galéria megtekintése

Csok mellé extra puszi

Beleáll a kormány a lakásépítés és termékenységi ráta felfuttatásának ötletébe. A lapunk által végzett számítások szerint a csok mellé – ami akár költségvetési katasztrófához is vezethet – jövőre extra támogatást is adna. Mindezt Rogán Antal jelentette be.


Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) néven új lakás-takarékpénztárat hoz létre a kormány – jelentette be Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tegnap egy háttérbeszélgetésen. Az erről szóló törvényjavaslatot még a héten benyújtják a parlamentnek. A cél az, hogy versenytársat teremtsenek a jelenlegi lakás-takarékpénztári rendszernek. A lakástakarék-szövetkezetekben közel egymillió ember tart valamilyen megtakarítást, amit évi 50 milliárddal támogat a kormány.

Angol mintát alapul véve ösztönöznék az építkezéseket
Angol mintát alapul véve ösztönöznék az építkezéseket
Koncz György / Népszabadság

A miniszter szerint ezt szeretnék mobilizálni. Nem veszik el a lakástakarék-szövetkezetek támogatását, de a brit building society-hez hasonló intézményben gondolkodnak, amelynek lényege az volna, hogy aki belép és megtakarít, annak tíz éven belül lakáshoz kell jutnia. Egy 1000 tagú szövetkezet esetében évente 100 új lakásnak kell épülnie – a családok így otthonhoz, az építőipar pedig fix megrendelésekhez jutnának. A rendszer részben sorsolásos, részben árverésalapú lenne, utóbbihoz a szükséges önrész biztosítható lenne a lakástakarék-szövetkezeti megtakarítások révén, de hitelt is be lehet számítani.

 

A lakáskassza alapvetően egy olyan speciális megtakarítási forma, amely a lakhatási körülmények javítására nyújt segítséget. Akár lakáshitelhez is fel lehet használni, de bővítésre, lakásvásárlásra vagy hitel előtörlesztésére is alkalmas. Az állam támogatja a megtakarítást, a befizetések 30 százalékát, évi legfeljebb 72 ezer forintot is ad a befizetések mellé. Erre jön még rá a befektetés által elért hozam is. Vagyis, összességében nem rossz üzlet ilyen szerződést kötni. Ám Rogán szerint nem szerencsés, hogy a majd egymillió ügyfél töredéke fordítja a megtakarítást lakásvásárlásra.

Utóbbi egyébként nem nagy meglepetés, hiszen ha egy átlagos megtakarítást nézünk, évente az állami támogatás maximalizálása mellett 240 ezer forintot fizetünk be, vagyis havi húszezret – ennél sokkal több megtakarítás nem várható el egy átlagpolgártól. Erre jön az állami támogatás plusz valamennyi hozam. Tehát évente keletkezik 312 ezer forint megtakarítás – az egyszerűség kedvéért hozamok nélkül számolva. Négy év alatt így 1,25 millió forintunk lesz, hat év alatt is kevesebb, mint kétmillió, tíz év után pedig alig valamivel több, mint hárommillió. Ebből bajosan lehet lakást venni, de még arra sem elég, hogy tisztességes önrészt tegyünk félre a vásárláshoz. Persze vannak olyan konstrukciók is, amikor a lakáskassza-szerződést lakáshitellel kombinálják, de a megtakarításláb ebben az esetben sem szaggatja szét a vásárlástól visszatartó pénzügyi béklyókat.

A nagy kérdés az, mi lesz a kormány terve a konkurens termékkel – a lakáskasszában érdekelt szereplők nem nyilatkoztak lapunknak arról, mire számítanak. Elképzelhető, hogy az Otthonteremtési Közösségben nagyobb támogatást kaphat az ügyfél, ám kötöttebb lesz a felhasználás. Az is fontos körülmény, hogy a két termék párhuzamosan futtatható lesz-e. Ha ugyanis a lakáskasszához lehet majd még kötni Otthonteremtésit, akkor nincs nagy változás, csak épp jóval többe fog kerülni a költségvetésnek. Valószínűbbnek ugyanakkor az látszik, hogy a támogatás vagylagos lesz. Ez esetben érdekes a folytatás, hiszen a lakáskasszák bukják majd el ügyfeleik egy részét.

A Népszabadság kérdésére Rogán Antal egyébként azt is elmondta, hogy az új szövetkezetek jogilag áprilisban jöhetnek létre, a tényleges működés várhatóan csak az év második felében kezdődik. A kormány héten beterjesztett javaslata pedig vitaalap lesz. Mint Rogán Antal mondta, a kormány nem szereti, ha hülyének nézik. Miközben hatalmas állami támogatás mellett óriási pénzek nyugszanak kedvezményes megtakarításként, egyes cégek több tízmilliárdos nyereséget realizálnak, és visznek ki az országból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.