galéria megtekintése

Ismeretlen paradicsomokba visz a szállásadók Ubere

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Magyarországon is sok ezer lakástulajdonos használja az Airbnb szálláshely-közvetítőt. Bár a legtöbben Budapestről regisztráltak, már az egészen kis falvakban is igyekeznek így vendéget fogni. A legális működés viszonylag kis adóteherrel, de sok adminisztrációval jár.

Már a nyolcezret is eléri az Airbnb internetes felületén keresztül kínált magyarországi szálláshelyek száma. A 2008-ban létrehozott közösségi szálláshely-szolgáltató lényege, hogy

a lakásukat kiadókat összehozza azokkal a turistákkal, akik a szállodáknál olcsóbb és otthonosabb szállást keresnek.

Az Airbnb-n a magyarországi ajánlatok csaknem fele, nagyjából 3500 budapesti, míg a vidéki helyszínek közül a Balaton környéke a legnépszerűbb, de már olyan falvakban is tettek fel ajánlatot az Airbnb-re, amelyek létezéséről valószínűleg a legtöbb magyar sem feltétlenül tud. A nagyobb városokban 60-100 szállás érhető el – mondta lapunknak Karakasné Klára, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karának adjunktusa.

 

A kistelepülésekre ekkora népszerűség természetesen nem jellemző, de meg lehet szállni a szolgáltatón keresztül akár Parádóhután is. Első körben ott jelent meg a közösségi szállásadás, ahol eleve volt valamilyen jövés-menés. Itt az olcsó szálláshelyek, hostelek kaptak konkurenciát. Ez látszik is a foglalási adatokon: míg a vendégéjszakák száma mindössze tíz százalékkal emelkedett májusig, addig a legolcsóbb kategóriában a növekedés csak négy százalék.

Az ár mellett az otthonos környezet is számít
Az ár mellett az otthonos környezet is számít
Domaniczky Tivadar / Népszabadság/archív

Persze nem csak azért növekedhetett kisebb mértékben ez a szegmens, mint a többi, mert a magánszállások most nemzetközi szinten is elérhetővé váltak, ennek más, a gazdaságot befolyásoló oka is lehet – mutatott rá az adjunktus. Legalább ennyire fontos, hogy olyan helyszínek is bekerülhetnek a vérkeringésbe, amelyek korábban nem voltak lefedettek. Mert nem érte meg szállodát építeni a Mátra vagy az Őrség közepére, hiszen egyrészt sosem menne oda annyi turista, másrészt aki odalátogat, jellemzően nem is az a fogyasztó, aki sokcsillagos szállodákban akar megszállni.

Fontos tényező az is, hogy a korábban szinte ismeretlen falvak is bekerülhetnek a köztudatba. Azt például biztosan nem tudják tömegek, hogy Nagypáliban egy gigantikus vízi vidámpark üzemel.

Karakasné szerint e tekintetben az Airbnb komoly marketingeszközzé is válhat, ha a szállásadók révén adódó népszerűséget, nemzetközi elérést meglovagolják a szolgáltatók. Egyszerűen könnyebb elérni a potenciális vendégeket, ha van egy felület, amelyet világszerte ismernek a turisták.

Az Airbnb diadalmenetének alakulását egyelőre nem lehet előre látni, de az adjunktus szerint a trendek azt mutatják: a nagy bummon már túl van a piac, de az várható, hogy a turizmus bővülése itt is érvényesül majd. Vagyis organikusan szolid emelkedés várható az összes ajánlatot nézve. S ez a teljes szektor számára hasznos lehet, hiszen a kényelmes, olcsó és rugalmas szálláshely-szolgáltatás újfajta utazókat is hozhat.

Mert itt nemcsak arról van szó, hogy a magánszállás olcsó, sőt,

van Budapesten napi 300 ezer forintért kivehető palota is.

Bár nagy a szórás – 3000 forinttól gyakorlatilag a csillagos ég a határ –, azért elmondható, hogy 30 százalékkal olcsóbb az Airbnb-n keresztül foglalt, mint a hasonló kategóriájú hagyományos szállás. Az ár mellett azonban sokat számít a tudatos, utazni és utazást szervezni szerető turistának, hogy ne egy rezervátumba jöjjön, hanem autentikus, intim és otthonos környezetet lásson, ahol akár azt is megnézheti, milyen befőttet főz, milyen terítőt hímez a nagymama.

Adózni könnyű, működni nehéz – Próbavásárlással ellenőrzi a lakáskiadókat a NAV

Az Airbnb az Uber taxiszolgáltatásához hasonlóan vörös posztó lehet, már ami az adózási fegyelmet illeti. A közösségi szolgáltatások mindig sokkal gyorsabban szerveződnek és alakulnak ki, mint az azt szabályozó törvények. Mindazonáltal nem akkora ördöngösség az Airbnb-n szállást kínálók adózása – sokkal egyszerűbb is a szabályozás, mint az Ubernél.

A turisták altatása nem suvasztható be a bérbeadásba, ez szálláshelyszolgáltatásnak minősül. Ez egyrészt elég egyértelmű és tiszta, az adózás teljesen független attól, hogy milyen fórumon hirdetik meg a szállást, másrészt az adminisztráció sokkal bonyolultabb. Mert kötelező az adószám kiváltása a tevékenység megkezdése előtt, s ami még fontosabb: a szállás-helyszolgáltatást be kell jelenteni az adóhatóságnál (NAV), s még külön engedélyt is kell kérni az illetékes jegyzőtől.

Sumákolni lehet, de ha valaki nagyban csinálja, nem biztos, hogy érdemes. Az adó ugyanis nem sok. Ha valaki a saját lakását, házát adja ki, s egy személy nem lakik benn 90 napnál hosszabb ideig (turistákra ez nem jellemző), akkor tételes átalányadózást is választhat. Ennek adója szobánként 32 ezer forint adó plusz 6400 forint egészségügyi hozzájárulás évente, ami havi 3200 forint szobánként.

Ennyi az ára annak, hogy a szállásadó nyugodtan aludjon és adja ki szobáját akár egy NAV-ellenőrnek. Azt is hozzá kell számolni, hogy az önkormányzat szedhet többfajta helyi adót is. Ilyen az idegenforgalmi adó, ami a szállásdíj négy százaléka, de szedhet adót az üzleti célra használt ingatlan után, s nem árt gondolni az iparűzési adó megfizetésére sem. Ám ezek már a tényleges bevételt apasztják, vagyis fix költségként be lehet tervezni.

A NAV július óta próbavásárlásokkal teszteli a magánszálláshelyeket és albérleteket. Aki feketén adja ki a lakását, vagyis nem ad nyugtát, számlát, egymillió forintig terjedő bírságra, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét, további vizsgálatokra és bírságra is számíthat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.