galéria megtekintése

Valós adatokat csak akkor vesznek elő, ha az a kormánynak jó

4 komment


Batka Zoltán

Hiába jönnek pontos adatok az online pénztárgépekből, a számokat csak akkor veszik elő, ha igazolják a kormány mondásait. Ha nem, maradnak a KSH szebb képet festő számainál.

Több mint 1500 milliárd forinttal felülbecsülte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hazai kiskereskedelem, illetve a vendéglátás és a kereskedelmi szálláshelyek összesített forgalmát az online pénztárgépek tényleges forgalmi adataihoz képest – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján végzett számításainkból.

Az adóhatóság a napokban kiadta az online kasszák 2015-ös adatait: Magyarországon tavaly összességében 8464 milliárd forint volt az online kassza használatára kötelezett kiskereskedők, illetve vendéglátóhelyek és kereskedelmi szálláshelyek összesített forgalma. A KSH-nál ezeknek a kategóriáknak az összesített forgalma meghaladja a 10 ezermilliárd forintot. Az online kasszák adataiban nincs benne az online kasszát egyelőre nem használó autókereskedők és webshopok forgalma.

Pontos adatot ad, mégis ritkán használják a számait
Népszabadság

 

Az eltérés a KSH eltérő módszertanából fakad: a statisztikai hivatal a cégek adóbevallásaiból és saját becsléséből állapítja meg a forgalmi adatait. A gépek adatai fillérre pontosak. A KSH-t köti a saját, cégek bevallásán és becslésen alapuló módszertana. A kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy jókora az eltérés. Mégis, rendre a jobban hangzó KSH-adatokat kommunikálják, míg a valós adatokat mutató pénztárgépes számokat csak akkor hozzák elő, ha azok a propagandát igazolják, például, hogy a vasárnapi bezárás nem ártott a piacnak. Ilyenkor persze rendre elhallgatják, hogy az online kasszák adatai­ban nemcsak a kiskereskedelem, hanem a vendéglátós szektor egy részének a forgalma is benne van.

Tiszta helyzetet teremthetne, ha a kasszák adataiból leszűrnék külön a vendéglátósok és a kereskedők forgalmát is. De felvetésünkre hivatalos helyeken rendre azzal érvelnek, hogy a rendszer kialakításakor „nem gondoltak arra, hogy szükség lehet erre". Ettől még tény: néhány óra programozói munka elég az adatok leválogatásához, amelyre így is, úgy is szükség lesz, különösen most, hogy jelentősen bővül az online kasszák használatára kötelezettek köre. Mint arról írtunk, a KSH már jó ideje megkapja az online kasszák adatait, azonban azokat nem lehet csak úgy a meglévő statisztikába illeszteni, az többéves folyamat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.