galéria megtekintése

Kevesebb a lakásnéző turista

0 komment


NOL

Érdekes helyzet alakult ki a lakáspiacon: az érdeklődők száma csökken, de a vevőké nem. Vagyis kevesebb a lakásnéző turista, miközben nőtt a kivárásra játszók száma, akik abban bíznak, hogy az új lakásépítések tömeges beindulása visszafogja majd az árakat. Budán és Pesten az eladott lakások egyre nagyobb része haladja meg a 400 ezer forintos négyzetméterár kategóriát.

A tavaly májusinál csak három százalékkal, de a két évvel korábbinál csaknem 40 százalékkal erősebb lakáspiaci forgalmat jeleznek a Duna House friss adatai, amelyek mindeközben a keresletindex kétéves mélypontját tükrözik. Az ingatlanforgalmazó hálózat vezető elemzője, Rutai Gábor szerint a trend kettőssége egyszerűen a vevői oldalon bekövetkezett minőségváltozást tükrözi, vagyis azt, hogy ma már jobbára tényleges és sürgős vásárlási szándékkal, a valós piaci árak ismeretében jelennek meg az ügyfelek az irodákban.

A fővárosi vevők 38 százaléka továbbra is befektetési céllal vásárol ingatlant, májusban 24,9 millió forintos átlagáron. Ismét a XIII. kerület volt a legnépszerűbb a Duna House hálózatánál fővárosban vásárolni szándékozók körében. Igaz, hogy a korábbi vezető XIV. kerület csupán egytized százalékkal maradt le, miközben ugyancsak egytizeddel elmaradva követi őket a nagyot ugró XI. kerület. Ezt a triót követi egy másik hasonló arányú hármas, mégpedig a II., VI. és VII. kerületek.

Elsőlakás-vásárló a budapestiek 22 százaléka volt, ők 18,6 milliós lakásokat kerestek. Mindkét csoport által megvett lakások átlagos mérete 57 m2 lett. A vevők 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba akart költözni. Ők 110 m2-es ingatlanokat vettek, 34,4 millióért - olvasható ki a DH ingatlanpiaci Barométeréből.

 

Az elemzés szerint vidéken a vevők csaknem harmada akart nagyobb lakást, így a legnépesebb csoport lett ismét. 112 m2-es ingatlanokat vásároltak, átlag 19,7 millió Forintért. A vásárlók közel negyede elsőlakás-vásárlónak vallotta magát, ők 75 m2-es ingatlant vettek 12,1 millió körül. Befektető a vevők 22 százaléka volt vidéken, átlag 11,2 milliós költésekkel.

A fővárosi eladások közel felénél nyilatkozott úgy az eladó fél, hogy nagyobb lakásba kíván költözni. Ők 55 m2-es lakásaiktól szabadultak meg 20,9 millió forintért. 17 százalék örökölt ingatlant értékesített 26,5 millióért és 15 százalék mondta, hogy kisebb lakásba megy.

Vidéken ugyanez a három nagy eladói csoport volt elkülöníthető, szinte egyforma, 27 százalék körüli arányban. Itt a nagyobba költözők 66, a kisebbe költözők 120 m2-es lakásaiktól szabadultak meg. Az örökösök átlagosan 9,4 millió forint bevételt könyvelhettek el.

Májusban a panellakásokat Nyugat-Magyarországon 165 ezer, keleten 157 ezer forintos átlag négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezt a típust Pesten 274, Budán 323 ezerért vették. A téglaépítésűért az ország keleti oldalán 182, nyugaton 206 ezret adtak ki a vevők. Budapesten a Belvárosban ezt a típust 602 ezres átlagáron vásárolták, Budán 475 ezer, a pesti oldalon pedig 346 ezer volt a négyzetméterenkénti átlag.

Markáns változás, hogy Budán a 400 ezer Ft/m2 fölötti ársáv egy év alatt 32-ről 56 százalékra ugrott. Ugyanitt a fajlagos áraknál is tetten érhető a jelenség, ugyanis a 40 millió forint fölötti kategória aránya is ugrott 19-ről 25 százalékra. Ennél is meghökkentőbb a pesti adat, ahol a 400 ezer Ft/m2 fölöttiek aránya 12 százalékról szinte megtriplázódott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.