galéria megtekintése

Még lötyögősek a hazai gáztárolók

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 18. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Bőven van hely a hazai gáztárolókban, de emiatt senkinek sem kell aggódnia: bizonyos, hogy lesz elég fűtőanyag, ha kell, két hónapig is kibírjuk. Sok a tárolónk, de ez jól jöhet az oroszoknak, ha meg akarják kerülni Ukrajnát.

Alig félig vannak a tárolók
Kovács Bence / Népszabadság
 
 
Az uniós tagállamok közül Magyarországon a legalacsonyabb a tárolók töltöttségi szintje. A Gas Infrastructure Europe (GIE) szervezet honlapján adatot közlő 17 tagállam sorában a 6,2 milliárd köbmétert kitevő magyarországi tárolók 59 százalékos töltöttségi adata az utolsónak számított. Spanyolország immáron több mint 100 százalékon áll, de a többségi is 90 százalék feletti adattal büszkélkedhet. A Fidesz-KDNP sugallatával szemben, miszerint ezek főként a magyarnál kisebb tárolórendszerek, Németország több mint 20 milliárdos, Olaszország több mint 15 milliárdos és Franciaország közel 11 milliárdos tárolórendszere is majdnem csurig tele van. Magyarországon üzemel a mért uniós államok között a negyedik legnagyobb befogadóképességű rendszer. A sereghajtók a 70 és 80 százalék között álló Bulgária, Portugália és Lettország. A GIE napi frissítésű kimutatásában csak egy állam áll rosszabbul nálunk: a nem uniós Ukrajnának eddig félig sikerült megtöltene 16 milliárd köbmétert kitevő üregeit, de ez az eset azért más, mert Ukrajnának Oroszország a kettejük közötti háborús feszültség miatt történetesen nem szállít egy köbméter gázt sem. Így Ukrajna nyugatról - hírek szerint főleg Németországból és Franciaországból, de értelemszerűen a magyarországi gázvezetékrendszerre is támaszkodva - vásárolja össze, amit lehet.

Az elmúlt napok során az összes kormányzati szereplő és gázipari szakértő egyöntetűen úgy vélekedett, hogy az adat így csalóka, és Magyarország a látszat ellenére egyáltalán nincs lemaradásban a többi uniós tagállamhoz képest. A már betárolt gáznak az ország téli gázfogyasztásához viszonyított aránya 60 százalék felett áll, ami európai viszonylatban átlag felettinek számít - közölte megkeresésünkre a tavaly 4,3 milliárd köbméternyi tárolót megvásárló állami MVM. A tárolók optimális feltöltése bonyolult, nagy pénzügyi terhet jelentő feladat - hívták fel a figyelmet. Az MVM, amely gyorsított ütemű gázvásárlásra nemrég százmilliárd forint kölcsönt kapott a költségvetéstől, korábban azt közölte, hogy már több a gáz a tárolókban, mint tavaly ilyenkor.

Holoda Attila gázipari szakember, aki tavaly még azzal hívta fel magára a médiafigyelmet, hogy alacsony szintű gáztartalékokkal aligha bírjuk ki a telet, most az MVM-hez hasonlóan úgy véli: a már betárolt 3,7 milliárd köbméter gázmennyiség az orosz behozatal teljes leállása esetén is kitartana akár két hideg hónapon át is a hazai igények ellátására. Az adat csupán azért csalóka - hívja fel a figyelmet -, mert mi beleértjük az 1,2 milliárd köbméteres, a kormány döntése alapján 920 millió köbméterig megtöltött stratrégiai gáztárolót is. Ilyen, nem kereskedelmi elven működő egység más államokban nincs, így a többi országgal való összevetés sántít. Kereskedelmi tárolóink feltöltése pedig lényegében attól függ, hogy a kereskedők mennyi gáz tárolásával bízzák meg az MVM-et. Stratégiai jelentősége ellenére tehát ez végül is piaci kérdés. És e tekintetben nem állunk jól: Magyarországon a szakcégek ennyi gáz eladásában bíznak, ennyi tárolásáért hajlandó fizetni, ami az általános gazdasági helyzetre és az enyhe telekre egyaránt visszavezethető. Az Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára, aki egyesületük színeiben mostanság hajdúszoboszlói önkormányzati képviselőségre pályázik, úgy véli, a környező országoknak tárolt gáz lehetne egy kitörési pont ebből a helyzetből. (A Napi Gazdaság értesülései szerint az orosz Gazprom nemrég ilyen tartalmú tárgyalásokat folytatott a magyar kormánnyal.) Ebből mindazonáltal kétségtelennek tűnik, hogy a nagyobb német, francia, olasz tárolórendszer sokkal reálisabban közelíti az ottani igényeket. Vagyis túl sok a tárolónk. Ez viszont visszavezet a tárolórendszerek tavalyi állami megvásárlását megelőző és követő parázs vitához. Sokak mellett Holoda Attila is ellenezte a felvásárlást, és az azóta eltelt idő valóban azt támasztja alá, hogy Magyarországon jelenleg messze nincs igény ekkora tárolórendszerre. Ugyanakkor a szakember arra is figyelmeztet, hogy a lemerült gázmezőkből átalakított tárolók egy esetleges kiürítés-leállítás után már nem vagy csak jóval nagyobb nehézségek árán lennének újranyithatók.

 

Egyedül nálunk nem inog az orosz beszállítás

Magyarországra az elmúlt napokban is beérkezett a megrendelt mennyiségű gáz - erősítette meg a honlapjukon található adatokat Lakatos Edina, a gázrendszer egyensúlyáért felelős, Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője. Keleti oldalról napi 15 millió köbméter - az ottani vezeték lehetőségeinek töredéke -, az osztrák Baumgarten felől pedig napi 14 millió köbméter érkezik, amivel viszont az ottani cső meg is telik. Nyugatról szintén orosz eredetű gáz érkezik, de az eladók jellemzően nyugat-európai kereskedők. Onnan olcsóbban érkezik a gáz, mint közvetlenül keletről. A gázszállítások teljes nyugalma azért furcsa, mert az elmúlt napok során Lengyelország, Szlovákia és Románia is az orosz gázszállítások megingásáról számoltak be. Ennek jelentőségét a Kreml és a Gazprom rendre igyekezett elütni, de a hírek szerint valamennyi olyan állam számíthat ilyen lépésekre, amely nyugatról közreműködik a gáz Ukrajna irányába történő "visszairányításában. Magyarország gázvezetékrendszereinek rendelkezésre bocsátásával bevallottan e csoportba tartozik.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.