galéria megtekintése

Megtorpedózták Lázárt, de Orbán is akart valamit

1 komment


Marnitz István

Egyre határozottabb nyilatkozatokat tesz az MVM: szívesen megszerezné az ENKSZ eszközeit. Kérdés, kitől és miből.

Ha az állami tulajdonos elvárja a hazai energetikai cégek közötti hasonlóságok jobb kihasználását és a szakmai együttműködések megerősítését, az MVM Csoport kész bizonyos eszközök és tevékenységek átvételére akár az ENKSZ Első Nem­zeti ­Közműszolgáltatótól, akár más befektetőktől – közölte megkeresésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó állami energiacsoport. Az MVM, mint a legnagyobb és legsikeresebb nemzeti tulajdonú vállalat, továbbra is a magyar energiapolitika végrehajtásának kiemelt szereplője – hangsúlyozzák. Meggyőződésük: az MVM 50 éves energetikai múltja, jelentős pénzügyi képességei, eszközparkja, kiterjedt kereskedelmi tevékenysége és versenypiaci tapasztalatai biztosíthatják, hogy a nemzeti energetikai rendszerek felépítése és üzemeltetése a lehető leghatékonyabban valósuljon meg.

Vajon mi tartozik az MVM új égisze alá?
Vajon mi tartozik az MVM új égisze alá?
Földi D. Attila / Népszabadság

Egyre határozottabb nyilatkozatokat tesz tehát az NFM-hez tartozó MVM arról, hogy szívesen megszerezné a Miniszterelnökség bázisán felépített ENKSZ eszközeit. (Az energiaeszközök tényleges felállását tekintve az ENKSZ csak egy szimbólum. A nagy értékű vagyonelemek, például az országos ellátást végző és a fővárosi gázrendszert üzemeltető Főgáz vagy az algyői gáztárolót működtető MMFB az ENKSZ-hez hasonlóan közvetlenül az MFB tulajdonában áll; igaz, az ENKSZ jogosult a Főgáz irányítására.) Eddig csupán sejtések fogalmazódtak meg arról, hogy az MVM és a szintén az NFM-kötődésű Mol a tárcán keresztül, illetve közvetlenül a kormányfőnél sikerrel torpedózta meg a Miniszterelnökség további energiapiaci terjeszkedését. Múlt pénteken viszont a kormányfő ennek megfelelően a Seszták Miklós vezette NFM alá rendelte a Lázár Jánoshoz immár amúgy is csak formálisan tartozó, valójában személyesen Orbán Viktorhoz bekötött vagyonelemeket. Így tehát az ENKSZ is az MVM tárcájához került.

 

Valóban felmerül a kérdés, mi szükség egy kézben két párhuzamos energiacsoportra. Az ENKSZ-t, mint amelytől vagyonelemeket „átvenne”, az MVM ugyanakkor most nevezte meg először. Kérdés, hogy az MVM ezt kitől, mennyiért és miből venné meg. ­Árnyalja a képet, hogy az MVM-nél az utóbbi idők során rendre csak energiahálózatok átvételét hangsúlyozták. Vagyis az ENKSZ-ből – a Főgázból – is valószínűleg csak a nyereséges gázhálózatot igényelnék, a veszteséges lakossági ellátást nem. Forrásaink szerint viszont Orbán Viktor határozottan csak azzal a feltétellel engedett az NFM–MVM–Mol-nyomásnak, hogy az energiacégek egy újabb rezsicsökkentést alapoznak meg.

Ilyen körülmények között a kremlinológiából ismert ínyencfalatnak számít az ENKSZ tegnapi közleménye, amely mindennemű időszerűség nélkül ismét felhívja a figyelmet arra az ismert tényre, hogy október 1-jétől a Tigáz 1,2 millió lakossági fogyasztója ellátását is az állam veszi át. Ekkortól kezdve valamennyi magyar háztartás Főgáz-számlát kap. A vezetéküzemeltetés viszont továbbra is a Tigáznál marad. A közlemény egyetlen szóval sem említi az ENKSZ-t felügyelő tárca módosulását, mint ahogy szokásos határozottságával szólal meg benne az állítólag „inogó székű” Horváth Péter elnök-vezérigazgató is. Biztonságot, fennakadás-mentességet hangsúlyozó szavai az NFM ­által beindított nemzeti hulladékszállítási rendszer döcögősségének szóló üzenetként is értelmezhetők.

Cikkünk nyomtatott változatát olvasván az ENKSZ szükségesnek tartotta lapunkkal közölni: közleményük kiküldését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH) együtt már rég meghatározták. Már a MEKH kijelölő határozatának megjelenését követően el kellett készíteni az átvétellel kapcsolatos ütemtervet, így az időpont is kötött volt. Sajtóközleményük megjelentetésével a fenti szakmai kötelezettségük teljesítésén és a fogyasztók tájékoztatásán túl nem volt más szándékuk - szögezték le.

Az ember, aki tavaly még nem kért az MFB-ből

Jelenleg is zajlik a hivatkozott kormányhatározatokban foglaltak végrehajtásához szükséges struktúra kialakítása; a kapcsolódó szervezeti és személyi döntésekről azok megszületését követően a Magyar Közlönyből és a Hivatalos Értesítőből tájékozódhat – válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti ­Fejlesztési Minisztérium (NFM).  Orbán Viktor a múlt hét pénteken a Miniszterelnökségtől az NFM alá rendelte az MFB-t, a Magyar Postát és az ENKSZ nevével fémjelzett energiaeszközöket kezelő új kormánybiztosságot. Értesülésünk szerint ennek helyettes államtitkári posztjára az MVM Magyar Villamos Művek egykori jogi vezetőjét, Cseh Tamás Zoltánt jelölnék.

A szervezet említett kialakítását feltehetőleg nem segíti, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter tavaly decemberben parlamenti meghallgatásán az MSZP-s Szakács ­László kérdésére még úgy fogalmazott: sok mindenhez ért, sok helyütt dolgozott, de pénzintézetben nem. Nem is ért hozzá. Azt kérte a miniszterelnöktől, hogy tárcáját minden olyan pénzintézeti feladatot ellátó gazdasági társaságtól mentesítse, ami eddig ott volt. Ebbe beletartozott nemcsak az MFB, hanem például a posta is. „Ez egyszerű kérés volt, a miniszterelnök úr ezt akceptálta. Azt gondolom, jó döntés, hogy ezek nem ­nálam vannak” – fogalmazott Seszták ­Miklós nyolc hónapja. A miniszternek tehát most alighanem gyorsan fel kell vérteznie magát pénzügyi ismeretekkel. Szinte borítékolható: sikerülni fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.