galéria megtekintése

„Az egész történet csak idegesít” – drága volt a kazáncsere, de lesz, aki megússza

4 komment


Ábrahám Ambrus

Júliustól már csak a sokkal drágább kondenzációs kazános rendszerre lehet cserélni a tönkrement gázkazánt. A társasházak gyűjtőkéményeibe kötött eszközöket működtetők nyernek.

„Egyáltalán nem tudtuk, mi lenne a jó megoldás: lecseréljük-e modern kondenzációs kazánra a fűtőberendezésünket, vagy maradjunk a hagyományosnál, amely sokkal olcsób” – meséli Sándor. „Tudtunk az ­uniós rendeletről, de mindig emlegettek határidő-hosszabbításokat, kivételeket, összességében nem hallottunk tiszta beszédet, amely mértékadó, megbízható lett volna. Végül a kondenzációs kazán mellett döntöttünk most a szezon végén tavasszal, de sokkal nagyobb, bőven 600 ezer forint fölötti volt a számla, mint reméltük. Azzal nyugtattak, hogy modernebb, jobb lett a fűtésrendszerünk, de egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy erre nekünk szükség is volt. Így az egész történet csak idegesít, különösen, ha arra gondolok, hogy ­150-160 ezer forintból is megúszhattuk volna.”

Alighanem számos család hasonló kétségek között él, miután két hét sincs hátra a honi kazáncsere-rendelet egyik nagyon markáns időpont­jáig. Tavaly szeptemberben a nemzetgazdasági tárca arról döntött, hogy Magyarországon a korábbi kormányrendelet-tervezettel ellentétben nem 2015. szeptember 26-ig, hanem még 2016. július 1-jéig lehet az uniós rendelet elvárásainak nem megfelelő gázkazánokat forgalomba hozni és felszerelni.

 

Az EU-s direktíva arról szól, hogy a tagállamokban csak olyan gázkazánokat lehet piacra dobni és üzembe állítani, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal működnek. Erre a működési hatékonyságra lényegében csak az igencsak borsos árú kondenzá­ciós kazánok képesek. Az igazi gondot még csak nem is ez, hanem a kémény jelenti. Az új kazánhoz ugyanis más típusú kéménybélelés kell, ennek a kialakítása viszont rémisztő összegeket – pár százezer forinttól a milliós nagyságrendűig – emészthet fel. (A költségeket a cikk illusztrációjában tüntettük fel.)

A néhány nap múlva hatályba lépő szigorítás persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül kazáncserét kell végeztetni a jövő hónap során mindenkinek. Akkor azonban modernizálni és az új gázkazánhoz igazítani kell a lakás fűtésrendszerét, vagyis a jóval drágább kondenzációs kazánt kell beszereltetni, és a kéménybélelést is át kell alakíttatni, ha a régi kazán javíthatatlanul tönkremegy.

Beszéltünk több, a gázkazánok forgalmazásával vagy javításával foglalkozó vállalkozással, illetve őket tömörítő érdekképviseleti szervezettel is, akik úgy értelmezik a jogszabályokat, hogy július eleje után még akkor sem kell feltétlenül mindenkinek kazáncserére gondolnia, ha menthetetlenül tönkremegy a készülék a lakásban. A gázkazánok forgalmazásával foglalkozó Szerelvénybolt Kft.-nél úgy vélik, a rendelet egy passzusa szerint a társasházi lakásokban élőknek 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venniük – de más piaci szereplő szerint még 2018-as határidő sincs, akármeddig lehet cserélni „hagyományosra” a tönkrement kazánt. A lehetőség a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokra vonatkozik, kizárólag azokban az egyedi fűtésű társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak. A piacon úgy becsülik, pár tízezer, legfeljebb százezer társasházi lakás lehet a haszonélvezője ennek az engedékenységnek.

Az enyhítés oka – véli Patonai Roland cégvezető –, hogy társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék. Ez a gyakorlatban azt jelenti: ha az egyik készülék a házban felmondja a szolgálatot, csak akkor lenne cserélhető kondenzációs kazánra, ha a társasház összes többi fűtőberendezését és rendszerét is lecserélik. Ebbe azonban a húzós költségek miatt aligha mennének bele a lakótársak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.