galéria megtekintése

Lehajolnak Matolcsy aprópénzéért is

7 komment


Marnitz István

Nem csak a Pallas Athéné Alapítványok nagy szerződései jutottak Matolcsy György rokonságához. A jegybankelnök vezette PADA alapítvány ötmillió forint alatti költéseinek komoly része is Matol­csy-közelben kötött ki – derül ki az MSZP által kiperelt dokumentumokból.

Híven tükrözi a Matolcsy György jegybankelnök vezette Pallas Athéné Domus Animae alapítvány ­(PADA) szellemiségét a szervezet ötmillió forint alatti szerződési listája. A Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető-helyettes által kiperelt, birtokunkba került anyag tanúsága szerint az alapítvány leginkább saját épületeire költött. Ezek jellemzően építészeti, tervezői, őrző-védő, üzemeltetési megállapodások. De szép summát szántak koncepciógyártásra és más „kreatív” feladatokra is. A pénzek könnyen kimutathatóan jelentős része ez esetben is Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás környeze­tében kötött ki.

Száraz István egy számára készített meglepetésfotó közepére montírozva mosolyog. A Klauzál utca az egyik cégének a székhelye, a többi talán érthető
Száraz István egy számára készített meglepetésfotó közepére montírozva mosolyog. A Klauzál utca az egyik cégének a székhelye, a többi talán érthető
Forrás: blogstar.hu

Noha az Orbán-kormány és Matolcsyék a kifizetési botrányt kezdetben azzal próbálták eltolni maguktól, hogy az alapítványok kuratóriuma tőlük független, a dokumentumok szerint a PADA vezető testülete kifejezetten Matolcsy György, valamint egy másik „független” tag kezébe adta a kifizetésekről szóló döntési jogokat. A kiperelt lista némi átfedést mutat a már nyilvánosságra hozott támogatási és szerződési jegyzékkel, döntési jegyzőkönyvekkel.

 

A Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás érdekköreként számon tartott Vs.hu és Origo hírportál kiadóit vezető Száraz István másik cége, a Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó Kft. hét tétellel került fel a friss PADA-listára. Négyért kaptak ötmilliónál kevesebbet, összességében tízmillió forintot számlázhattak. A tűzvédelmi műszaki szakvéleményért, az épület-előhasznosítási stratégiai tervért és megvalósíthatósági tanulmányért, a több mint négymilliárdért megvásárolt Ybl-villában kialakítandó PADA Doktori Iskola kommunikációs stratégiája kialakításáért, valamint az intézmény kommuniká­ciósversenytárs-elemzéséről írt tanulmányért.

Az ötmillió feletti tételek közül az egyik a doktori iskola kreatív koncepciója, arculata és kommunikációs eszközei megtervezése, a másik az ottani célcsoportkutatás és elemzése. Ezekért összesen harmincmillió járt. A többi alapítvánnyal összevont listák elemzése alapján a Frank Digital közel százmillió­ban részesülhetett különböző kreatív feladatokra.

A Raw Development Kft. a villafelújítás projektmenedzseri feladataiért egy évig havi nettó közel hatmilliót, ez év februárjától pedig havi nettó hárommilliót kapott. A cég 2013-ig Szemerey Tamás érdekeltségének számított, akkori társtulajdonosa máig tag. Ismert tény: havi nettó 750 ezret ért a Matolcsy György vezette kuratóriumnak az unokatestvér tulajdonában lévő BanKonzult Kft. Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című havi elemzése is. (Ezt a többi alapítvány is megvette.)

A Kairosz Könyvkiadó négy tételben közel negyvenmilliót kapott a PADA-tól, kizárólag a Matolcsy György volt kabinetfőnöke, Wiedermann Helga jegyezte, a jegybankelnököt dicsőítő Sakk és póker című könyvvel kapcsolatos munkálatokra. Így kétszer 9 millió járt a könyv 5-5 ezres példányszámú kiadásáért, több mint 11 millió a könyvvel kapcsolatos kampány lebonyolításáért, illetve kötöttek egy a könyvre vonatkozó bizományi keretszerződést is.

Ennek kapcsán kapott pénzt az Orbán-kabinet volt szóvivője, a Simicska-érdekkörbe sorolt Heti Válasz jelenlegi főszerkesztője, Borókai Gábor lánya, Borókai Flóra rendezvényszervező cége, az Akció BTL is, amely mintegy kétmillióért a könyvhöz kapcsolódó eseményeket szervezhetett. A Matolcsy-könyv borítóját Pintér László egyéni vállalkozó tervezte, aki ezért és más kreatív feladatokért közel egymilliót számlázhatott.

A többi szerződés alapvetően a több mint négymilliárd forintért megvásárolt Ybl-villához kapcsolódik. Ezt „az alapítványi célok teljes körű megvalósítása” érdekében vásárolták meg, ami doktori iskolát, kutatások, oktatások, rendezvények szervezését jelenti. A PADA túlnyomórészt tehát nem támogatásokra, hanem önmagára költött. Ezek egy része Matolcsy személyes környezetében „vesztette el közvagyon jellegét”.

A PADA korábban közzétett támogatási listájának tanúsága szerint nemes célokra az elmúlt két év során valamivel több mint félmilliárd forintot adományozhattak, többek között a Fidesz-közeli Fricz Tamás, Lovas István vagy Boros Imre egy-egy munkájára. A nemrég egészségügyi kormánytisztséggel megkörnyékezett Kásler Miklós nemzeti érzelmű történelemkönyvét nem kevesebb mint 39 millióra érdemesítette a PADA. Kásler a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány kuratóriumi tagja.

Új irányt mutattak az egyedüli pályázók

Kiderül a papírokból az is, milyen pályázatra kapott több mint 71 milliós támogatást a Vs.hu-t jegyző, Szemerey Tamáshoz köthető, Száraz István vezette New Wave Production Kft. E szerint a Vs „nemcsak tartalmilag, de formailag is új irányt mutat a hazai piacon”. Küldetése, hogy „innovatív digitális eszközök segítségével a társadalmi cselekvést és kohéziót ösztönző tartalmakat, valamint a minőségi gazdasági újságírást széles tömegeknek vonzóvá tegye”. A projekt cikkei kevés olvasóhoz jutottak el. A New Wave-csoport 600 millió forint támogatásban részesülhetett az MNB-alapítványoktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.