galéria megtekintése

Forintgyengülést hoz a jegybank legújabb programja

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 03. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Állampapír-vásárlásra ösztönzi a kereskedelmi bankokat a Magyar Nemzeti Bank. A program hatása a hétköznapokban egyelőre valószínűleg a forint gyengülésében jelentkezhet, míg hosszabb távon az árfolyam erősödését eredményezheti.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igyekszik kiszorítani a kereskedelmi bankok nála parkoltatott szabad forrásait annak érdekében, hogy így ösztönözze állampapír-vásárlásra a pénzintézeteket – derült ki az MNB keddi sajtótájékoztatóján. A monetáris tanács döntése értelmében a jegybank irányadó eszköze (ennek kamata a jegybanki alapkamat) szeptember 23-tól nem a kéthetes, hanem a három hónapos betét lesz. A kéthetes betét sem szűnik meg, ám a jövőben csak mennyiségi korláttal lesz elérhető a bankok számára.

A pénzintézetek jelenleg 5000-5500 milliárd forintot tartanak kéthetes betétben, ám a plafont októbertől az év végéig fokozatosan ezermilliárd forintra csökkenti az MNB. Az onnan kiszoruló pénzeket ugyan a bankok elvileg korlátlanul áttehetik a három hónapos betétbe, ám mivel az nem értékpapír, így nem számít fedezetnek, miközben a jegybank egyúttal szigorítja a hitelintézetek likviditására vonatkozó előírásokat is. A bankok számára így vonzóbbá válnak a fedezetként figyelembe vehető állampapírok. Mindezek eredményeként az MNB-nél arra számítanak, hogy jövő év végéig 1000-1500 milliárd forinttal nőhet a bankok kezében lévő állampapír-állomány.

Palotai Dániel és Nagy Márton MNB-igazgatók állampapír-vásárlásra ösztönzik a kereskedelmi bankokat
Palotai Dániel és Nagy Márton MNB-igazgatók állampapír-vásárlásra ösztönzik a kereskedelmi bankokat
Veres Viktor

 

Az MNB 2014-ben hirdette meg úgynevezett önfinanszírozási programját, amelynek célja, hogy emelkedjen a magyarországi bankok forintállampapír-állománya, s így csökkenjen a devizaadósság aránya és ezzel az ország sérülékenysége a külső hatásokkal szemben. A jegybank tavaly a program keretében egyebek mellett az addigi kéthetes kötvényt az említett kéthetes betétté alakította át. Az akkor kiszoruló összegek egy része állampapírba ment: a bankok kezében lévő forintkötvények értéke 2014-ben és 2015 első negyedévében összesen több mint 900 milliárd forinttal emelkedett. (Az MNB eredetileg 600 milliárdos bővülést várt.) Az államadósságon belül a devizaadósság aránya pedig egy év alatt 42-ről 34 százalékra csökkent. A jegybank most arra számít, hogy a program folytatásával ez az arány 30 százalék alá csökkenhet – mondta el Palotai Dániel monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgató.

Az uniós források beáramlása és az MNB vállalati hitelezést ösztönző programja hatásaként évről évre jelentős likviditási többlet keletkezik a bankoknál, amelyek – mivel azt a gazdaság nem, vagy nem ilyen ütemben tudja felszívni – elhelyezik azt a jegybanknál. Az erre fizetett kamat azonban sokba kerül az MNB-nek, amelynek ráadásul most nincs is szüksége ennyi forrásra. Ezt az állományt azonban nem lehet „csak úgy” ráborítani a piacra, így az MNB minden szempontból akkor jár el a leghelyesebben, ha ezeket a pénzeket igyekszik átcsatornázni az államadósság finanszírozásába, ezzel hozzá járulva a külső sérülékenység csökkentéséhez – magyarázta Nagy Márton. A pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató szerint a bankok hitelezési aktivitására a program nincs hatással: ezeket a pénzeket eddig az MNB-nél betétben, ezentúl – legalábbis részben – állampapírban tartják a hitelintézetek.

A jegybanki program hatása a mindennapokban leginkább közvetve, a forintárfolyam alakulásán keresztül érezhető. Elemzők szerint a banki források kiáramlása a kéthetes betétből átmenetileg a magyar fizetőeszköz gyengülésével jár – valószínűleg ezt a hatást kezdte el beárazni a piac kedden, amikor az MNB bejelentését követően azonnal esésbe váltott a forint az euróval szemben, és a reggeli 308-cal szemben este már 311 forintot kértek az uniós devizáért a bankközi piacon. Hosszabb távon, Magyarország külső sérülékenységének csökkenése révén azonban a program hozzájárulhat a forint erősödéséhez.

Adókedvezmény jár a hitelért

Varga Mihály további kedvezményt adna a bankadóból azoknak a pénzintézeteknek, amelyek az elmúlt években a vállalati hitelezés bővítésével járultak hozzá a válság hatásainak mérsékléséhez. A nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: javasolja a kormánynak, hogy jövőre a bankok annyi kedvezményt kapjanak a különadóból, amennyivel a vállalati hitelállományukat növelték 2009 és 2014 között. Az engedmény mértéke nem haladhatná meg a bankadó 30 százalékát, szektorszinten pedig összesen a tízmilliárd forintot. A kormány tervei, illetve a már a parlamentnek benyújtott jövő évi adócsomag értelmében, és az EBRD-vel februárban aláírt megállapodásnak megfelelően 2016-tól amúgy is csökken a bankadó, az idei 144 milliárddal szemben jövőre 89 milliárd forint bevétellel számol a kabinet. Ám faramuci módon a mérséklés egy-egy bank esetében arányaiban annál nagyobb, minél inkább visszafogta hitelezését a pénzintézet az elmúlt években. Ezt az ellentmondást orvosolhatja, kompenzálhatja Varga javaslata.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.