galéria megtekintése

Időzített bombával ér fel, hogy hetvenezer adóson nem lehet már segíteni

16 komment


F. Szabó Emese

Ajánlást dolgozna ki az MNB a bankok számára a hiteladósok megsegítésére. A tervek szerint mindenkinek egyéni megoldást kellene kapnia a pénzintézetektől. Jelenleg 144 ezer késedelmes vagy felmondott hitelen ül a lakosság. Ezen aligha segít a magáncsőd határidejének meghosszabbítása szeptember végéig.

Az adósok hozzáállásán is sok múlik
Az adósok hozzáállásán is sok múlik
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Megdöbbentően sokan ­továbbra sem tudják törleszteni hitelüket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, dacára a devizahitel-mentési akciónak. A jegybank ezért most ajánlást dolgoz ki a ­jelzáloghitelt nyújtó bankok ­számára a bankszövetség bevonásával. A ­központi bank elképzelése szerint az ajánlás tartalmazná a többi között, hogy minimálisan mit kell tenniük a bankoknak az adósok segí­tése, megmentése érdekében.

Kiemelt szerepet kap a kapcsolatfelvétel, az információgyűjtés, a helyzetértékelés és nem utolsósorban megoldási javaslat kidolgozása – sorolja a jegybank minap kiadott tájékoztatója. Elvárás, hogy a pénzügyi intézmények készítsenek közérthetően megfogalmazott megoldási javaslatokat az adósok tényleges élethelyzete alapján, ismertetve az érintettekkel az előnyöket és hátrányokat is. Emellett be kellene vonni a tárgyalásba az esetleges kezest, adóstársat is.

 

A tervek szerint a bankszövetséggel március közepére dolgozzák ki az ajánlás pontos szövegét, vagyis az adósmentés menete akár néhány héten belül kikristályosodhat. Azt a jegybank is hangsúlyozza, hogy bármilyen megoldásról legyen is szó, elengedhetetlen az ügyfelek tevékeny ­közreműködése. Megnyugtató megoldást ugyanis csak akkor sikerülhet találni, ha az adósok is szeretnék azt.

Márpedig ez nem lesz könnyű. A devizahitel-mentés, forintosítás során ugyanis gyakori tapasztalat volt, hogy

az adósok főként a kormánytól, a bankoktól várták el, hogy megoldják a gondjaikat.

Bár a hiteleket sosem tapasztalt kedvezményekkel lehetett volna átváltani, ezt csak az érintett adósok töredéke lépte meg. Pedig a korábbi kedvezőtlen kondíciójú hiteleket fix kamatozású, de korábban sosem tapasztalt módon alacsony költségű konstrukciókra is át lehetett váltani. Ez ugyan jelentős utánajárást és különféle – például adminisztrációs – erőfeszítéseket igényelt, ám segítségével a havi törlesztőt akár tízezer forinttal is lejjebb lehetett faragni.

A jegybank aggodalma nem alaptalan. A hitelezési statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy

időzített bombán ücsörög a lakosság.

Az MNB összesen 144 ezer késedelmes vagy már felmondott hitelt tart nyilván. Az elszámoltatás és forintosítás a jelek szerint csak arra volt elég, hogy a hiteladósok néhány negyedévre levegőhöz jussanak. A 90 napon túli tartozás állománya csökkent a könnyítések nyomán, ám a késve fizetés nem állt meg. Vagyis bár a pénzügyi szektor nagyjából 800 milliárd forintot szánt a hitelmentésre, tartós megoldást nem sikerült találni.

Az MNB számítása szerint a jelenlegi segítő rendszer 70-80 ezer jelzáloghitelest nem tud megmenteni – aki menthető, annak a forintosítás valóban könnyítést hozott, vagy a Nemzeti Eszközkezelőhöz fordult. Ez azonban nem minden érintettre kiterjedő megoldás. Bár az eszközkezelő által vásárolt ingatlanok száma lassan 25 ezerre nő, lehetőség csak további mintegy tízezer lakás, ház megvásárlására van – márpedig ennél sokkal többen veszíthetik el otthonukat.

A jegybank

tavaly még bízott abban, hogy a magáncsőd is átsegít a krízisen több tízezer adóst.

Ez a várakozás azonban a jelek szerint nem igazolódik be. A lehetőség népszerűsítésére tett minden erőfeszítés hiábavalónak tűnik: a bajba jutott jelzáloghitelesek egyelőre korántsem állnak tömött sorokban, hogy megkapják a tavaly kimunkált mentőövet. Eddig csupán kétszázan vágtak bele a rendkívül hosszadalmas – legalább öt-, de akár hétéves – speciális csődeljárásba, amely során egy vagyonfelügyelő irányításával, szigorú takarékoskodás mellett lehet megszabadulni a kifizethetetlen tartozásoktól.

A szabályok szerint először a jelzáloghitelesek előtt nyílt meg az út a magáncsőd igénylése előtt, 2016 októberétől azonban bárki kér­heti, akinek kellően nagy, de valamiféle­képpen még rendezhető ­tartozása van. A jelzáloghitelesek közül a megmentett, de még mindig bajban lévő devizahitelesek márciusig jelentkezhettek, ezt a határidőt most a KDNP javaslatára szeptember 30-ig kitolnák.

Az eddigi gyér érdeklődést figyelembe véve azonban igencsak kétséges, mitől válna vonzóvá a le­hetőség a következő hat hónapban. Még ha jelentkezne is 20-25 ezer magáncsődös ügyfél, az is lényegesen kevesebb, mint a hitelcsapdában vergődők száma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.