

 

Amint arról beszámoltunk: Orbán Viktor miniszterelnök támogatja azt a KDNP-s javaslatot, amely szerint jövő márciustól csak a kisméretű, családi tulajdonú- és üzemeltetésű kisboltok (azaz alig néhány) tarthat csak nyitva a hét utolsó napján. A tiltás alól ugyanakkor a benzinkutak kisboltjai, valamint a pályaudvarok, kórházak, repülőtéri boltok felmentést kapnának. A Spar így lényegében üres kapura lőhet: azt tudja nyújtani a vásárlóknak, amit a többi hiper- és szupermarketlánc nem, teljes nyitva tartást, ráadásul úgy, hogy a benzinkutak mellett az autós vásárlók is könnyen találnak parkolóhelyet (a nagyobb hipermarketekbe a betérők átlagosan 60-80 százaléka négy keréken érkezik).

Igaz, a benzinkúti shopok legfeljebb néhány száz négyzetméteresek, ám a nagy hipermarketekben a heti forgalom mindössze 10-11 százalékát hozza a vasárnap, s ha ezt akár csak részben sikerül átterelni a töltőállomások üzleteibe, azzal már jól járhat a Spar. Arról nem beszélve, hogy a kényszerűségből zárva maradó versenytársaktól, így az Auchantól, a CBA-tól és a Tescótól is elhódíthat vásárlókat – ami azért is pikáns, mert így végső soron egy külföldi áruházlánc lenne a nyertese a vasárnapi boltbezárásnak.

Egyelőre kérdés, hogy a többi kereskedelmi cég mit tud lépni a Spar húzására. Az biztos, hogy a vasárnapi zárva tartás lökést adhat az online kiskereskedelemnek, hiszen a törvény szerint a házhoz szállító kiskereskedelmet nem korlátozzák. Ez viszont az évek óta napi fogyasztási cikkeket interneten keresztül is árusító Tescónak jelenthet piacszerzési lehetőséget. Kérdésünkre, hogy a Tesco milyen lehetőségeket lát a vasárnapi online kereskedelemben, a lánc egyelőre nem adott választ.

Egyelőre kérdés, hogy a többi kereskedelmi cég mit tud lépni
Egyelőre kérdés, hogy a többi kereskedelmi cég mit tud lépni
Veres Viktor / Népszabadság

A Spar valószínűleg nem csak a benzinkutakon üzemeltetett kisboltok számának emelésével készül válaszolni a kereskedelmi szektort, azon belül is elsősorban a nagy külföldi áruházláncokat sújtó kormányzati intézkedésekre. A társaság pénteki közleménye szerint felgyorsítja franchise hálózata növelését, és újragondolják a fejlesztéseket és a bővítéseket érintő vállalati stratégiát. A Spar jövő évi terveit, illetve álláspontját az aktuális piaci trendekről, valamint az új törvényi szabályozásokról a jövő szerdán tartandó sajtótájékoztatón ismertetik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.