galéria megtekintése

Mégis lesz Magyarországon légimentés

0 komment


Varga G. Gábor

Nem áll le a magyarországi légimentés március 10-én: egy kormányhatározat ugyanis meghosszabbította a helikopterek bérletét addig, amíg újabb közbeszerzést nem írnak ki a korábban lefújt pályázat helyett – értesült a Népszabadság.

Meghosszabbítják a hét Eurocopter (jelenleg Airbus Helicopters) EC135-ös mentőhelikopter bérletét mindaddig, amíg ki nem írják az újabb közbeszerzést – tudta meg lapunk az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ). A légi mentést biztosító hét forgószárnyas éves bérlete – információink szerint – 1,5-2 milliárd forintba kerül.

Kérdésünket azért tettük fel az OMSZ-nek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), mert – mint arról a Népszabadság is beszámolt – a hét mentőhelikopter bérleti szerződése az osztrák Heli­Air GmbH-val március tizedikéig érvényes, az új gépek beszerzésére vonatkozó közbeszerzést pedig – még az ajánlattételi határidő lejárta előtt – hetekkel ezelőtt visszavonta a kiíró. Vagyis nem lehetett biztosan tudni arról, lesz-e légi mentés március tizedike után a hét magyar bázison: Balatonfüreden, Budaörsön, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Sármelléken és Szentesen.

– A szerződés megfelelő módosítása és meghosszabbítása biztosítja a légi mentés zavartalanságát. A korábbi közbeszerzési felhívás visszavonásának az az oka, hogy így a magyar állam számára kedvezőbb beszerzési lehetőség kínálkozott. A közbeszerzés iránt érdeklődőket még a visszavonás előtt tájékoztattuk, így ajánlat nem érkezett – tájékoztatta lapunkat csütörtökön az Országos Mentőszolgálat.

 
Landolás az Üllői úton. Az átképzés a folyamatos ellátást is veszélyeztethetné
Veres Viktor / Népszabadság

Mindezt egy nappal azt követően, hogy a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat a mentőhelikopter-beszerzésről. E szerint hét helikoptert két évre, majd további háromszor 1-1 évre bérelnek vételi jog mellett, erre pedig új közbeszerzési eljárást ír majd ki az Országos Mentőszolgálat vagy a Légimentők Nonprofit Kft. Az új bérleti szerződés szerinti helikopterek használatbavételéig pedig a jelenlegi szerződést meg kell hosszabbítani – rendelkezik az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt határozat, amely utólag is tudomásul veszi az előző közbeszerzés leállítását azzal, hogy az a korábbi utasításoknak megfelelően történt.

A visszavont pályázat iránt egyébként – információink szerint – négy cég is érdeklődött, javarészt Airbus Helicopters gépeket kínálva a légimentőknek. Ez azért nem meglepő, mert az OMSZ munkatársainak rendkívül jók az üzemeltetési tapasztalataik, és a pilóták is erre a típusra vannak kiképezve. Amúgy a pilótakapacitás jelenleg igencsak ki van centizve, ami gondot jelent a szabadságolások idején, s kockázatossá tenné a folyamatos ellátást, ha a személyzetet új típus használatára kellene átképezni. Azt, hogy az új bérleti szerződés szerinti helikopterek ugyanazokat a gépeket jelen­tik-e, amelyeket most használnak a légimentők, egyelőre nem tudni. Arra is csak az új közbeszerzési eljárás adhat választ, hogy mennyivel lesz kedvezőbb az új konstrukció.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.