galéria megtekintése

Már be is zárt a dél-alföldi hűtőpályázat

1 komment


Marnitz István

Ma reggel 10 óráig adhattak be jelentkezést hűtőgépcserére az állami támogatási kör soron következő dél-alföldi térségében lakó nyugdíjasok és nagycsaládosok, akik reggel 8 óta élhettek a lehetőséggel - közölte néhány perccel a lezárás előtt a szaktárca. A térség más lakói számára szerda reggel 8 és 10 között biztosítják a pályázatbeadás lehetőségét.

Ma reggel 10-kor már meg is szűnt a hűtőgépcsere-pályázat beadási lehetősége az állami támogatási kör mai kedvezményezettjei, azaz a Dél-Alföldön élő nyugdíjasok és nagycsaládosok számára - derül ki az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ma 9 óra 50 perckor postázott üzenetéből. A kedvezményezett kör ma reggel 8 óta adhatott be jelentkezést az e célra egyedül rendelkezésre álló internetes oldalon.

Ez a kedvezményezettek körében ismét a valaha volt legrövidebb beadási idő. A múlt héten indult újabb pályáztatási sor kiemelt rétegei, az észak-alföldi nyugdíjasok és nagycsaládosok még reggel 8-tól 13 óráig adhattak be jelentkezést. Igaz, rá két napra a többieknek szintén már csak két óra pályázatbeadási időt biztosítottak. Noha a korábbi években már ürült ki hasonló rövid idő alatt a kassza, akkor még a lezáró közleményt követő 24 órán át bárki jelentkezhetett. Most ez a lehetőség megszűnt. Az ennek okát firtató kérdésünkre a szaktárca nem válaszolt.

 

A pályázati kiírás tanúsága szerint a teljes 500 millió forintos keretből a térségre 64 millió forint jutott.

A gyorsított lezárást az mindenképp alátámasztani látszik, hogy míg a szaktárca egy héttel ezelőtti közleménye tanúsága szerint az észak-alföldi rászorulók közül a délután 1-es lezárásig 3 ezren jelentkeztek, addig most délelőtt 10 óráig a dél-alföldi jogosultak közül már 7500-an adtak be jelentkezést.

Az előző körhöz hasonlóan 13-án, szerdán a "többiek" számára is kinyitják a lehetőséget, mégpedig reggel 8 óra és 10 óra között. Arra a kérdésünkre a szaktárca szintén nem felelt, hogy e körben a nyugdíjasok és nagycsaládosok jelentkezhetnek-e.

Némi megfejtést jelenthet a rejtélyre az NFM röviddel reggel 8 óra után kiadott, a múlt heti pályázatra vonatkozó összesítője. Eszerint az észak-alföldi térségben összesen 6386 pályázatot véglegesítettek, akik közel 70 százaléka rászoruló. Vagyis a szerencsés észak-alföldiek közül 4400-an nyugdíjasok vagy nagycsaládosok. Azaz a múlt hét hétfő 13 órás lezáráskor közölt 3 ezren felül még több mint ezer rászoruló is sikerrel vette a beadási akadályt. Mindebből az következik, hogy a nem rászorulók közül a térségből mintegy 2 ezren adhattak be sikeresen pályázatot.

Mindezen előzmények tükrében a holnap soron következő észak-magyarországi nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak lényegében azonnal, a reggel 8 órás kezdéskor érvényes jelentkezést kell beadniuk az erre rendszeresített internetes oldalon ahhoz, hogy eséllyel reménykedhessenek a támogatásban. A térségre eső keretösszeg 59 millió forint.

Az Otthon Melege Program második hűtő- és fagyasztócsere-körében az engedélyezett kereskedőknél vásárolt listázott berendezések árának felére nyerhető támogatás. Ennek felső határa A+-os energiabesorolású készülék esetén 25 ezer, A++-os esetén 35 ezer, A+++-os esetén pedig 45 ezer forint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.