galéria megtekintése

Magyar szálakkal erősít csúcsmodelljeiben az Airbus

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Komoly lehetőségeket tartogat az Airbus új modellje, az elsőként a Qatar Airwaysnek a napokban átadott A350-es óriásgép gyártásának felfutása az Elektro Metall Paks Kft. számára, amely az utastérben használt kábelkötegeket szállítja az európai repülőgépgyártó legújabb konstrukciójához.

A Pakson működő, s várhatóan terjeszkedő Elektro Metall Paks Kft. az Airbus Helicopters (korábban Eurocopter) EC145-ös gépeinek új verzióiba is szállít kulcsfontosságú alkatrészeket. A magyar légimentőknél is szolgáló helikoptertípus újabb modelljének mindegyikében megtalálható az a kábelcsomag, amelyet egy, a közelmúltban kötött kizárólagos szerződés alapján szállít a 2000-ben alapított társaság.

Minden modellhez külön asztalon készülnek a kulcsfontosságú vezetékcsomagok
Minden modellhez külön asztalon készülnek a kulcsfontosságú vezetékcsomagok

– Évente 600-800 millió forint értékű bérmunkát végzünk a német anyacégünk számára – mondta a Népszabadságnak Vincze Károly. A társaság ügyvezető igazgatója jelentős emelkedésre számít, mivel az Airbus A350-es gyártásának felfutása még csak a következő években kezdődik. Az eredetileg autóipari beszállítóként működő cég megrendeléseinek ma már a felét adja a repülőgépipar, s ennek aránya egyre nagyobb lesz.

 

A vállalkozásnál egy műszakban dolgoznak, a repülőgép- és helikoptergyártó magas minőségi elvárásai miatt az esti és késő délutáni időszakot kihagyják. Ma még az anyacégük ingolstadti központjába szállítják az elkészült alkatrészeket, ott kapja meg a szükséges minősítéseket, de a termelés felfutása miatt jövőre várhatóan megszerzik az Európai Repülésbiztonsági és Űrügynökség azon tanúsítványát, amelynek birtokában közvetlenül a gyártóknak szállíthatnak be, Ingolstadt kihagyásával.

Az Airbus Helicopters modellje iránt nagy a kereslet, továbbá az Airbus A350-es rendelésállománya is több évre előre garantálja a munkájukat. Ez önmagában nagyobb üzletté nőheti ki magát, mint az eddigi repülőgép-ipari munkáik összesen. A széles törzsű utasszállítóra jelenleg az Airbusnak 778 megrendelése van, 41 ügyféltől. A növekedés feltételeként a cég vásárolt egy 4500 négyzetméteres telket a Paksi Ipari Parkban, hogy legyen elegendő területük. A cégnél olyan kábelkötegeket gyártanak, amelyek messze nem ugyanolyanok, elvégre egy repülőgép, vagy helikopter esetében minden megrendelő más összeállításban rendeli a gépet, s ez verziónként egyedi kábelezést igényel.

Besöpörte a megrendeléseket az Airbus Helicopters

Az Airbus Helicopters, amely egyúttal a magyar mentőhelikopterek gyártója, több megrendelést is besöpört az év végén. Decemberben leszállította a Spanyol Közúti Közlekedési Hatóságnak az első AS355 NP Ecureuil helikopterét és az első EC135-öst a spanyol rendőrségnek. Észak-Rajna–Vesztfália rendőrsége hat EC145 T2-es gépet vásárolt, ebbe szintén szállít alkatrészt a paksi EMP. Tavaly Baden-Württenberg tartományi rendőrsége vett ebből a modellből. Az alpesi mentők is az EC135-ös mellett tették le a voksukat. 15 vadonatúj harci helikopterrel erősít jövőre a Bundeswehr, az Airbus Helicopters legújabb könnyű, többcélú katonai helikopteréből, az EC645 T2-ből vásárol. Ez a civil EC145 T2 sokoldalúan bevethető katonai változata, amely a múlt nyáron állt először szolgálatba, maximális felszállósúlya 3,7 tonna. (V. G. G.)

Ha az A350-es gyártása a csúcsra jár, akkor ötezerféle különböző kábelköteget állítanak majd elő. Vagyis meglehetősen magas intelligenciát igénylő munkát végeznek a cégnél, ahol épp ezért az IQ-teszt kitöltése is a felvételi követelmények közé tartozik. Az ügyvezető elmondta, hogy repülőgépbe alkatrészt gyártani teljes mértékben különbözik az autóipartól: míg utóbbinál elvárják, hogy javaslatot tegyenek az olcsóbb gyártásra, s az ilyen újításokért cserébe elnézik, ha átmenetileg megnő a hibás termékek aránya, addig a repülésben szigorúan tilos eltérni a gyártó által előírt módszerektől. Minden, a gyártás során használt szerszám előre meg van határozva, minden egyes legyártott termék egyedi azonosítóval van ellátva, amely azonosítja az adott darabot elkészítő és az azt átvevő munkatársat is.

Életet mentenek vele az Alpokban
Életet mentenek vele az Alpokban

Bár sok a kézimunka a cégnél, az egyik legdrágább gépük az, amelyik a vékony kábelre lézerrel képes felírni szükséges adatokat. Dolgoznak a kisrepülőket gyártó svájci Pilatusnak, s szállítottak alkatrészt az Airbus A380-as szuperjumbójának kabinvilágításához is.

Miniszter akcióban
Miniszter akcióban
Koszticsák Szilárd / MTI

Az A350-es gyártásának előkészületeként az ingolstadti központban fejlesztették ki a kábelek gyártási metodikáját, ebben a magyar szakemberek is közreműködtek. Az ügyvezető szerint eredményességüket igazolja, hogy az elmúlt öt évből négyben nem volt hibás szállítás.

Hende Csaba 172 milliárdos tendert ígér 2015-re

– A kormány pozitív döntésével és a szükséges mintegy 172 milliárd forintos forrás biztosításával akár jövőre megkezdődhetnek a helikopterbeszerzések – mondta Hende Csaba az MTI-nek. A tervekben maximum 30 helikopter beszerzése szerepel. A miniszter egy éve már a választások előttre ígérte a tenderkiírást, amely azóta sem jelent meg. Az idő pedig sürget, hiszen a HM és a BM gépei legkésőbb az évtized végére elérik az engedélyezett üzemidőt. A tárca, együttműködve a Terrorelhárítási Központtal, az ORFK Légirendészettel, az Országos Mentőszolgálattal és a katasztrófavédelemmel összeállított egy követelményrendszert, amely hosszú távra megoldhatja a helyzetet. A kritériumokat általánosságban fogalmazták meg, hogy a lehető legtöbb helikoptergyártó cég ajánlatot tudjon adni. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.