galéria megtekintése

Orbánék bizonytalanságot teremtettek, a dolgozók bánják

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 08. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Hiába nő a kiskereskedelmi forgalom és hiába van munkaerőhiány az ágazatban: a nagy láncok elővigyázatosságból létszám- és bérstopot hirdettek. Nem dőlt el, hogy be kell-e fizetniük a 30 milliárdos különadót, és felvetődött egy minimálbér-emelés lehetősége is, miközben ha nem produkálnak nyereséget, úgy két év múlva bezárathatja őket a kormány.

Újabb karcsúsításról érkezett hír a kiskereskedelemből, a Tesco az év végére teljesen megszünteti az éjszakai műszakot. Az éjszakai műszakpótlék kiesésével 100-150 millió forintnyi bérköltséget spórol meg a cég – tudta meg a kormánypárti Magyar Idők. A lap szerint ez

15-20 ezer forintos jövedelemcsökkenést is jelenthet néhány ezer alkalmazottnak.

A Tesco szerint egy 2009-ben kezdődött átalakítás része az intézkedés, azóta kezdték csökkenteni az éjszakai műszakok számát. A versenytársaik is megszüntették már az éjszakai árufeltöltést. A Tesco szerint a napilap által említett 4000 munkavállalóval szemben csak 340 dolgozót érint érdemben az átszervezés, akiket viszont kárpótol a cég a bércsökkenésért.

 

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) ugyanakkor tiltakozott a lépés miatt, hiszen a Tescót és a teljes ágazatot nagymértékű létszámhiány és a szakmai elvándorlás sújtja. Sáling József elnök korábban lapunknak elmondta: az egyre komolyabb elvándorlást csak egy több lépcsőben meglépett, ám összességében 30 százaléknyi béremeléssel lehetne megállítani. – A Tescónál így is alacsonyak a bérek, a munkavállalók több mint egyharmadát szakmai bérminimumon foglalkoztatja a cég – állította a szakszervezet közleményében. Kiskereskedelmi forrásaink ellenben eltúlzottnak vélik a szakszervezet bérigényét, különösen, hogy a láncok éppen költségcsökkentő intézkedésekkel vannak elfoglalva.

Egy nagyáruház raktárában. Éjszakai műszak nélkül olcsóbb
Egy nagyáruház raktárában. Éjszakai műszak nélkül olcsóbb
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi forgalom tavasz óta ütemesen nő, mintegy 2-2,5 százalékkal, a statisztikák az online kasszák miatt szebb számokat jeleznek. Forrásaink szerint

„bújtatott leépítést” folytatnak a cégek:

a kiskereskedelem nagy hálózatainál a dolgozók 30 százaléka távozik évente, a cégek pedig egyszerűen nem vesznek fel új munkaerőt a távozók helyére. Ezenfelül ott karcsúsítják a költségvetésüket, ahol csak tudják. Él ugyanis a Fidesz tavaly év végén elfogadott szabálya, miszerint két veszteséges év után kötelezően be kell zárniuk. S bár most nyereségesnek látszik az ágazat, sok a bizonytalanság.

Állandóan nyakukban liheg egy harmincmilliárdos különadó réme. A korábbi élelmiszer-felügyeleti díjnak elkeresztelt multiadót Brüsszel nemrég felfüggesztette, azonban az ágazatban komoly feszültséget okoz, hogy a döntés után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter gyakorlatilag nyíltan megfenyegette a szerinte Brüsszelben árulkodó ágazatot. Ennek lényege, hogy valamilyen módon be fogják rajtuk vasalni a különadót. Ráadásul büntetésből még többet is, mint a tervezett 30 milliárd forint. A másik, nyereségességet veszélyeztető döntés lehet, hogy szakszervezeti információink szerint a kormánypártnál szóba került egy lehetséges ágazati minimálbér-emelés lehetősége, amelyet szintén a cégeknek kellene állniuk.

A bizonytalan környezetben a cégek ott spórolnak, ahol tudnak. Így a napokban a Spar mondta el nyilvánosan, hogy többek között jegelte a már gyakorlatilag kész webshopja elindítását.

Tesco-kivonulásokról írt a nemzetközi sajtó

Eladja dél-koreai hálózatát a Tesco – jelentette be hétfőn a londoni tőzsdén a brit cég. A vevő egy egyelőre meg nem nevezett pénzügyi befektetőcsoport, amelyik négymilliárd fontért veszi meg az ázsiai hálózatot, a vételárból a Tesco az utóbbi években megrendült brit pozícióinak megerősítését finanszírozza. A magyar piacra nézve komoly üzenetérteke van, amit a Financial Times elemzése állít: szerintük a dél-koreai cég pénzügyileg nyereséges volt, azonban a brit vezetésnek elege lett az állandóan változó és kiszámíthatatlan jogi környezetből. Az elmúlt másfél évben rendre felmerül a Tesco kivonulása a régiónkból. Pénteken a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági lap dobta be ezt. Az Aktuality.sk szlovák hírportál legújabb híre szerint a szlovák Tescóra Andrej Babis cseh pénzügyminiszter lehet a vevő.

A Tesco hazai leányvállalata nem kommentálta a sajtóértesüléseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.