galéria megtekintése

Hihetetlen pazarlás folyik a magyar családoknál

16 komment

M. I.

Hihetetlen mennyiségű energia – és ezzel együtt persze rezsire fordítandó pénz – szökik el a családi házak falain, nyílászáróin, födémén és padlóján; ehhez képest az állam semminemű érdemi támogatást nem biztosít a felújítani szándékozók számára.

Az év leghidegebbjének számító januári hónapban a magyar családok 54 százaléka átlagosan 25-30 ezer forintot, 11 százaléka pedig 30-40 ezer forintot költött fűtésre – derült ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felméréséből. 12 százalék esetében a kiadás a 45-50 ezer forintot is elérte vagy meghaladta.

A magas fűtési költségek ellenére a magyar családok 79 százaléka nem szigetelt vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban lakik. Az otthonoknak mindössze 21 százaléka szigetelt teljes körűen, azaz a falakon és a tetőtérben is. A nem szigetelt otthonban élő családok 70 százaléka tervezi szigeteléssel javítani otthona energiahatékonyságát. De közülük minden második család csak valamilyen támogatást igénybe véve tudna belevágni a nagy projektbe.

Mínusz 2-3 fokos napi átlag-, és mínusz 10-15 fokos hajnali hőmérsékleteivel január az év leghidegebb hónapja. A Knauf Insulation a Szeretlek Magyarország közreműködésével közel ezer magyar ingatlantulajdonos megkérdezésével ebben az időszakban készített felmérést, hogy megtudja, mennyit költenek fűtésre, és hogyan védekeznek a magyar családok a januári hideg ellen. A felmérés vizsgálta továbbá azt is, hogy a családok hány százaléka tudja, illetve szeretné energia- és költségtakarékossá tenni otthonát. A felmérésben megkérdezettek 47,9 százaléka téglaépítésű családi házban, 24 százalékuk téglaépítésű társasházban, 13 százaléka panellakásban, 2 százaléka pedig könnyűszerkezetes családi házban lakik.

A legtöbb fűtési célú energiát a családi házak fogyasztják. Míg egy új építésű lakás éves fajlagos energiafelhasználása négyzetméterenként átlag 100 kilowattóra (kWh/m2/év), egy panellakásé 200 kWh/m2/év, addig egy családi házé 320 kWh/m2/év. Az ilyen ingatlanok magas számából és rossz energetikai állapotából adódik, hogy a hazai lakóépületek energiafogyasztásának 81 százalékát a családi házak teszik ki. A magyar ingatlanok az uniós átlagnál 10 százalékkal több energiát fogyasztanak négyzetméterenként. Ezzel Magyarország a tíz fajlagosan legtöbbet fogyasztó EU tagország között található. Egy bécsi otthon energiafogyasztása például fele egy budapestiének.

 

Épületeink esetében a sál, sapka és a kesztyű szerepét a homlokzati, a tető és a lábazati szigetelés tölti be. Ezek hiányában a Knauf Insulation mérései szerint egy családi ház fűtési energiaveszteségének 20-35 százaléka a falakon, 15-25 százaléka tetőn, a födémen, 10-15 százaléka pedig a padlón vész el.

A magyar ingatlanok 79 százaléka nem, vagy nem megfelelően szigetelt. A válaszadók 49,7 százalékának otthona például egyáltalán nem. 21 százalék esetében csak a homlokzat, 7 százalékuknál pedig csak a tetőtér. Mindössze a megkérdezettek 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy otthona teljes körűen szigetelt, azaz védett a csípős januári mínuszok ellen.

Fotó: Népszabadság/archív

Miközben az 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer ingatlan szigetelt, addig a 2,8 millió hazai családi házból mindössze 560 ezer tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek – mondja Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek oka az, hogy a családi házak korszerűsítésére hazánkban jelenleg nincs elérhető pályázati forrás, holott önmagában csak a családi házak hőszigetelésével az ország teljes gázfogyasztásának 8-10 százalékát, azaz 1,1-1,3 milliárd köbméter gázt tudnánk megtakarítani – teszi hozzá.

A magyar fázós nép: a családok 56,4 százalékának otthonában ugyanis 21-24 fok van, tizedük pedig még 25 fok fölé is feltekeri a termosztátot - állapítják meg. Csupán a felmérésben részt vevők 33 százalékánál van a szakértők szerint ideálisnak tekintett 20 fok, ami az egészség mellett a pénztárcára is kedvező hatást gyakorol. Ilyen esetben egy Celsius-fokos fel- vagy letekerés 5-6 százalékos költségváltozást eredményez.

A családok 44 százaléka egyedi, illetve gázfűtéssel, 22,9 százalék fával, illetve széntüzelésű kályhával fűt, 13 százalék – jellemzően a panel- és társasházakban lakók – távfűtéssel, 12 százalék házközponti fűtéssel, 7 százalék pedig vegyes tüzeléssel teremti meg az otthon melegét.

A sárga csekkeken, különösen a januári számlán mutatkozó magas fűtésrezsi nem attól függ a legnagyobb mértékben, hogy mivel és mekkora lakóingatlant fűtünk, hanem attól, hogy otthonunk mennyire energiahatékony. Hiába lakik valaki kisebb alapterületű ingatlanban, előfordulhat, hogy az ingatlan állapota, illetve hőmegtartó képessége miatt többet költ fűtésre, mint az, aki nagyobb, de korszerűbb, jobb nyílászárókkal és szigetelt falakkal ellátott épületben él – mondta Aszódy Tamás. A kihívás tehát nem az, hogy mekkora teret kell kifűteni, hanem az, hogy milyen hatékonyan tudjuk a falak között tartani a meleget – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Annak érdekében, hogy havi kiadásaikat csökkentsék, a felmérésben megkérdezettek egyszerű praktikákkal – ablakpárnával, vagy a fűtőtest mögé helyezett hővisszaverőkkel, illetve a nyílászárók, ajtók és ablakok utólagos szigetelésével – védekeznek a hideg ellen. Évről évre egyre többen gondolják úgy, hogy nyílászárócserével, illetve szigeteléssel korszerűsítik ingatlanjukat. A mostani felmérésben 70 százalék nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen belefog otthona, ingatlana leszigetelésébe. De a szigetelni szándékozók fele csak állami támogatással tenné ezt meg – derült ki a szigetelőanyag-gyártó és a portál közös lakossági felméréséből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.