galéria megtekintése

Matolcsy mutyibirodalmából szóltak be Rogánéknak

0 komment

M. I.

Éles bírálat érkezett a Matolcsy György mutyibirodalmaként emlegetett jegybankból a Rogán Antal propagandaminiszter vadászterületének számító Hunguard kivételezett helyzete ellen. Fideszes kandúrharc?

Szokatlan helyről, a mutyimentesnek kevéssé nevezhető Magyar Nemzeti Bankból (MNB) érkezett éles bírálat a gyaníthatóan a Fidesz illegális pártfinanszírozásából is részt vállaló Hunguard Kft. ellen. Gaidosch Tamás, az MNB informatikai felügyeletének vezetője az Informatika Ellenőrök Nemzetközi Egyesülete (ISACA) konferenciáján alig leplezett dühvel arra kérte a közönséget: jelentkezzen az, aki szerint a pénzügyi intézmények hitelesítését a szabályok alapján a jövőben csak egy cég végezheti, mire a jelen lévők szinte kivétel nélkül feltették a kezüket - tudósít a Magyar Nemzet.

Az auditorpiacon évek óta hírlik, hogy a Fidesz

kifejezetten a Hunguardnak pénzt hozó jogszabályokat alkot.

 

Például a küzműcégeknek is folyamatosan fizetniük kell számlarendszereik "átvilágításáért", amit 99 százalékban a Hunguard végez. Tavaly a kormány előírta a hazai pénzügyi cégek átvilágítási kötelezettségét is. A témához értő cégek az Informatikai Vállalkozások Szövetségén (IVSZ) keresztül ez ellen határozottan tiltakoztak. Úgy vélték, az átvilágítás pontos célja homályos, az átvilágítóval szemben támasztott követelmények ellenben túlságosan szigorúak, egyszersmind szakmaiatlanok. Amennyire ebben is csak körülírták, hogy a törvényalkotó ismét csak egy céget hozott helyzetbe, úgy eddig az is csak szóbeszéd tárgya volt, hogy panaszaikkal a pénzügyi felügyeletet átvevő MNB is egyetért. A tegnapi konferencián ugyanakkor

az MNB nyíltan a panaszosok mellé állt, a Hunguard ellenében.

Lapunknak tavaly egyetlen piaci szereplő vette védelmébe a tervezetet: maga a Hunguard. Igaz, az a kijelentésük, hogy ezt szakmai szervezetükön, az ISACA-n keresztül fejthették ki, erős csúsztatásnak bizonyult. Mint ugyanis kiderült, a Hunguard az ISACA véleménykérésére nem adott választ. Az ISACA mint szervezet viszont a szakmai egyeztetéseken mindenben egyetértett az IVSZ-szel.

A Magyar Nemzetnek a konferencián az ISACA egyik tagja név nélkül úgy nyilatkozott: noha a Hunguardot is meghívták az eseményre, "egy hónapja eltűntek",

semmi hírt nem kaptak róluk. 

Ha a hunguardosok esetleg tényleg rápihennek az elmúlt dolgos évekre, Csik Balázs ügyvezető-tulajdonos kikapcsolódását bizonyára segíti az a több százmillió forint osztalék, amit a 2014-es és 2015-ös forgalom- és nyereségugrásuk után kivehetett a cégből.

Lapunk körülbelül egy hónapja tárta fel, hogy a Hunguard többségét az év elején Csik Balázstól megvásárolta a Panama-botrányban is szereplő offshore-szolgáltató tulajdonában lévő, valójában ismeretlen hátterű máltai Javelin. Májusban már ez az ismeretlen társaság vehette fel a Hunguard több százmilliós nyereségét. (Csik Balázs ügyvezető és társa, Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonos maradhatott).

Arra a - Hunguard által korábban tagadott - sejtésre, hogy a Fidesz bizonyára nem véletlenül fújja a Hunguard vitorláját, ékes bizonyítékot az az elsőként lapunk által bemutatott irat szolgáltatott, miszerint Rogán Antal propagandaminiszter még Fidesz-frakcióvezetősége idején Csik Balázzsal és Lengyel Csabával együtt informatikai szabadalom bejegyzését kérte az illetékes hatóságoktól. Rogán Antal el is ismerte, hogy ismert politikai és családi elfoglaltságai mellett egy informatikai találmány kifejlesztésében vett részt. Egyszersmind furamód perrel fenyegette azt, aki összefüggésbe hozza őt és a Hunguardot, miközben papír volt arról, hogy titokban a Hunguard tulajdonosaival együtt egy közös találmányt fejlesztett ki.

Az év elején a még be nem jegyzett találmányt Rogánék eladták annak a MobilSign Kft.-nek, amely korábban Csik Balázsék tulajdonában állt, azóta pedig székhelyéül a Rogán Antal legközvetlenebb munkatársaként emlegetett Kertész Balázs, illetve a céget átvevő Pozsgai Petra tulajdonában lévő épület szolgál. Néhányan ezt a felállást - miszerint Rogán Antal társfeltalálóként találmányáért szinte bármennyit kaphat - a korrupció melegágyának tartják. A rendőrség, amely Orbán Viktor utasítására elméletileg épp most vizsgálja át az összes, a pénzmosásgyanús Panama-botrányban érintett magyar céget, nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy munkájuk során látókörükbe került-e már a Hunguard.

Az érintettek az utóbbi időben kétségkívül lapunk megkereséseire se reagálnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.