galéria megtekintése

Indul a Hűtőgépcsere 2.0

12 komment


Marnitz István

Júliustól ismét oszt hűtőcsere-támogatást az állam. Elsősorban a nyugdíjasokat és a nagycsaládosokat hoznák helyzetbe.

Júliustól az Otthon Melege Program keretében újraindul az állami hűtőgép- és fagyasztócsere-támogatás – jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. A támogatási arány a berendezés árának 50 százaléka, de – a készülék energiamegtakarítási besorolásától függően – legfeljebb 25, 35, illetve 45 ezer forint. A rendelkezésre álló keret 500 millió forint.

Aki nyer, az erről szóló irattal a zsebében vásárolhat
Bruzák Noémi / MTI

A pénzért magyar magánszemély ingatlantulajdonosok jelentkezhetnek ügyfélkapus névvel és jelszóval a pályázati portálon. A kiosztás térségenként arányított összegekkel, eltérő időpontokban, az államtitkár szavai alapján rendre reggel 8 órától indul. Az első két napon valamennyi térségben csak a nyugdíjasok és a nagycsaládosok számára nyílik meg a lehetőség, 48 óra elteltével azonban a térségben lakó többi magán-lakástulajdonos is jogosulttá válik – legalábbis amennyiben marad még forrás számukra.

 

A pályázati portálról már most is letölthető útmutató tanúsága szerint elsőként július 4-én az észak-alföldi nyugdíjasok és nagycsaládosok indíthatják a kattintásrohamot, a nem e két csoportba tartozó közép-magyarországiak pedig egészen július 28-ig várhat az egerek olajozásával. A jelentkezések elbírálását őszre ígérte az államtitkár.

A jogosult kereskedőnél a pályázatnyertességről szóló irat ellenében érvényesíthető a kedvezmény az engedélyezett készülékre, amiért cserébe le kell adni az elavult hűtőt vagy fagyasztót.

Első körben – 2014-ben – a mostaninál jóval több pénzt különítettek el e célra. Az eredetileg meghirdetett 627,1 millió forintos keretet meg is fejelték további 60, illetve 107 millió forinttal. Ebből 25 ezer hűtőcserére futotta. Ugyanakkor a mostani legmagasabb támogatási arány kétségkívül több az előző kör eredetileg 25-35 ezerre meghirdetett, majd később 30-40 ezer forintra emelt összegénél.

A 2014. novemberi pályázatokban - a tájékoztatón elhangzottakkal ellentétben - a mostanihoz hasonló kétnapos elcsúsztatással juttatták előnyhöz a két rászoruló kört. Ez akkor nem okozott különösebb feszültséget: számos más kiírástól eltérően ugyanis a hűtőcsere-támogatási keret nemhogy órák, de hónapok alatt sem fogyott ki. Így a befogadást egységesen 2015. február elején zárták le. Mivel az általános jövedelmi helyzet fokozatosan javul, vélhetően ezúttal többen csapnak majd le a lehetőségre, s – úgy tudjuk – a tárca ezúttal az előzőeknél nagyobb mértékben szeretné a két rászorulti kört jelentkezésre bírni. Ezért is léptek kapcsolatba a 70 ezer tagot számláló Nagycsaládosok Országos Egyesületével: a szervezet elnöke a tájékoztatón köszönetet mondott a kormánynak.

Szabó Zsolt szerint egyébként egy elavult hűtőgép lecserélésével havi 2 ezer forinttal apadhat a rezsi. A programmal a kabinet célja az így elért energiafogyasztás-megtakarításon keresztül az erőművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése.

A magyar hatóság szerint az Eurostat téved

Az Európai Unió tagországai körében mintegy 3 százalékkal az utolsók vagyunk az áramtermelésen belüli megújulóenergia-arány tekintetében – írta nemrég a Világgazdaság. Erre „válaszul” a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azt tette közzé, hogy az arány valójában 10,5 százalék. A lapnak a látszólagos ellentmondást feloldani szándékozó megkeresésére a magyar hatóságnál úgy fogalmaztak, hogy az Eurostat „adatai tévesek”, és erről már értesítették az unió statisztikai hivatalát is. Magyarázatuk szerint ugyanis az Eurostat csak a víz-, szél- és geotermikus energiát tekinti megújulóknak. Ehhez képest a magyar hatóság ideszámítja a biomasszát (ez többnyire a fa), a biogázt és a kommunális hulladékot is. A „hiba” kapcsán a lap megjegyzi, hogy eme elvek alapján ugyanakkor értelemszerűen a többi ország arányai is nagyobbak lennének. Azt viszont mi tesszük hozzá, hogy tehát a módszerváltás nagy valószínűséggel nem változtat jelentősen a többi uniós tagállamhoz viszonyított utolsó helyezésünkön. Arról pedig egyelőre nincs hír, vajon az Eurostat hajlik-e a magyar statisztikai szemlélet érvényesítésére, azaz a „hiba” beismerésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.