galéria megtekintése

Hatalmas roham indult a magyar könyvbirodalom ellen

2 komment


F. Szabó Emese

Újra gondok vannak Matyi Dezső, a magyar könyvguru cégei körül. A múlt héten végrehajtást indított az általa vezetett Könyvbazár Kft. ellen egy türelmét vesztett kiadó, s ugyanez felszámolási eljárás megindításáról tájékoztatta lapunkat.

A Könyvbazár Matyi Dezső korábbi cégétől, a már felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-től átvállalta annak több milliárd forint értékű, kiadókkal szembeni tartozásait. Egyéni feltételek mellett ütemezett törlesztést ígért nekik. A Pécsi Direkt rogyadozását lapunk is nyomon követte 2014 nyarától. Az egyre nagyobb bajban lévő kiadó és forgalmazó tulajdonosa kármentési akció­ba fogott: a kiadói és a kereskedői tevékenységet is más cégbe irányította. A Könyvbazár mellett a Rainbow Üzletlánc Kft. kapott szerepet, amely javarészt a könyvesboltokat vitte tovább.

Veres Viktor / Népszabadság

De a hírek szerint a Könyvbazár sem fizet mindenkinek a megállapodás szerint. A mintegy kétszázmilliós forgalmú Bioenergetic Kiadó vezetője, Schneider Gábor arról tájékoztatta lapunkat, hogy felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen. A cég mérlegei szerint 68 millió forint ki nem fizetett követelést tart nyilván. (Ez persze nem csak a Könyvbazár sara lehet.)

 

A felszámolás tényéről egyelőre nincs adat a céginformációs rendszerben, ennek átfutása heteket is igénybe vehet. A kiadóvezető szerint ugyanakkor a Könyvbazár nehezen vagy egyáltalán nem törleszt. A Könyvbazár felszámolása elrendeléséről egyelőre nincs tudomásunk, de ez még korai is lenne. A felszámolás elrendelését megelőzően ugyanis a bíróság előbb nyilatkoztatja az adós céget, amely fizetési haladékot is kérhet a bíróságtól. Az eljárás e szakaszában a felek meg is egyezhetnek, és az ügy a felszámolás elrendelése nélkül véget érhet, a hitelező pénzéhez juthat.

A Könyvbazár 2014-ben 8,6 milliárd, a Rainbow pedig 6,2 milliárd forint árbevételt ért el. Ez nagyjából megfelel a Pécsi Direkt korábbi bevételeinek. A tartozást is szétdobták, a Könyvbazár könyveit így majd hatmilliárd, a Rainbow-ét pedig 2,8 milliárd forint kötelezettség terheli. Az nem egyértelmű, ezek pontosan milyen tartozások.

A tartozásállomány még menedzselhető lenne egy portfóliótisztítás és költségcsökkentés árán, de a jelek arra utalnak, hogy a cég gazdálkodását nem sikerült fenntartható útra terelni. Bár a 2015-ös évről csak május végén jön ki a beszámoló, a cégjegyzékben már látszanak a problémák. Mindkét cég ellen folyamatban van végrehajtás, a Rainbow esetében van folyamatban lévő NAV-eljárás is. A Könyvbazár ellen idén a Bioenergetic két végrehajtást indított, melyek lezárultak, míg egy harmadik folyamatban van.

Matyi Dezső cégei 2014 és 2015 során két csoportra oszlottak. Az egyikből Matyi teljesen kiszállt, a másikban valamilyen szinten megmaradt. A Rainbow Üzletláncban tulajdonosként Bianka nevű lánya, Szabó Tünde, a második felesége és a vele nem azonos Matyi Dezső neve van feltüntetve – utóbbi Alexandra nevű lánya helyett szállt be a cégbe. Az ügyvezető Szabó Tünde. A Könyvbazárból csak részben vonult ki. Itt többségi tulajdonos a Matias Borászat Kft. Kisebbségi tulajdonos a Pécsi Direkt és Szabó Tünde, az ügyvezető Matyi Dezső.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.