galéria megtekintése

Rejtélyes befektetők vásárolták meg az MKB Bankot

1 komment


F. Szabó Emese

45-45 százalékban a Blue Robin Investments S.C.A. és a Minerva Tőkealapkezelő Metis Magántőkealapja, valamint tíz százalékban a Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter és jegybankelnök alapította CIG Pannónia-csoport tagja, a Pannónia Nyugdíjpénztár lesz az MKB Bank új tulajdonosa.

A luxemburgi bejegyzésű Blue Robin mögött indiai és ázsiai befektetők állnak. A Pannónia Nyugdíjpénztár biztosan nem befektetni való tőkéje miatt került a képbe, hiszen félmilliárd forintnál is kisebb az – egyébként javarészt a tagok egyéni számláján lévő – céltartaléka, saját tőkéje pedig alig több, mint félmillió forint.

Ügyfélhívó egy MKB-fiókban. Vonzó portéka volt
Ügyfélhívó egy MKB-fiókban. Vonzó portéka volt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Metis Alap – amely épp tegnap indult – 31 milliárd forint jegyzett tőkével viszont már képes lehet kifizetni a 37 milliárdos vételárat. Az MNB szerint a Minerva és a Pannónia révén az MKB Bank többségében magyar tulajdonú marad (55%), noha nem tudni, kik húznak hasznot az alapból. A Minerva tavaly nyáron került lényegében kizárólag Jaksa János kezébe. Előtte a bankvilág nem ismeretlen, 15 évet töltött a szektorban, újabban azonban az Országos Fizetési Szolgáltató Zrt. (OFSZ), a P. O. I. Kft. és az Országos Kereskedelmi Partner Zrt. (OK) fűződik a nevéhez.

 

A cégek árbevétele nem jelentős, de azokban ugyanazok a személyek töltenek be tisztségeket, köztük ­Feith Zoltán vagy Örfi Marina. A tulajdonosi szinten is egymásba fonódó társaságok egy speciális kártyakibocsátó és -elfogadó hálózatot kezdtek kiépíteni 2014 nyarán. Az OFSZ által kibocsátott csipes kártyák a szimpla bankszámlákhoz kapcsolódó fizetésen túl más szolgáltatásra is alkalmasak. A kártyákat a POI által üzemeltetett speciális POS termináloknál lehet használni, az infrastruktúrát pedig az OK építi ki.

A banki háttér megdobná a forgalmukat. Figyelemre méltó az is, hogy Bartha ­Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója tegnap arról beszélt: azt vizsgálják, hogy a Magyarországon kibocsátott kártyákkal a belföldi tranzakciókat egy magyar állami rendszerben számolhassák el. Speciális kártyákat egyébként nemcsak az OFSZ bocsát ki. Hasonló a SZÉP-kártya, az OTP cafeteriakártyája és a Multi-pay nevű kártya is. A piacon jelentős változást hozhat 2017-ben a cafeteria átalakítása.

Drága magyarítás

Az MKB Bankot 2014 nyarán ­vásárolta meg az állam 55 millió euróért, vagyis 16,5 milliárd fo­rintért a BayernLB-től. A bankot megtisztították a rossz hitelektől, ez 32 milliárd forint támogatásnak felelt meg. A rossz portfólió leválasztása után, tavaly decemberben már készen állt az eladásra. A pénzintézetért most 37 milliárd forintot kap az állam. Az MKB-kalandon tehát az állam szaldója 11 milliárd forintot is meghaladó veszteség – ennyibe került, hogy „magyarítsák" a pénzintézetet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.