galéria megtekintése

Árgus szemekkel figyeli Brüsszel az MNB-t

6 komment

Hírösszefoglalónk

Továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységét az Európai Központi Bank (EKB) a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós rendelkezések betartásának biztosítása érdekében – írta éves jelentésében a frankfurti pénzintézet.

Gerhardt Ferenc, az Értéktár program vezetője. És a gyanú árnyéka
Gerhardt Ferenc, az Értéktár program vezetője. És a gyanú árnyéka
Földi D. Attila / Népszabadság

A dokumentumban megállapítják: a magyar jegybank 2014-ben több olyan programot indított, amely nem kötődött a monetáris politikához és úgy is felfogható, hogy potenciálisan ellentétes a monetáris finanszírozás tilalmával.

 

A tevékenységek között szerepel egy ingatlanbefektetési program, egy pénzügyi ismereteket támogató, egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó program, emellett idesorolják azt a kezdeményezést is, amelynek során a jegybank átvette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi alkalmazottait.

Mivel az EKB aggodalmait 2015-ben sem oszlatták el, továbbra is szoros figyelemmel követik ezeket a műveleteket. Az MNB-nek is biztosítania kell, hogy azokat a jegybanki forrásokat, amelyeket átruházott az alapítványaira, közvetlenül vagy közvetve ne használják állami finanszírozási célokra – olvasható a jelentésben, amely kitér arra is: az MNB tavaly többségi tulajdont vásárolt a Budapesti Értéktőzsdében, ami szintén aggodalomra ad okot.

Az MNB szorosan együttműködik a frankfurti szervezettel, megállapodásuk értelmében azonban a nyitott kérdések lezárásáig nem nyilatkozik – válaszolta a jegybank az MTI megkeresésére.

Beszállt a rendőrség is

Miután a Világgazdaság csütörtöki számában megjelent cikk szerint közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoz az V. kerületi rendőrkapitányság az MNB-alapítványokkal összefüggésben, a jegybank által létrehozott szervezetek közleményben reagáltak. Mint írták, nincs tudomásuk arról, hogy alapítvány ügyében ismeretlen elkövető vagy konkrét személy ellen nyomozás folyna, megkeresés sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől nem érkezett hozzájuk. A lap internetes oldala ugyanakkor közölte azt a levelet, amelyben a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség arról tájékoztatja Tényi Istvánt, aki még januárban két eset kapcsán bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen mindkét kerületi ügyészségen, hogy az V. kerületi Rendőrkapitányság február 29-én megindította a nyomozást. Az egyik apropót egyébként szintén a Világgazdaság cikke szolgáltatta, amely arról szólt, hogy bár munkatársunk december 8-án jogerősen megnyerte az alapítványokkal szemben a közérdekű információkért indított pert, másfél hónappal később sem kapta meg a kért adatokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.