galéria megtekintése

Lelepleződött a Bitcoin szülőatyja?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 08. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Az amerikai Newsweek magazinnak sikerült felkutatnia a Bitcoin atyját. Vagy mégsem, hiszen a szerény körülmények között élő Dorian S. Nakatomo „semmi közöm ehhez az ügyhöz” kijelentéssel zárta rövidre a háza környékét csütörtökön ellepő újságírókkal folytatott rövid társalgást.

A kaliforniai Temple Cityben élő 64 éves Nakamoto és a mesterséges fizetőeszközként egyre elterjedtebb Bitcoint „művésznéven” Satoshi Nakatomóként kifejlesztő matematikus között tehát nem létezik kapcsolat. Dorian S. Nakatomo annyit elismert, hogy a Newsweek több leközölt állítása igaz, de az ezekből leszűrt végkövetkeztetésük hamis.

A korábbi Bitcoin-eredetelméletek közül máig tartja magát egy tokiói csodagyerekről szóló változat, aki Satoshi Nakatomo álnéven dolgozta ki a Bitcoin rendszerét, de ebből legfeljebb a név lehet igaz, a többi csupán ködösítés. Mindenesetre a névazonosság alapján Leah McGrath Goodman, a nemrég újraindított amerikai hetilap újságírója kinyomozta Nakatomo lakóhelyét. Nem várta szíves fogadtatás, ugyanis Nakatomo kihívta a rendőröket, amikor az újságíró ismertetni szerette volna oknyomozásának végeredményét.

„Már nem vagyok érintett ebben, és nem is akarok róla beszélni. Mások foglalkoznak ezzel, és nincs már velük kapcsolatom” – állítólag ezekkel a szavakkal küldte el házától az újságírót, aki ezt beismerő vallomásként értelmezte. Cikkében azonban annyi részletet elszórt, hogy a média könnyen rátalált Nakatomóra, aki végül az Associated Press hírügynökségnek adott tegnap exkluzív interjút, amelyben megismételte: máshol kell keresni a Bitcoin atyját. Az is nehezen hihető, hogy egy eddig is teljes anonimitást választó fejlesztő miért vétene olyan szarvashibát, hogy a magánéletben a saját nevét használja.

 

Pedig képességei alapján Nakamotóról könnyen elhihető, hogy üres óráiban – amikor éppen nem vasútmodell-gyűjteményét gondozza – a bankrendszer bosszantására a határon átívelő, jutalékoktól mentes fizetési rendszert dolgoz ki. Nakatomo ugyanis a Kaliforniai Állami Egyetemen fizikusként végzett, majd számos titkos megbízatása volt az amerikai hadseregnek beszállító cégektől. Valóban dolgozott az amerikai védelmi iparban – ahogy a Newsweek is kiderítette.

Dorian S. Nakatomo állítja, hogy nincs köze a Bitcoinhoz
Dorian S. Nakatomo állítja, hogy nincs köze a Bitcoinhoz
David McNew / Reuters

Látványosan azonban nem gazdagodott meg, pénzét a Graphisoft 3D-s CAD programjával továbbfejlesztett vasútmodelljeire költi, és jó gyermekként gondját viseli 93 éves édesanyjának is. Vásárolni egy ezüstszínű Toyota Corol lával jár. Pedig volna mit a tejbe aprítania, hiszen mai árfolyamon hatszázmillió dollár értékű Bitcoin pihen a számláján.

A Bitcoin-rendszer kiépítésében tudományos vonalon közreműködött Gavin Andresen szerint az igazi Nakatomónak ezeregy oka van arra, hogy ne fedje fel titkát. A digitális pénzben fekvő hatalmas vagyona védelme mellett a legfontosabb érv, hogy innentől kezdve nem lenne egy nyugodt pillanata: felkapná a média, fellépéseket, előadásokat kellene vállalnia, és ez teljesen idegen az internetes fórumról megismert Satoshi Nakatomo személyiségétől. A Newsweek azon kérdésére, hogy a Bitcoin kezdeti befektetői – köztük ő és Nakatomo – az árfolyam utóbbi időszakban tapasztalt robbanásából mennyit profitálhattak, Andresen azt válaszolta: már most, 47 évesen megtehetné, hogy nyugdíjba vonul.

Azt nem árulta el, mennyi valós pénzt fektetett a virtuálisba, de az egy centre eső 800 dolláros profit érzékelteti: nem járt rosszul. A Bitcoin útját sikerek, csődök és tragédiák sora övezi. Legnagyobb átváltóhelye, a japán Mt. Gox február végén jelentett csődöt, miután illetéktelenek félmilliárd dollárnyi Bitcoint tüntettek el az ügyfélszámlákról. A héten a First Meta kanadai Bitcoin-tőzsde vezérigazgatója, Autumn Ratke lett öngyilkos, vélhetően az üzlettel kapcsolatos ügyek miatt. Eközben egyre több üzlet fogadja el fizetőeszközként a Bitcoint. Ezt tervezi például az eBay aukciósportál, amely most dolgozza ki a virtuális pénz kereskedési platformját és feltételeit, de az interneten százával találhatók kisebb-nagyobb elfogadóhelyek.

A jegybankok tehetetlenek

A Bitcoin 2009 januárjában indult, a pénzügyi világválságra adott csattanós válaszul. Nincs központi bank, se bankfiókok, se kamat, a pénz nem inflálódik, nem manipulálható, s a hackertámadások ellenére alapvetően biztonságos rendszer, amelyhez bárki csatlakozhat, ingyen nyithat számlát. Ráadásul semmilyen olyan személyes adatát nem kell megadnia, amely alapján később visszakereshető és beazonosítható lenne a számla tulajdonosa, például sikkasztás vagy pénzmosás gyanúja miatt. A szabályozás és az átláthatóság hiánya miatt erősen csípi a jegybankok szemét a Bitcoin térhódítása. A Magyar Nemzeti Bank múlt hónapban közleményben hívta fel a figyelmet a Bitcoin kockázataira. Az MNB teljesen eszköztelen a Bit coinnal szemben, így megvédeni sem tudja az esetleges áldozatokat – derült ki. A tranzakciók ugyanis visszafordíthatatlanok, az egyszer ismeretlen címre elküldött pénz gyakorlatilag visszaszerezhetetlen. A központi kontroll hiánya miatt a Bitcoin árfolyama meglehetősen nagy kilengésekkel mozog, ez sem szolgál előnyére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.