galéria megtekintése

Gyorsítósáv jó ötleteknek

0 komment


Varga G. Gábor

Tudással, pénzzel és a nemzetközi piacra lépéshez szükséges kapcsolatrendszerrel segíti a magyar fejlesztéseket az első vállalati startup.

Akcelerátor, azaz gyorsító. A startup világban így hívják azokat a programokat, amelyek a jó ötlet köré szerveződő, digitális világban otthonos garázscégeket segítik. A Telenor Magyarország tegnap bejelentette az ország első, vállalati kezdeményezésre létrejött programjának elindítását. A projekt keretében évente akár tíz céget is segítenek – mondta Takács Zoltán, a cég innovációért felelős alelnöke.

Pistyur Veronika és Oszkó Péter (jobbról a második) a Telenor vezetőivel keresi az ígéretes fejlesztéseket
Pistyur Veronika és Oszkó Péter (jobbról a második) a Telenor vezetőivel keresi az ígéretes fejlesztéseket

Az ilyen programok oktatással, kapcsolati tőkével, ha szükséges, szakmai tanácsokkal vagy épp pénzzel segítik a startupokat. Természetesen nem csupán romantikus célok vezérlik a döntéshozókat, e programok jó üzletté válhatnak.

 

Ha sikerül részesedést szerezni a kis cégben, megvan az esély, hogy profitot termeljen a támogatónak: ha az ötlet valóban jó, a vállalkozás értéke megsokszorozódhat, a befektetés bőven megtérülhet az értékesítéskor.

A programban részt vevő startupok szakértő mentorok, tapasztalt felsővezetők, könnyen előteremthető pénzügyi források segítségével tökéletesíthetik ötleteiket, amelyek, ha már piacérettek, eljuthatnak a Telenor Csoport nemzetközi ügyfélköréhez és partnerhálózatához. Ez komoly lendületet adhat a kiválasztott cégeknek.

A programban részt vevőket egy olyan zsűri választja ki, amelynek tagjai egykor maguk is garázscéget gründoltak, vagy pedig rendszeresen foglalkoznak startup vállalkozásokkal. Az öt legjobb projekt a Telenor infrastruktúráján tesztelheti elképzeléseit, és kiaknázhatja a cég ügyfélkörében rejlő marketinglehetőségeket. A zsűriben ott van Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, aki a politikai pálya után meglehetősen aktívan mozog a startup világában, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest alapítója, Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, aki anno azon befektetők között volt, akik hittek a Wizz Airben. Várkonyi Balázs, az Extreme Digital műszaki web­shop alapítója és Vinnai Balázs, a Misys Digital Channels vezetője. Várkonyi és Vinnai még nem a klasszikus startupvilágból jöttek, de közös bennük, hogy saját maguk építették fel a vállalkozásukat, amelyet sikerült eladniuk, és azóta újabb ötleteket támogathatnak abból a tőkéből, amihez a kiszálláskor jutottak.

– Magyarországi partnereinkre támaszkodva már több innovatív terméket is bevezettünk, például a mobilos tévénézés platformját, a MyTV-t vagy a pénzügyi szolgáltatásokat mobilon kínáló Telenor Walletet – idézi fel Ole Bjorn Sjulstad, a távközlési szolgáltató vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese. Mindez százötvenmillió forint értékű támogatást jelent, ám mint Takács Zoltán mondja, ennél sokkal többet jelent egy cégnek a valódi piaci megméretés és az, hogy hozzáfér a kockázati tőkéhez. Az alelnök felidézi, hogy a cégük délkelet-ázsiai programjai során arra is volt példa, hogy a Telenor maga fektetett be a startupokba.

És hogy mit profitálhat mindebből egy távközlési cég? Az internethasználat további fejlődése elég jó eredmény, nem beszélve arról, hogy egy-egy sikeres digitális cég komoly lökést ad a helyi gazdaságnak. Hogy ez mennyire fontos, arra ékes bizonyíték, hogy Európából bárhonnan várják a startupokat, feltéve, hogy a cég a program idejére létrehoz egy fiókcéget Magyarországon.

Mit kínál az akcelerátorprogram?

– akár tízmillió forint értékű támogatást a magyar startupoknak, minimális kisebbségi részesedés ellenében

– hozzáférést a Telenor ügyfélköréhez és partnerhálózatához: tesztelési és marketinglehetőségek

– személyes képességfejlesztő foglalkozásokat, üzleti konzultációkat

– kapcsolatrendszert a befektetőkhöz, finanszírozási forrásokhoz, potenciális helyi és nemzetközi partnerekhez

 – infrastruktúrát

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.