galéria megtekintése

Matyi Dezső tovább küzd

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 27. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A könyvkereskedő cégei késnek a mérlegek benyújtásával, ellenük végrehajtások indultak.

Mégis finanszírozni kívánja a pécsi focit Matyi Dezső, a könyvkereskedő milliárdos, noha korábban bejelentette: idén januártól nem szán pénzt a pécsi klubra. A labdarúgó OTP Bank Ligában hetedik helyen végzett PMFC-Matias tulajdonosa nyílt levélben jelentette be, hogy elkötelezett a folytatás mellett. Mint írta, a csapattal kapcsolatos építő szándékai változatlanok, felelős tulajdonosként a létrejött érték megőrzését, továbbfejlesztését tekinti feladatának és céljának. Tavaly decemberi bejelentésére utalva, miszerint megszünteti a pécsi futball finanszírozását, most azt írta, „az elmúlt időszakkal kapcsolatos számvetés a jövőbeni terveim részbeni átgondolására, a csapat működtetésével kapcsolatos szemléletváltásra késztetett”.

Mozgólépcső az egyik Alexandra Könyváruházban. Le vagy fel vezet az út?
Mozgólépcső az egyik Alexandra Könyváruházban. Le vagy fel vezet az út?
M. Schmidt János

Alighanem másra is tudná költeni a pénzét a vállalkozó. Cégei körül ugyanis a rossz jelek egyre sokasodnak. Jóllehet a határidő lassan egy hónapja lejárt, Matyi Dezső egyetlen jelentősebb cége sem nyújtott be mérleget a 2013-as üzleti tevékenységéről. Elvileg május 31-ig kellett volna elkészülni a beszámolókkal, ám sem az Alexandra Antikvár Kft., sem a Pécsi Direkt Kft., sem a Matias cégcsalád nem jelentkezett beszámolóval a cégbíróságon.

 

Mivel a korábbi években a társaságok fegyelmezetten eleget tettek beszámolási kötelezettségüknek, nincs ok feltételezni, hogy hirtelen feledékennyé vált a cégvezetés. Elképzelhetők esetek, amikor egy társaság valamilyen elszámolásbeli kérdésben nem jut dűlőre a könyvvizsgálójával, így a beszámoló benyújtása késik. Néhány éve a BKV Zrt.-vel is megtörtént ez, akkor az állami támogatás volt kérdéses az üzleti terv kialakításában, ám néhány hét után rendeződött a helyzet. Matyi Dezső vállalkozásainál azonban szembetűnő, hogy nem egy társaság, hanem valamennyi cég adós még a beszámolókkal. A társaságokat két hete megkerestük, magyarázatot kérve a késedelemre, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A jó ideje terjedő pletykáknál egzaktabb adatok is utalnak arra, hogy a cégbirodalom komoly problémákkal küzd. A 2012-es mérlegadatokból is kitűnik, hogy sötét felhők gyülekeznek a cégek fölött. A tavalyi évről szóló beszámoló hiányában egyelőre annyit tudhatunk: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem tétlenkedik, a Matias Borászat Kft. ellen idén február 25-én indított végrehajtást a hatóság.

Valójában az elmúlt öt évben számos végrehajtás indult a cég ellen, a legutóbbi azonban egyelőre nem ért véget. S ha lezárják is az eljárást, azzal sem lesz megoldva minden ügy. A NAV ugyanis az Alexandra Antikvár és a Pécsi Direkt ellen is indított több végrehajtási eljárást. Ezek egészen frissek, előbbi május 13-i keltezésű, utóbbi április 15-i, ezek mellett pedig a Pécsi Direkt esetében találtunk egy májusit és az Alexandra esetében egy június 23-i eljárást is.

Elvileg elképzelhető, hogy azért csúszik a mérlegek benyújtása, mert a végrehajtások ügyét rendezni kell az adatok véglegesítéséhez. Ha a korábbi évek nem túl szívderítő számaiból indulunk ki – a cégbirodalom mérlegeiben böngészve kirívóan nagynak látszik az évek óta meglévő tartozások mértéke –, a végrehajtási eljárások elszaporodása arra enged következtetni, hogy a problémákon egyelőre nem sikerült úrrá lenni.

A Pécsi Direkt, a cégbirodalom zászlóshajója legutóbbi elérhető mérlege szerint 2012-ben 15 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, és sikerült is kimutatnia 279 millió forint mérleg szerinti eredményt. Ezt az a tízmilliárd forintot meghaladó tétel árnyalja, amely a kötelezettségek soron található. A cég hosszú lejáratú kötelezettsége megközelítette a 2,3 milliárd forintot. A tartozás tetemes része, több mint négymilliárd forint szállítókkal szembeni, egy évvel korábban, vagyis 2011-ben ez a tétel 4,2 milliárd forint volt.

A könyvszakmában bevett gyakorlat a bizományi értékesítés, s a piaci pletykák szerint a partnerek is inkább tűrik a késedelmes fizetést, hisz jobban járnak a késői, de legalább valamikori számlakiegyenlítéssel, mint azzal, ha a társaságot bedönti valamelyik hitelezője egy felszámolási eljárás kérelmezésével. Ráadásul Matyi például Nyugat-Magyarországon egyeduralkodó, neki van a legnagyobb hálózata.

Tetemes szállítói tartozást mutatnak a kisebb cégek is – bár egyik sem éri el a Pécsi Direkt nagyságrendjét. A legnagyobb szállítói tartozása a Pécsi Direkt 2002 Kft.-nek van, 118 millió forint. Ez nem sok a négymilliárd forinthoz képest, ám ennek a társaságnak a bevétele is sokkal karcsúbb, alig valamivel 50 millió forint feletti.

Ezzel szemben eléggé alultőkésített, saját tőkéje mínusz 110 millió forint. Ennek fényében a 118 millió forint szállítói tartozás és 30 millió forint hosszú lejáratú kölcsön már soknak tűnik. Az Alexandra Kft. sem mutat sokkal derűsebb képet: szintén negatív, 101 millió forint saját tőkével, 193 millió forint bevétellel majd 50 millió forint mérleg szerinti veszteséget mutatott ki. Ezzel áll szemben mintegy 55 millió forint szállítói tartozás. Még rosszabb a helyzet a Matias cégcsoporttal, ezek ugyanis nem értek el árbevételt 2012-ben, ám a Matias Wine Kft. 70 millió forinttal tartozik szállítóinak.

A cégek egymásnak is tartoznak: a legnagyobb kapcsolt vállalkozással szembeni tartozást a Pécsi Direkt 2002 mutatja 146 millió forinttal, de tartozik az Alexandra is 78 millióval, a Matias Hotel pedig 36 millióval. Ezek a tartozások jellemzően egymásnak adott kölcsönök, vagyis ezeket a tételeket nem lehet összeadni. A cégcsoport teljes kötelezettségállománya azonban beszédes: meghaladja a 11 milliárd forintot. Ebből 4,3 a szállítói tartozás, 2,4 milliárd pedig a hosszú lejáratú kölcsön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.