galéria megtekintése

Két gyanúsított már van pénztárgép-ügyben

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.

Batka Zoltán-Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Forgalmazási engedélyt adott a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) az Alt Cash Kft. új pénztárgépének. Az egyelőre nem ismert (erről az Alt Cash is hallgat), hogy a Kisker Online néven futó kasszának melyek a fő technikai paraméterei, azaz ki a gép, illetve az adóügyi ellenőrző egység gyártója, s az sem, hogy melyik mobilszolgáltató biztosítaná a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerverei és a kasszák közötti adatkapcsolatot. Ezzel együtt immár 110 különféle online pénztárgép közül választhatnak a kiskereskedők – már aki még nem rendelt gépet.

Tavaly decemberben és idén januárban is jártak a rendőrök a társaság székhelyén. Most hivatali visszaélés gyanújával nyomoznak
Tavaly decemberben és idén januárban is jártak a rendőrök a társaság székhelyén. Most hivatali visszaélés gyanújával nyomoznak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Korábban a NAV arról tájékoztatott, hogy 92 ezer kasszát kötöttek be az adóhatóság szervereire, ám azt nem tudni, hogy hányat rendeltek meg a kiskereskedők, és mekkora fehér folt van még a piacon, amelyre rámozdulhatnak az újabb kasszagyártók és -forgalmazók. A hatóság erről csak annyit mondott az MTI-nek, hogy „néhány tízezer” kassza bekötését várják, ami igen diplomatikus fogalmazás: korábbi gazdasági minisztériumi becslésekben 180 és 250 ezer közé tették a lecserélendő kasszák számát.

 

Az Alt Cash új engedélyes pénztárgépe azért érdekes, mert az MKEH tavaly novemberben és idén januárban visszavonta két másik Alt Cash-kassza típusengedélyét. A legcifrább eset az utóbbi volt: akkor az MKEH csak hónapokkal a jogerős forgalmazási engedély kiadása után jött rá, hogy a gép „csalásra alkalmas”. Mint utóbb kiderült, ezt az MKEH igazságügyi szakértője úgy mutatta ki, hogy megbontotta a kassza gépházát, és belülről manipulálta a 300-as típusjelű kassza adóügyi ellenőrző egységét.

A sorozatos hivatali fellépések sajátossága volt, hogy mindkét gép engedélyének visszavonása nem sokkal egy átállással kapcsolatos hatósági határidő előtt történt, így leginkább az addig monopolhelyzetben lévő Alt Cash konkurensei lehettek a hatósági szigor haszonélvezői. Az Alt Cash időleges félreállítása gyakorlatilag újraírta a pénztárgéppiacot: korábban a megrendelések zömét ugyanis a koreai kasszákat terítő cég vitte el.

A kormány azonban ezen túlmenően is mindent megtett, hogy az Alt Cash (volt) ügyfelei új kasszakereskedőt találjanak: számukra soron kívül kitolta az online kasszák beüzemelésének – ez a kasszánként járó 50 ezer forintos állami támogatás elnyerésének a feltétele – időpontját. Még úgy is, hogy szakmai szervezetek tiltakozása ellenére a többi, nem az Alt Cashsel szerződött kiskereskedő számára maradt a régi, legfeljebb február végi határidő.

A Nemzeti Nyomozó Iroda hivatali visszaélés gyanújával nyomoz az Alt Cash és a Japán Cash online pénztárgépek engedélyezése ügyében – közölte érdeklődésünkre Kovács Viktória, az ORFK szóvivője. – A büntetőeljárásnak két gyanúsítottja van eddig – tette hozzá, de a gyanúsítottak kilétéről semmit nem árult el. (A Japan Cash Kft. ugyanazokat a pénztárgépeket forgalmazta, mint az Alt Cash.)

Miként arról korábban hírt adtunk, alig több mint két héttel azután, hogy november 25-én az MKEH megadta az engedélyt az Alt Cash pénztárgépeinek forgalmazására, rendőrök szállták meg a cég telephelyét. Számos dokumentumot lefoglaltak, majd három nappal később elvitték a kifogásolt pénztárgépek prototípusait is. Az akkor kiszivárgott hírek szerint a rendőrségi akciót megelőző napon – valószínűsíthetően a NAV-tól – jelzést kapott az engedélyezési hatóság, hogy az Alt Cash pénztárgépei meg nem engedett funkciókkal is rendelkeznek, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az adóhatóság nem lesz képes az ilyen gépet használó kereskedők forgalmának megbízható ellenőrzésére.

Az engedélyezési hivatal nem függesztette fel a szóban forgó pénztárgépek forgalmazását, noha azok megfelelőségét december 21-től igazságügyi szakértővel vizsgáltatta. A szakvélemény elkészülte után, január 23-án viszont azonnali hatállyal betiltotta a kifogásolt gépek forgalmazását. Öt nappal később a rendőrség ismét házkutatást tartott az Alt Cashnél, de akkor már az MKEH illetékes részlegét is megszállta. Az első híradások még arról szóltak, hogy a rendőrség vesztegetés gyanújával nyomoz, később azonban már hivatali visszaélésről szólt a hivatalos tájékoztatás.

A lényeg ugyanaz: milyen körülmények között kaphatott engedélyt egy olyan pénztárgép, amely nem felelt meg az előírásoknak, és ezen hibája egy rutinszerű adóhatósági ellenőrzés során pillanatok alatt ki is derült? Kézzelfogható magyarázatként vetődhetett fel a korrupció gyanúja. Csakhogy valószínűleg az ügyben folytatott titkos információgyűjtés során sem sikerült pénz átadást-átvételt bizonyítani, a rendőrség maradt a számára kényelmesebb büntetőjogi megoldásnál: valaki hivatali hatalmával visszaélve jogtalan előnyhöz juttatta az Alt Casht. Ez is bűncselekmény, és nem kell bajlódni az anyagiakkal…

Az Alt Cash, miután megismerte az igazságügyi szakértői jelentést, erősen eltúlzottnak ítélte a hivatal álláspontját és a kiszabott szankciót (a gépek azonnali betiltását), de hiába. Pedig felajánlották, hogy napok alatt kiküszöbölik a hibát.

A rendőrség azóta hallgat, ahogy ők mondják, csendben nyomoz. A két gyanúsítottról sem árulnak el semmit, még azt sem, hogy a hivatal alkalmazottai vagy a cég dolgozói körül kerültek-e ki, esetleg innen is, onnan is. Az ügyben információink szerint további szakértői vélemények beszerzése és tanúk, esetleg újabb gyanúsítottak kihallgatása van még hátra, és mint egy forrásunk megjegyezte, „még bármi kiderülhet”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.