galéria megtekintése

Központi koronát tenne a turizmusra a kormány

Államosítják a turizmust! – robbant a hír szerdán egy kiszivárgott kormány-előterjesztésre hivatkozva. Az időzítés aligha véletlen, miként az sem, hogy a javaslat ezúttal is többféleképpen értelmezhető: totális központosításként vagy egy központi koordinációs szervezet alapításának különös bejelentéseként.

Ízlelgetjük a szavakat, hiszen pillanatokon belül új szervezet alakulhat a turizmusban: a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ). A Miniszterelnöki Kabinetiroda által jegyzett, Rogán Antal miniszter által aláírt „nem nyilvános” minősítésű kormány-előterjesztés a Hvg.hu birtokába került, ahol szemezgettek a javaslatból, vázolva egy új, a teljes turizmust maga alá gyűrő szervezet létrejöttét, amely miközben állami városnéző buszokat üzemeltet, az állami rendezvényszervező központon keresztül felelős a többi között fesztiválok, művészeti és gasztrokulturális programok, produkciók gyártásáért és lebonyolításáért.

Az egységes fellépés segíthetne a külföldiek Magyarországra vonzásában
Az egységes fellépés segíthetne a külföldiek Magyarországra vonzásában
Veres Viktor / Népszabadság

A tervezet lényege, hogy a Magyar Turizmus Zrt. helyét átvevő Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség a turizmus minden ágát lefedő központi szervezetként működne, és a fennhatósága alá tartozna a terület minden új intézménye. Köztük a Nemzeti Kongresszusi Iroda (NKI), a Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI) és a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ (NRKK). Mindegyik szervezet speciális feladatkört kapna: a Nemzeti Kongresszusi Irodának például a régió vezető szereplőjévé kellene tennie Magyarországot és Budapestet a konferenciaturizmusban, emellett nagy horderejű, emblematikus eseményeket tervezni, szervezni, vagy megszerezni azok rendezési jogát.

 

Az átalakítás célja a turizmusból származó állami bevételek növelése lenne, amivel a kormány elégedetlen, mert bármennyire hasít is az idegenforgalom, lemaradtunk a szomszédos országoktól.

Lobenwein Norbert
Lobenwein Norbert
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Azzal egyet kell értenünk, hogy az egyes rendezvények színvonala itthon igencsak különbözik egymástól. A rendelkezésünkre álló információkból számunkra úgy tűnik, a központosítás inkább logisztikai és stratégiai segítséget jelenthet, mintsem veszélyes beavatkozást a szervezők munkájába – mondta lapunknak Lobenwein Norbert, a Sziget és a VOLT Fesztivál igazgatója. Szerinte e téren igencsak szükség volna egy koordinációs ügynökség felállítására, de ahhoz, hogy a gyakorlati kérdéseket és a hivatal működését átlássák, mindenképpen el kellene jutni az első egyeztetésekig. Hozzátette: az elmúlt 10-15 évben sokszor javasolták már egy hasonló központ felállítását az aktuális kormányzatnak. Nem elsősorban – vagy kizárólag – kényelmi okokból, hanem mert rendszeresen azt tapasztalták: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. – Ezzel sokszor az események marketing­értéke is sérül – magyarázta Lobenwein Norbert.

Ganczer Gábor, a Magyar Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetsége (MARESZ), a Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. vezérigazgatója elmondta: ők egyelőre semmiféle jogszabálytervezetet nem láttak. Még szerdán azonban hivatalosan is kérték a Minisztériu­mot, küldjék el nekik a tervezetet, hogy véleményezhessék azt. Ganczer Gábor szerint a tervezett testületek „klasszikus kongresszusi irodai tevékenységet” végeznének. Fő feladatuk az volna, hogy Magyarország és Budapest egységes arculatot mutasson az idekészülőknek, s így több turista vagy céges rendezvényre érkező résztvevő látogasson az országba. Hasonló, állami tulajdonban lévő ügynökségek külföldön is működnek – ilyen például a Visit London az Egyesült Királyságban, de Barcelonában is van hasonló.

Galla Gábor
Galla Gábor

Az ördög mindig a részletekben rejlik, amire ebben az esetben is van esély. – El sem tudom képzelni, miként, milyen szakembergárdával lehetne ezt a tervet megvalósítani – mondta a Népszabadságnak Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. egykori vezérigazgatója, aki most egy turisztikai magáncéget igazgat. Szerinte itt és most az államnak a működési feltételeket kellene optimálissá tennie – megszüntetni például a túladóztatást, csökkenteni a versenyképtelenséget okozó 27 százalékos áfát, kiépíteni az infrastruktúrát, felújítani a műemlékeket. Ez mind-mind fontos ahhoz, hogy a turizmus még sikeresebb lehessen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.