galéria megtekintése

MNB-alapítványok: Lehet, hogy nem ismerhetjük meg, mi van a jelentésben

3 komment


Baksa Roland

Lassan három hete, hogy a jegybank felügyelőbizottsága (fb) tárgyalt arról a jelentésről, ami a 260 milliárd forinttal kitömött ­alapítványok létrehozásával foglalkozik. El is fogadták, azt azonban még mindig nem lehet tudni, ­megismerhetjük-e a dokumentumot.

Az fb-ülés után nem sokkal beszéltünk Madarász Lászlóval, a ­jelentés előterjesztőjével, aki egy-két hetet jósolt arra, amíg összefésülik az anyagot, a hozzászólásokat és a különvéleményeket. Ezért újra érdeklődtünk, az fb – Fidesz által jelölt – elnöke, Papcsák Ferenc pedig azt üzente lapunknak, hogy a június 17-i ülésen „az a döntés született, hogy – figyelemmel a vizsgálatban érintett szakértők és a jegybank jogi munkatársai között folyó további egyeztetésekre – a jelentés az egyeztetések lezárásáig nem nyilvános. Amint a tárgyalások befejeződnek, egy különhatározat keretén belül az fb ismét dönt a nyilvánosságra hozatal kérdésében." Madarász sem tudott bővebb információval szolgálni most, ő is az elhúzódó, jogi jellegű – talán ezen a héten újabb fordulóval bővülő – egyeztetésre tett utalást, tudomása szerint azonban még ebben a hónapban újabb ülése lehet az fb-nek, amelyen határozhatnak arról, közzéteszik-e a jelentést.

Egyelőre nem derül ki, törvényes volt-e az alapítványok létrehozása. Fotó: Hajnal András
Egyelőre nem derül ki, törvényes volt-e az alapítványok létrehozása. Fotó: Hajnal András

Nyikos László, a felügyelőbizottság egyetlen ellenzéki – jobbikos – tagja lapunktól szerzett tudomást arról, hogy esetleg még júliusban lesz a testületnek ülése. Erről őt egyelőre nem értesítette senki, pedig, mint mondta, lassan időszerű lenne a meghívó, ha valóban össze akarják trombitálni a tagokat.

 

Jelenleg tehát semmi sem garantálja azt, hogy a nyilvánosság elé tárják az elmúlt hetekben nyilvánosságra került információk miatt sokak érdeklődésére számot tartó jelentést. Ilyen érdekes részlet pél­dául, hogy az alapítványi pénzekből bőven jutott Matolcsy György jegybankelnök rokonságának üz­leti köreihez, vagy hogy a közbeszerzési döntőbizottság bírságokat rótt ki a szabálytalan alapítványi szerződések miatt.

Nyikos László mindenesetre bízik abban, hogy az fb közzéteszi a megtárgyalt anyagot – ahogy az MNB Értéktár programjával foglalkozó dokumentum is nyilvánosságra került –, különösen pedig abban reménykedik, hogy az ő különvéleményét is megismerhetik az állampolgárok. Nyikos volt az egyetlen a hatfős testületben, aki nem szavazta meg a jelentést (tartózkodott), főként azért, mert nem értett egyet a szerinte egyoldalú, leszűkítő megközelítéssel, azzal, hogy kizárólag jogi szempontból történt ellenőrzés: vagyis azt vizsgálták, törvényes és szabályos volt-e az alapítványok létrehozása, azok pénzköltésébe azonban már nem mentek bele.

Nyikos László értetlenül szemléli, miért tart ilyen sokáig a jogi jellegű egyeztetés, hiszen az apparátus aligha nyúlhat bele az fb többsége által elfogadott jelentésbe. „Ha napvilágra kerül, alighanem csalódást fog okozni a dokumentum" – vetítette előre az ellenzéki fb-tag.

Újabb patinás ház a táblán

A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány tulajdonába kerül 10,5 millió euróért a budapesti Ybl Vízház épülete, azaz az egykori Várkert Kaszinó – közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványa. Az Ybl Miklós által tervezett, a világörökség részét képező ingatlan, ami csaknem tíz éve áll üresen, a tervek szerint tudományos konferenciák helyszíneként, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpontként újul meg. A különösen frekventált részen található épület erősen leromlott állapotú, a belső terek felújításra ­szorulnak. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.