galéria megtekintése

Lehet adóztatni a dohánycégeket

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 12. számában
jelent meg.

Halmai Katalin
Népszabadság

Nem nézi túl jó szemmel Brüsszel mindazt, amit a dohánypiaccal kapcsolatban az elmúlt időszakban kitalált a kormány. Szakértők szerint a gond nem az adó, nem is a magas adó, ilyen van más államban is, s a bevétel egészségügybe forgatását támogatja is az EU. Csak nem így.

Az Európai Bizottság a dohánytermékek adóját és értékesítését érintő jogszabályi változásokkal kapcsolatban kifejezte aggodalmait a magyar hatóságoknak, és várja a válaszokat a felvetéseire – fejtette ki lapunk írásban föltett kérdéseire a brüsszeli testület szóvivője. Mint lapunk is megírta, az Európai Bizottság júliusban vizsgálatot kezdett, hogy a dohánytermékek gyártásából és kereskedelméből származó árbevételt terhelő, meredeken progresszív adómértékek összhangban állnak-e az uniós támogatási szabályokkal. A brüsszeli végrehajtó testület egyúttal felfüggesztette az adó alkalmazását. Kérdésünkre, hogy hol tart a vizsgálat, a bizottság szóvivője csak annyit közölt, kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, de lezáratlan ügyekről nem adnak további felvilágosítást.

„A bizottság támogatja az egészségügyi rendszer megfelelő finanszírozását, és a szolgáltatások minőségének a javítását célzó magyarországi erőfeszítéseket. Nem kérdőjelezzük meg a magyarországi hatóságok jogát arra, hogy egészségügyi hozzájárulási adót vessenek ki. Ugyanakkor aggasztónak ítéljük ennek az adónak a meredeken progresszív jellegét, amely azzal a következménnyel jár, hogy az alacsony árbevétellel rendelkező vállalkozások arányaiban is jóval alacsonyabb adómértéket kötelesek fizetni, mint a magas árbevétellel rendelkezők.”

A bizottság nem tartja kielégítőnek azt a magyarázatot, hogy a progresszív adóztatást az egészségügyi hozzájárulási adó céljai indokolják. Brüsszelben nem látják annak a jelét, hogy azok a dohánytermékek, amelyeket nagy árbevételű cégek gyártanak, jobban károsítják az egészséget.

 

Lapunk által megkérdezett szakértők szerint az összhangban állna az uniós szabályozással, ha Magyarország valamennyi dohányipari cégére a legmagasabb adómértéket veti ki. Ez jelentősen megemelhetné az adóbevételeket, így hozzájárulna a jobb minőségű egészségügyi ellátás finanszírozásához. Forrásaink rámutattak, hogy vannak tagállamok, amelyek –a jövedéki adón kívül – megadóztatják a dohánytermékeket, de egyetlen olyan EU-s ország sincs, amely a magyarhoz hasonló, meredeken progresszív adómértékeket alkalmazna. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon szúrja-e a bizottság szemét a magyarországi „trafikmutyi”, vagyis az a rendszer, amelyben a Fidesz nyíltan a saját kegyenceinek osztotta ki a dohánykoncessziókat. Bevezetésekor a testület még nem emelte föl a szavát, nemrégiben azonban Elzbieta Bienkowska belső piaci biztos egy magyar hírportálnak azt mondta: „Sehol Európában nincs olyan dohánykereskedelmi rendszer, ahol ennyire erősen érvényesül, hogy a dohány-kiskereskedelmet csak olyanok végezhetik, akik a kormányhoz kötődnek”.

Bienkowska figyel
Bienkowska figyel
Fred Marvaux / Európai Parlament

A bizottság jelenleg várja a magyarországi hatóságok válaszait az ügyet firtató kérdéseire is, egyelőre vizsgálja, hogy a frissen bevezetett változások megfelelnek-e az EU jogszabályainak. Az új szabályozás nem sértheti az áruk szabad mozgására vonatkozó elvet. E szerint „a tagállamok között tilos a behozatalra vonatkozó minden mennyiségi korlátozás és azzal azonos hatású intézkedés”. A szóvivő azt mondta, kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy további információkat kapjanak a jogszabályi változásokról.

Nem mondtak véleményt a kormány külföldiek kiebrudalásáról szóló kijelentéseiről. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrégiben megfenyegette a Brüsszelben panaszkodó Philip Morrist és Spart, mondván: akárhogy is, de meg fogják adóztatni őket, mert a feladata, hogy „visszaszerezze” a hazai vállalkozásoknak azokat a piacokat, amelyeket korábban elvesztettek a hazai vállalkozások. „A külföldieket pedig kitesszük”, fogalmazott.

„A tagállamoknak kötelességük tiszteletben tartani az EU jogszabályait, köztük az állami támogatásokra és a belső piacra vonatkozókat, például az áruk, a szolgáltatások és a letelepedés szabadságáról. Nem alkalmazhatnak hátrányos megkülönböztetést más tagállamok adófizetőivel szemben, és megalapozatlanul nem részesíthetnek előnyben bizonyos vállalkozásokat” – közölte a szóvivő, vagyis nem árt óvatosan kezelni az efféle kijelentések megvalósítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.