galéria megtekintése

Lehúzott az aszályos nyár

Magyarázkodással kezdődik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye a harmadik negyedéves GDP-adat kapcsán. Ami érthető, hiszen a magyar gazdaság növekedése elmaradt a várt 2,5 százaléktól: csak 2,3 volt a növekedés az előző év azonos időszakával összevetve. Az előző negyedévvel összevetve csak félszázalékos volt a bővülés.


Az év eddigi mutatói félreérthetetlenül jelzik a tendenciát, hiszen az első három hónapban még 3,5 százalék, a második negyedévben pedig 2,7 százalék volt a fejlődés az előző év azonos időszakával összevetve. A szakértők nem lepődtek meg, a lassulás okát a mezőgazdaság teljesítményé­ben jelölték meg – a havi termelési volumenek alapján –, valamint a visszaeső építőipart és a stagnáló ipart említették. Az elemzők kétségüket fejezték ki, hogy ilyen folyamatok mellett teljesülhet-e a teljes éves 3 százalékos bővülés. A szaktárca is a mezőgazdaságra, konkrétan az időjárásra vezeti vissza az alábbhagyó lendületet, hiszen az aszályos nyár miatti gyengébb a mezőgazdasági teljesítmény. Ha az ágazat hatását kiszűrjük, akkor a tárca számítása szerint 3 százalék körüli növekedés valósult volna meg.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Németh Dávid, a K & H Bank vezetője szerint bővebbet csak a részletes adatok közlése után tudhatunk, azokból ugyanis kiderül, mely iparágak hajtották a gazdaságot és melyek fékezték. Az elemzők szerint mindenesetre a belső fogyasztás serkentette a növekedést, a szolgáltató szektorok jól szerepeltek, a mezőgazdaság és az építőipar azonban gyengébben teljesíthetett. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt emelte ki, hogy a mostani mérséklődés után van remény az utolsó negyedéves gyorsulásra. Az idei növekedési előrejelzésüket a beérkező részletes adatok függvényében 3,1 százalékról kis mértékben 3 százalék alá módosíthatják – fejtette ki. A Nemzetközi Valutaalap a magyar nemzetgazdaság növekedése tekintetében korábbi előrejelzését erősítette meg: jövőre a GDP 2,5 százalékos növekedésére számít, idén 3,0 százalékkal számol. Az év első három negyedévi növekedésének átlaga mindenesetre 2,8 százalék, több elemző ennyit jósolt egész évre. Vagyis, a mai adat fényében érdemi javulás szükséges ennek a tartásához, amely nem is esélytelen, feltéve, hogy az uniós támogatások felhasználása fel­pörög.

 
Lehúzott az aszályos nyár

Idén és jövőre folytatódhat a régióban a visszafogott növekedés, melyet az eurózóna gazdaságainak erősödése mellett támogat az uniós pénzek lehívása és az olajárak esése – írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tegnap megjelent kiadványa, amely a régió gazdasági helyzetét elemzi. Az IMF szerint az egyik legfőbb kockázat a közép-európai országokban a kínai gazdaság lassulása lehet, mert bár viszonylag kicsi a közvetlen kereskedelmi kapcsolat a világ második legnagyobb gazdaságával, a közvetett viszont annál több. A megtermelt javak Kínában elfogyasztott aránya a régió országaiban nem ad okot aggodalomra, ám sajnálatos módon Szlovákia és Oroszország után hazánk van a leginkább kitéve a kínai keresletnek. Az elemzés megerősíti azt a Magyarországról korábban kialakított képet, miszerint hazánk a jól teljesítő, kedvező makrogazdasági eredményekkel és kilátásokkal rendelkező közép-európai országok csoportjába tartozik, melyekben a gazdasági növekedés mozgatórugójaként a belföldi kereslet növekedése egyre jelentősebb szerepet kap – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium a jelentés kapcsán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.