galéria megtekintése

Ingyenpénzre vár a lakosság

2 komment


Marnitz István

A közvélemény 95 százaléka szerint a különböző tulajdonú ingatlanok közül a magyar államnak leginkább a magánotthonok energetikai felújítását kellene támogatnia – derül ki az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. reprezentatív, decemberi felméréséből. Három százalék tartotta elsődleges fontosságúnak az állami hivatalok felújítását, két százalék pedig az egyházi épületek szigetelését.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy inkább középületekre költik az eredetileg a lakosság számára elkülönített, közel százmilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást. Hozzátette: mivel a felújítással faragható a rezsi, a lakosságtól elvárja, hogy saját zsebből járuljon hozzá a költségekhez. Ehhez elegendőnek tartja a visszatérítendő uniós támogatást, azaz a kamatmentes vagy alacsony kamatozású hitelt. „A magántulajdonosoknak nyújtott költségmegtakarítási célú ingyenpénz sokak szakpolitikai meggyőződésével ellentétes; ingyen ne adjunk semmit, mert ez nem vinné jó irányba a társadalmat” – fogalmazott a tárcavezető.

 

Azóta a kabinet külön határozattal be is tiltotta a vissza nem térítendő lakossági támogatásokat – a cégekét nem. A felmérés tanúsága szerint a válaszadók 84 százaléka indokoltnak tartja a magyar otthonok energetikai felújítását vissza nem térítendő uniós támogatásból.

Az ország energiahatékonyságnövelése szempontjából a hazai épületállomány négyötödét kitevő családi házak felújítását alapvető fontosságúnak nevezték az Energia­klub és a MEHI által tegnap rendezett konferencia felszólalói. Király Zsuzsanna, az Energiaklub projektvezetője szerint a beruházási kedvet az állami források hozzák meg. Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa azért is szükségesnek nevezte a vissza nem térítendő támogatásokat, mert az elmúlt évtizedek során alig nőtt a hazai épületek energiahatékonysága.

Czabarka Mihály, a Projectdoctor Kft. ügyvezetője négy különböző típusú, egyaránt körülbelül 50 éves épület felújításának bemutatásával villantotta fel a lehetőségeket. Egy fűtéskorszerűsítésen már átesett panelház teljes nyílászárócserével kiegészített szigetelésével 62 százalékos energiamegtakarítást értek el. Egy 14 lakásos, egyedi fűtésű társasház esetében a gázkonvektorok felújítása mellett hasonló beruházás révén 57 százalékkal esett a rezsi. Egy 13 lakásos, házközponti fűtéses téglaépítésű társasház esetén a költség megfeleződött. Egy már leszigetelt panelházban a kimaradt felületek szigetelésével és új berendezések felszerelésével a kiadások további 15 százalékkal faraghatónak bizonyultak. Megtérülési időként általában kilenc évet említett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.