galéria megtekintése

4G-vel posztolhatjuk a karácsonyi szelfit

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

A 4G-s telefonok lesznek az idei karácsony slágerei, immár mindhárom szolgáltatónál mindegyik árkategóriában lehet olyan készüléket kapni, amely a legújabb technológiával csatlakozik a mobilnethálózatra. A lefedettség ma még meglehetősen változó, de 2015 végére már csaknem teljes lehet.

Feljebb kapcsolnak a hazai mobilcégek: miután eldőlt, hogy nem lesz internetadó, hozzáláttak hálózataik erőltetett ütemű fejlesztéséhez a szeptemberben összesen 130 milliárd forintért megszerzett szabad frekvenciákon. Ez rá is fér a magyar mobilhálózatokra, amelyek ugyan nemzetközi összehasonlításban jó minőségűnek számítanak, ám az utóbbi időben a forgalmasabb területeken sokszor már csak döcögve tudták kiszolgálni az előfizetőket.

Az akadozás oka a legtöbb esetben az, hogy a mobilcégeknek az ideálisnál jóval kevesebb frekvencián kellett biztosítaniuk a mobilnet-szolgáltatást. Rendszeresen elmegy a készülék térereje, leakad a 3G-hálózatról és a normál adatátvitellel szinte semmilyen szolgáltatásra nem képes. A kijelző szerint ugyan van 3G, de mégsem jönnek meg az e-mailek, nem működik a Facebook, az akkumulátor pedig melegszik és merül – e bosszantó jelenségek sokaknak ismerősek lehetnek a fővárosból és a Balaton környékéről is.

A túlzsúfolt mobilhálózatok tipikus tünetei ezek, pedig nem keveset fizetünk a szolgáltatásért. Az ár kapcsán persze jó, ha tudjuk: uniós összehasonlításban az egy előfizetőre jutó átlagos bevétel Magyarországon az egyik legalacsonyabb, miközben a mobilhálózatok kiépítése itt sem olcsóbb, mint máshol. Nem csoda, ha mind a mobilcégek, mind az ügyfelek nagyon várják az újonnan elnyert frekvenciák bekapcsolását.

 

A tízmilliárdok mellett, amit a cégek már kifizettek a sávokért, naponta súlyos pluszmilliókat jelent a frekvenciahasználati díj onnantól, hogy bekapcsolják a szolgáltatást az új sávokon. A Telekom és a Telenor azonnal nagyot lépett, s a meglévő 3G-hálózat helyett inkább a 4G LTE-rendszer fejlesztésére koncentrálnak az új frekvenciákon.

Október közepén a Telekom 73 százalékra növelte a lefedettségét, mire bekapcsolták az új spektrumokat, köszönhetően annak, hogy az új berendezéseket felszerelték, s a hatósági szerződés aláírásának napján csak fel kellett kapcsolni a szolgáltatást.

A Telekom egyik fejlesztőmérnöke dolgozik a 4G-s hálózat felkapcsolásán
A Telekom egyik fejlesztőmérnöke dolgozik a 4G-s hálózat felkapcsolásán
Balaton József / MTI

A jelenlegi 75 százalékos érték év elejére 80-ra nő, 2015 végére pedig eléri a 93 százalékot – közölte lapunkkal a Magyar Telekom, hozzátéve, hogy jelenleg a 3G lefedettsége 83 százalék. A Telenor 4G-hálózata év végére az ország területének közel felén lesz elérhető, egy évre rá 90 százalékot jeleznek előre – tájékoztatták lapunkat.

A Vodafone 3G-s mobilinternet-hálózata jelenleg az ország 98,4 százalékát fedi le, ennek nagy részén elérhető a 42 megabites sávszélesség, ami a 4G-szolgáltatás aktiválásával egyre többek számára 75-re nő.

Ez utóbbi lassabb ütemben, mint a két versenytársnál: jelenleg Budapest belvárosi részein elérhető az LTE-szolgáltatás, jövő év végére a Vodafone az ország több mint felét lefedi az új 4G-vel. Budapest mellett tíz nagyvárost: Debrecent, Szegedet, Miskolcot, Pécset, Győrt, Nyíregyházát, Kecskemétet, Székesfehérvárt, Szolnokot és Békéscsabát kapcsolják be a hálózatba.

A gyors mobilhálózatok mit sem érnek 4G-képes készülékek nélkül. A Telenornál nagyjából ötvenféle 4G-s készülék, mobiltelefon, táblagép és modem található. A Telekom kínálatában 24 készülék képviseli az alsó- és a középkategóriát, míg 19 a felső kategóriás 4G-s okostelefont. Hat olcsóbb és kilenc prémium táblagép mellett van USB-stick és mobil wifirouter is, ami 4G-s.

A Vodafone kínálatában 31-féle LTE-s mobiltelefon és hatféle táblagép szerepel, köztük egy forintért elvihető okostelefon és táblagép – hűségszerződés mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.